Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκλείει την κρατικοποίηση της Αlitalia ο Ιταλός πρωθυπουργός – Σε δεινή θέση η εταιρεία

Αποκλείει την κρατικοποίηση της Αlitalia ο Ιταλός πρωθυπουργός – Σε δεινή θέση η εταιρεία
«Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς σε σχέση μ' αυτό το θέμα»... 
Στον αποκλεισμό μίας ενδεχομένης κρατικοποίησης για την Αlitalia προχώρησε ο Ιταλός πρωθυπουργός Paolo Gentiloni, σημειώνοντας πως δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις….
«Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς σε σχέση μ' αυτό το θέμα.
Η κυβέρνηση πάντως θα καταβάλει κάθε προσπάθεια προς υπεράσπιση των εργαζομένων, των πελατών της Alitalia και όλων των πολιτών, για να μην χαθεί η πολύτιμη εμπειρία και το σύνολο των δομών της εταιρίας», σχολίασε ο κεντροαριστερός πολιτικός, σημειώνοντας ότι το αποτέλεσμα του εσωτερικού δημοψηφίσματος, με την απόρριψη του σχεδίου αναδιάρθρωσης, δυσκολεύει τα πράγματα, διότι χάθηκε μια σημαντική ευκαιρία και ότι η κάθε εταιρία θα έπρεπε να μπορεί να βρίσκεται εντός αγοράς και να αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό.
Σε ίδιο κλίμα και ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Carlo Calenta, ο οποίος επανέλαβε ότι θα ορισθεί έκτακτος επίτροπος και διαχειριστής, ο οποίος θα πρέπει να εγγυηθεί την συνέχεια της λειτουργίας της Alitalia και να μπορέσει να βρει νέο αγοραστή.
«Θα χρειασθεί ένα προσωρινό δάνειο, από μέρους του ιταλικού κράτους, ύψους 300 έως 400 εκατ. ευρώ, με το οποίο να μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες των επόμενων έξι μηνών», εξήγησε.
Χθες, η αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε πως θα εκκινήσει διαδικασίες χρεοκοπίας, μετά το «Όχι» των εργαζομένων στο σχέδιο αναδιάρθρωσης.
Οι εργαζόμενοι σε δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες 4 ημέρες είπαν «Όχι» στο σχέδιο, το οποίο μεταξύ άλλων προέβλεπε τη μείωση του προσωπικού κατά 890 άτομα, τον περιορισμό των ρεπό και την περικοπή των μισθών κατά 8%.
Με την απόφαση τους αυτή οι εργαζόμενοι επιβεβαίωσαν το χειρότερο σενάριο για την ιταλική κυβέρνηση και τα συνδικάτα που είχαν ταχθεί υπέρ του «Ναι» προκειμένου να μπορέσει να εξασφαλιστική η οικονομική βιωσιμότητα και ανακεφαλαιοποίηση της εταιρείας.
Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, η Alitalia βυθίζεται στο χάος και αναμένεται να εισέλθει σε καθεστώς έκτακτης διαχείρισης, το οποίο εκτιμάται πως θα συζητήσει σήμερα η διοίκηση της εταιρείας
Εάν δεν βρεθούν νέοι μέτοχοι – λείπουν από την εταιρεία περίπου 900 εκατ. ευρώ - είναι πολύ πιθανό να οδεύσει προς τη βαθμιαία, όσο και αμετάκλητη, διακοπή της λειτουργίας της.
Για να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο, δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποια χρηματοδοτική παρέμβαση από το κράτος, η οποία όμως θα πρέπει να έχει την έγκριση και της Κομισιόν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης