Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Πάγο» μέχρι το 2019 βάζει στους νέους τραπεζικούς κανόνες η Επιτροπή της Βασιλείας

«Πάγο» μέχρι το 2019 βάζει στους νέους τραπεζικούς κανόνες η Επιτροπή της Βασιλείας
Η παραπάνω απόφαση αναμένεται να γίνει δεκτή με ενθουσιασμό από τις επιχειρήσεις του κλάδου
Για το 2019 κι έπειτα μετατίθενται η εφαρμογή των νέων παγκόσμιων τραπεζικών κανόνων («Βασιλεία 4»), καθώς, όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή της Βασιλείας, πρέπει πρώτα να αξιολογηθούν επαρκώς οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Επίσης, αυτήν την περίοδο υπάρχουν δύο πολύ σημαντικά ζητήματα:
Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. και η προεδρία του Donald Trump, του Ρεπουμπλικάνου που έχει δεσμευθεί να καταργήσει το αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο «Dodd-Frank» για τις τράπεζες.
«Μια σημαντική προτεραιότητα για την Επιτροπή είναι να συνεχίσει να παρακολουθεί τα κυκλικά και διαρθρωτικά ρίσκα που ανακύπτουν, τις αλλαγές στα επιχειρηματικά μοντέλα των τραπεζών και τις καινοτόμες συναλλαγές ή τις τεχνικές ρυθμιστικού αρμπιτράζ, οι οποίες μπορεί να είναι αντίθετες με τον στόχο ή το πνεύμα του πλαισίου της Βασιλείας.
Η Επιτροπή θα υιοθετήσει μια συστηματική μίκρο και μακροπροληπτική προσέγγιση στην παρακολούθηση των εξελίξεων αυτών, που θα βοηθήσει την Επιτροπή να εξετάσει αν απαιτούνται νέες πολιτικές ή αντιδράσεις σε ρυθμιστικό επίπεδο.
Η Επιτροπή θα συνεχίσει επίσης να αξιολογεί τον αντίκτυπο των μεταρρυθμίσεων που εισήγαγε μετά την κρίση», αναφέρει η Επιτροπή στη σχετική της ανακοίνωση.
Η παραπάνω απόφαση αναμένεται να γίνει δεκτή με ενθουσιασμό από τις επιχειρήσεις του κλάδου.
Σημειώνεται ότι μεταξύ άλλων οι γερμανικές τράπεζες είχαν εναντιωθεί στους νέους κανονισμούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης