Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Ο Draghi καλώς έπραξε και δεν άλλαξε νομισματική πολιτική

Bloomberg: Ο Draghi καλώς έπραξε και δεν άλλαξε νομισματική πολιτική
Παρά τις διαφωνίες υψηλόβαθμων Ευρωπαίων αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων κι ο κ. Schaeuble, ο ΕΚΤ διατηρήσει τα επιτόκια στα ίδια επίπεδα
Στις αποφάσεις της ΕΚΤ να αφήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική αναφέρεται το Bloomberg σε σχετικό δημοσίευμα, όπου επισημαίνεται ότι πολύ σπάνια ο Mario Draghi φαινόταν τόσο ήρεμος όσο στη χθεσινή (27/4/2017) συνέντευξη Τύπου.
Ο λόγος είναι απλός: Η οικονομία της ευρωζώνης ανεβάζει ταχύτητες, η εμπιστοσύνη ενισχύεται και η ανεργία μειώνεται.
Επίσης η ανάκαμψη διαχέεται σε όλη την περιοχή, μειώνοντας τον κίνδυνο ότι κάποιες χώρες μπορεί να χρειαστούν διαφορετική νομισματική πολιτική από κάποιες άλλες.
Παρ' όλα αυτά, η ΕΚΤ καλώς έπραξε και δεν άλλαξε νομισματική πολιτική.
«Η ΕΚΤ πρέπει να κρατήσει τον πληθωρισμό λίγο κάτω από το 2% μεσοπρόθεσμα.
Αυτός ο στόχος, μαζί με τα ρίσκο για το οικονομικό outlook, δικαιολογεί πλήρως την τρέχουσα πολιτική» επισημαίνεται στο ίδιο άρθρο.
Ωστόσο, ορισμένοι Ευρωπαίοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι διαφωνούν.
Ενδεικτικά αναφέρεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, ο οποίος πρόσφατα κάλεσε την ΕΚΤ να ακολουθήσει τον δρόμο της Fed και να αρχίσει να περιορίζει τη χαλαρή νομισματική πολιτική.
Όπως επεσήμανε όμως κι o Draghi, ενώ η ευρωπαϊκή ανάπτυξη ήταν εκπληκτική, ο ονομαστικός πληθωρισμός παραμένει υποτονικός.
Είναι αλήθεια ότι ο ονομαστικός πληθωρισμός κινείται γύρω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας.
Ωστόσο, αυτό οφείλεται κυρίως στις τιμές της ενέργειας.
Στον αντίποδα, ο βασικός πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερος από τον στόχο.
Αυτό σημαίνει ότι η ευρωζώνη βρίσκεται ακόμα στη διαδικασία ανάκτησης του εδάφους που έχασε κατά τη διάρκεια της ύφεσης.
Παράλληλα, η ΕΚΤ δεν θέλει να κάνει το ίδιο λάθος με το 2011, όταν προχώρησε δυο φορές σε πρόωρες αυξήσεις επιτοκίων.
Όπως είπε ο Draghi, πριν από έξι χρόνια ο πληθωρισμός ήταν πάνω από τον στόχο για κάποιες φορές.
Η σύσφιξη της νομισματικής πολιτική τώρα, με τον πληθωρισμό χαμηλότερα, θα ήταν μεγαλύτερο λάθος και θα ήταν πιο δύσκολο να δικαιολογηθεί.
Τέλος, ενώ η παγκόσμια οικονομία έχει βελτιωθεί, η πολιτική σκηνή εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχίες, με τη Βόρεια Κορέα και τη Συρία να βρίσκονται στο επίκεντρο.
Την ίδια στιγμή, ο κίνδυνος του προστατευτισμού στις ΗΠΑ αλλά και αλλού παραμένει ισχυρός.
Αν και ο Emmanuel Macron θεωρείται φαβορί για τη γαλλική προεδρία, η αντίπαλος του Marine Le Pen δεν έχει ηττηθεί ακόμα.
«Κακά νέα από οποιαδήποτε από αυτές τις περιοχές θα μπορούσαν να βλάψουν σοβαρά την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των καταναλωτών, η οποία παραμένει εύθραυστη» αναφέρεται στο ίδιο άρθρο.
Ωστόσο, σε κάποια στιγμή, η πολιτική θα πρέπει να γίνει λιγότερο χαλαρή και η ΕΚΤ μίλησε γι αυτό, ενώ προετοίμασε τους επενδυτές για τον τερματισμό αυτής της πολιτικής όταν χρειαστεί.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ευρωζώνη θα επωφεληθεί από ένα διαφορετικό συνδυασμό δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής.
Η ΕΚΤ πρέπει να ενεργήσει με έντονο τρόπο, διότι οι κυβερνήσεις που μπορούν να χαλαρώσουν τη δημοσιονομική πολιτική -του Schaeuble, κυρίως- έχουν επιλέξει να μην το κάνουν.
Ωστόσο, η ΕΚΤ πρέπει να ακολουθήσει τη δημοσιονομική πολιτική όπως έχει.
Προς το παρόν, η διατήρηση της ίδιας νομισματικής πολιτικής είναι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουμε» καταλήγει το ίδιο άρθρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης