Τελευταία Νέα
Διεθνή

DW: Νομοθετικό «τσουνάμι» κατά της τρομοκρατίας ψήφισε σήμερα 27/4 η γερμανική Βουλή

DW: Νομοθετικό «τσουνάμι» κατά της τρομοκρατίας ψήφισε σήμερα 27/4 η γερμανική Βουλή
Στην μακρά ατζέντα περιλαμβάνεται νόμος για το λεγόμενο ηλεκτρονικό βραχιόλι που θα επιτρέπει την καλύτερη παρακολούθηση επίδοξων τρομοκρατών μετά την αποφυλάκισή τους 
Μία σειρά από αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ψήφισε σήμερα (27 Απριλίου 2017) το γερμανικό Κοινοβούλιο, στον απόηχο της υπόθεσης «Αμρί», του δράστη της τρομοκρατικής επίθεσης στο Βερολίνο.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, στην μακρά ατζέντα περιλαμβάνεται νόμος για το λεγόμενο ηλεκτρονικό βραχιόλι που θα επιτρέπει την καλύτερη παρακολούθηση τρομοκρατών ή επίδοξων τρομοκρατών μετά την αποφυλάκισή τους και ενδεχομένως την έγκαιρη αποτροπή τρομοκρατικών πράξεων.
Μέχρι τώρα ηλεκτρονικό βραχιόλι φορούσαν μόνο οι υπότροποι δράστες σεξουαλικών εγκλημάτων.
Ένα άλλο νομοθέτημα αφορά τα προσωπικά δεδομένα επιβατών αεροπορικών εταιρειών με πτήσεις από και προς τη Γερμανία.
Στο εξής οι αεροπορικές εταιρείες υποχρεούνται να δίνουν στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία κατά του Εγκλήματος λεπτομερή στοιχεία των επιβατών τους, ονοματεπώνυμο, αριθμό πιστωτικής κάρτας, αριθμό αποσκευών ή ακόμη και όνομα συνταξιδιωτών τους.
Στόχος η καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας αλλά και του οργανωμένου εγκλήματος.
Για την προστασία των αστυνομικών δυνάμεων, πυροσβεστών και διασωστών από καθημερινές επιθέσεις που δέχονται προβλέπονται ποινές φυλάκισης μέχρι και πέντε χρόνων ακόμη κι αν εκτελούν απλά υπηρεσιακά καθήκοντα, όπως περιπολίες ή καταγραφή στοιχείων αυτοκινητιστικού ατυχήματος.
Σε ό,τι αφορά την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία κατά του Εγκλήματος επιχειρείται αναδιαμόρφωση του τρόπου λειτουργίας της υπηρεσίας.
Από το 2009 έχει επιτραπεί στις κρατικές υπηρεσίες η παρακολούθηση τηλεφωνικών και διαδικτυακών επικοινωνιών υπόπτων με συνομιλητές τους, η τοποθέτηση λογισμικού παρακολούθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών και κρυφών καμερών σε σπίτια.
To 2016, το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε εν μέρει αντισυνταγματικές αυτές τις μεθόδους παρακολούθησης.
Έτσι η κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού αναγκάστηκε να αναπροσαρμόσει τη σχετική νομοθεσία.
Ο υπουργός Εσωτερικών Thomas de Maiziere αποκάλεσε τις αλλαγές «θεμελιώδη εκσυγχρονισμό της τεχνολογίας πληροφοριών που διαθέτει η αστυνομία».
Ο τομέας της εσωτερικής ασφάλειας προσφέρεται και για προεκλογικό αγώνα, όπως φάνηκε στις δηλώσεις πολιτικών από τα δύο κόμματα.
«Δεν θέλω να κρύψω ότι πολλά για πολλά από όσα επιτύχαμε, έπρεπε να πιέσουμε τους Σοσιαλδημοκράτες», τόνισε ο κ. de Maiziere.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κ.Ο των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Thomas Oppermann, επεσήμανε τις πολλές παραλείψεις των τελευταίων 12 χρόνων στον τομέα εσωτερικής ασφάλειας.
«Ελπίζω στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο υπουργός Εσωτερικών να είναι Σοσιαλδημοκράτης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης