Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Δύσκολες οι διαπραγματεύσεις για το Brexit - Η ανησυχία της Ελλάδας

tags :
CNBC: Δύσκολες οι διαπραγματεύσεις για το Brexit - Η ανησυχία της Ελλάδας
Αύριο (29/4/2017) πραγματοποιείται Σύνοδος Κορυφής με θέμα το Brexit
Σε ρυθμούς Brexit έχει μπει πλέον η Ευρώπη, καθώς αύριο (29/4/2017) πραγματοποιείται συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής, προκειμένου τα κράτη-μέλη να καταλήξουν σε μια κοινή θέση για τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Σύμφωνα με το CNBC, οι 27 χώρες θέλουν, πάνω από όλα, να δείξουν ότι είναι ενωμένες σε ό,τι αφορά την έξοδο του Βρετανίας από την ΕΕ.
Ωστόσο, κάποιες χώρες έχουν συγκεκριμένες ανησυχίες σχετικά με τη διαδικασία του Brexit και τις συνέπειες που θα έχει για τις ίδιες.

Ευρωπαϊκός προϋπολογισμός

Οι ενδιαφερόμενες χώρες είναι: Αυστρία, Γερμανία, Λιθουανία, Δανία, Φινλανδία, Σλοβενία, Σουηδία
Πολλές χώρες ανησυχούν ότι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ θα απαιτήσει μεγαλύτερη συμμετοχή από τις ίδιες στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Εμπόριο

Οι ενδιαφερόμενες χώρες είναι: Βέλγιο, Ουγγαρία, Τσεχία, Ολλανδία.
Το εμπόριο είναι ο μεγαλύτερος ελέφαντας στο δωμάτιο λόγω των στενών δεσμών μεταξύ των επιχειρήσεων που έχουν την έδρα τους στη Βρετανία και της ΕΕ που θα μπορούσαν να πληγούν μετά το Brexit.
Επισημαίνεται ότι αν και το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί να διαπραγματευτεί μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ κατά τις συνομιλίες με τον Brexit, η ΕΕ προτίθεται να συμφωνήσει μόνο αφού έχει καθιερώσει διαδικασίες «διαζυγίου».

Σύνορα

Οι ενδιαφερόμενες χώρες είναι: Γαλλία, Κροατία, Ιρλανδία
Η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ αυξάνει τα ερωτήματα σχετικά με το πως θα διαμορφωθούν τα μελλοντικά σύνορα.
Τα πιο προφανή είναι τα σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.
Τόσο η ΕΕ όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο συμφωνούν ότι πρέπει να αποφύγουν τα σκληρά σύνορα στη χώρα λόγω της ιστορίας της.

Δικαιώματα πολιτών

Οι ενδιαφερόμενες χώρες είναι: Πολωνία, Πορτογαλία, Ιταλία, Τσεχία, Ισπανία, Εσθονία, Γαλλία, Ελλάδα, Λετονία, Λιθουανία, Κύπρος, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία
Σύμφωνα με το CNBC, σε αυτή τη λίστα θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν όλες οι χώρες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2014, το Ηνωμένο Βασίλειο είχε πληθυσμό 63,7 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 2,9 εκατομμύρια προέρχονται από την Ευρώπη.
Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι έθεσαν ως προτεραιότητα τους αυτό το θέμα και ήθελαν αμοιβαίες εγγυήσεις για τους υπηκόους της ΕΕ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο ώστε να βεβαιωθούν ότι δεν επηρεάζονται από το Brexit, όπως και οι Βρετανοί πολίτες.

Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες

Οι ενδιαφερόμενες χώρες είναι: Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Γαλλία, Ιρλανδία
Είναι αβέβαιο τι θα συμβεί στο Λονδίνο, συμπεριλαμβανομένου και του πόσες επιχειρήσεις θα μετακομίσουν στην Ευρώπη.

Ενότητα

Οι ενδιαφερόμενες χώρες είναι: Γερμανία, Φινλανδία, Μάλτα, Σουηδία
Ο κύριος στόχος των Ευρωπαίων αξιωματούχων είναι να διατηρήσουν ενωμένα τα 27 κράτη της ΕΕ κατά τη διάρκεια της διαδικασίας Brexit.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι ο κύριος διαπραγματευτής για λογαριασμό των 27, έχει σαφή εντολή: η έξοδος από την ΕΕ θα πρέπει να χειρότερη από την παραμονή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης