Τελευταία Νέα
Διεθνή

New York Times: Οι ακροδεξιοί ηγέτες «πολεμούν» το Ευρωκοινοβούλιο αλλά αγαπούν τις… αμοιβές του

New York Times: Οι ακροδεξιοί ηγέτες «πολεμούν» το Ευρωκοινοβούλιο αλλά αγαπούν τις… αμοιβές του
Η Marine Le Pen παρ' όλο που «μισεί» τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, απολαμβάνει τα προνόμια της ως ευρωβουλευτής
Αν και οι ακροδεξιοί ηγέτες είναι πολέμιοι των ευρωπαϊκών θεσμών δεν σκέφτονται το ίδιο και για τους μισθούς που προσφέρει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα The New York Times, φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση της Marine Le Pen.
Ως γνωστόν, η Le Pen, η οποία προσπαθεί να γίνει πρόεδρος της Γαλλίας, έχει ήδη μια θέση στο Ευρωκοινοβούλιο, μια θέση που η ίδια περιφρονεί.
Δεν συμμετέχει στις ψηφοφορίας, χλευάζει τη διαδικασία και γιορτάζει με την κατάρρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παρ' όλα αυτά, η ίδια δέχεται πρόθυμα τον μισθό των 101.808 ευρώ ενώ τα έξοδα για το γραφείο της είναι άνω των 340.000 ευρώ.
«Για ορισμένους ακροδεξιούς πολιτικούς, μια θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να σημαίνει μια προσοδοφόρα, εύκολη έκθεση στα μέσα ενημέρωσης και ασυλία από την ποινική δίωξη στη χώρα τους» σχολιάζει η αμερικανική εφημερίδα.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το Εθνικό Μέτωπο της Le Pen αλλά και άλλα ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης έχουν αποκτήσει μια παράξενη νομιμότητα κερδίζοντας έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Την ιδία στιγμή, όμως, κατηγορούν τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ότι είναι επαχθείς γραφειοκρατίες και στερούνται δημοκρατικής λογοδοσίας ακόμη και αν απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα του γραφείου και γενικότερα αποφεύγουν την καθημερινότητα του νομοθετικού έργου.
Επισημαίνεται ότι η εξασφάλιση μιας θέσης στο Ευρωκοινοβούλιο είναι πιο εύκολο για τους ίδιους, απ' ό,τι να κερδίσει τις εκλογές της χώρας τους, καθώς η προσέλευση είναι μικρή, κάτι που ενισχύει τις πιθανότητες για καλά οργανωμένους υποψήφιους.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το Εθνικό Μέτωπο, με περισσότερους από 20 βουλευτές, συμπεριλαμβανομένης της Le Pen και του πατέρα της, Jean-Marie Le Pen, έχει το μεγαλύτερο μπλοκ Γάλλων αντιπροσώπων στην Ευρωπαϊκή Συνέλευση- παρόλο που κατέχει μόνο δύο έδρες στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης