Τελευταία Νέα
Διεθνή

Financial Times: Πως θα επηρεάσει μια πιθανή νίκη Macron στις γαλλικές εκλογές τις αποφάσεις της ΕΚΤ

tags :
Financial Times: Πως θα επηρεάσει μια πιθανή νίκη Macron στις γαλλικές εκλογές τις αποφάσεις της ΕΚΤ
Πιθανόν να "ξυπνήσουν" και πάλι τα "γεράκια" της ΕΚΤ ζητώντας μείωση της νομισματικής χαλάρωσης
Η πιθανή νίκη E. Macron στις γαλλικές εκλογές μπορεί να επηρεάσει τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το διοικητικό συμβούλιο της οποίας πιθανόν να διαιρεθεί μεταξύ των διαφορών για τις προοπτικές της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times, επιτυχία του Macron να κερδίσει τον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών την περασμένη εβδομάδα ήταν ευπρόσδεκτη είδηση στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, το οποίο ήταν επιφυλακτικό για την προοπτική ενός δεύτερου γύρου μεταξύ της Marine Le Pen και του Jean-Luc Mélenchon.
Όμως, μια νίκη Macron μπορεί να ενθαρρύνει τα "γεράκια" του Συμβουλίου - κυρίως γερμανούς αξιωματούχους - να ζητήσουν από τον Mario Draghi, τον πρόεδρο της ΕΚΤ, και τον κύριο οικονομολόγο του, Peter Praet, να αρχίσουν να μιλούν σοβαρά για άρση των νομισματικών κινήτρων.
Ο Draghi θα παρουσιάσει σήμερα τις απόψεις του συμβουλίου σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα ενισχυθεί η ανάκαμψη της ευρωζώνης.
Ένα μεγάλο ερώτημα είναι σε ποιο βαθμό το συμβούλιο πιστεύει ότι μια νίκη Macron θα αλλάξει τις οικονομικές προοπτικές.
Αυτό που διακυβεύεται είναι εάν ο Draghi προσαρμόσει τώρα την συνήθη αναφορά στην αρχική δήλωσή του σχετικά με τους κινδύνους που υπάρχουν και αν οι κίνδυνοι αυτοί είναι πλέον «ισορροπημένοι».
Μέχρι τώρα το συμβούλιο έχει αντισταθεί στην απόρριψη αυτής της φράσης, παρά τα σημάδια ότι η ανάκαμψη γίνεται ισχυρότερη και ευρύτερη.
Παραμένει δεσμευμένο στα χαμηλά επιτόκια και θα μπορούσε ακόμη και να επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από το σημερινό επίπεδο των 60 δισ. ευρώ κάθε μήνα, εάν οι κίνδυνοι για την ανάκαμψη γίνουν πραγματικότητα.
Ωστόσο, ο μεγαλύτερος πολιτικός κίνδυνος - μια νίκη για την Le Pen, η οποία έχει μιλήσει για την έξοδο της Γαλλίας από το ευρώ - τώρα φαίνεται απίθανος, δεδομένης της δύναμης του Macron στις δημοσκοπήσεις πριν από την ψηφοφορία της 7ης Μαΐου.
Εάν ο κ. Draghi πραγματικά αλλάξει τη ρητορική του, θα σηματοδοτούσε ένα σημαντικό βήμα προς μια πραγματική συζήτηση σχετικά με τη μείωση ή την κατάργηση του QE.
Οι αγορές των 60 δισ. ευρώ το μήνα έχουν προγραμματιστεί να συνεχιστούν καθ 'όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, αφού πρώτα μειώθηκαν από το προηγούμενο επίπεδο των 80 δισ. ευρώ.



Οικονομική αισιοδοξία

Το αφήγημα της παγκόσμιας οικονομίας έχει αλλάξει από την αρχή του χρόνου.
Η συζήτηση για μια περίοδο στασιμότητας που χαρακτηρίζεται από χρόνια αναιμίας έχει αντικατασταθεί από επιφυλακτική αισιοδοξία.
Μάλιστα, η ανάπτυξη ξεπέρασε τις προσδοκίες παρά την πολιτική αβεβαιότητα - ειδικά στην ευρωζώνη.
Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη βελτιώνεται, η ανεργία μειώνεται - αν και παραμένει πολύ υψηλή για τη νεολαία και ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί.



Οι αναλυτές και οι αγορές θα παρακολουθούν προσεκτικά για να δουν το βαθμό στον οποίο αυτές οι θετικές εξελίξεις αποτυπωθούν στις απαντήσεις του Draghi, ενώ θα αναζητήσουν στοιχεία για το αν η μεγαλύτερη αισιοδοξία θα οδηγήσει την ΕΚΤ να υιοθετήσει μια αυστηρότερη στάση τον Ιούνιο.
Άλλωστε, ο Draghi έχει καταστήσει σαφές ότι η αύξηση του υποκείμενου πληθωρισμού αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με τη μείωση των νομισματικών μέτρων.

Τα μελλοντικά ζητήματα

Η μεγάλη εικόνα που αφορά τον γεωπολιτικό κίνδυνο ενδέχεται να μην είναι απολύτως σαφής, σύμφωνα με τους Financial Times.
Το χρονοδιάγραμμα της συνεδρίασης της ΕΚΤ - μεταξύ των δύο γύρων των γαλλικών εκλογών - είναι ατυχές για τα γεράκια του συμβουλίου.
Με τον Macron και την Le Pen να εξακολουθούν να βρίσκονται πολύ κοντά, η απόρριψη όλης της καταστροφής και της σκοτεινής περιόδου από την εναρκτήρια δήλωση του συμβουλίου μπορεί, σε αυτό το στάδιο, να φανεί πρόωρη.
Ως αποτέλεσμα, τα "γεράκια" μπορεί να αποφύγουν να πιέσουν πολύ στη σημερινή συνεδρίαση, καταλήγει η ανάλυση.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης