Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mersch (ΕΚΤ): Η Ευρώπη χρειάζεται ακόμα τα μετρητά - Δεν πρέπει να αντικατασταθούν από το πλαστικό χρήμα

Mersch (ΕΚΤ): Η Ευρώπη χρειάζεται ακόμα τα μετρητά - Δεν πρέπει να αντικατασταθούν από το πλαστικό χρήμα
Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ αναφέρεται στα οφέλη από τις συναλλαγές με μετρητά
Τη στιγμή που το πλαστικό χρήμα έχει εξαπλωθεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες -και κυρίως στην Ελλάδα, όπου λόγω των capital controls, οι περισσότερες συναλλαγές γίνονται μέσω των πιστωτικών καρτών- ο Yves Mersch (μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ) επισημαίνεται ότι λάθος «να διαγραφεί ο ρόλος των χαρτονομισμάτων και των κερμάτων στην οικονομία».
Όπως επισημαίνει ο ίδιος σε άρθρο του στο project-syndicate.org ανεξαρτήτως από την εξάπλωση της τεχνολογίας και των εφαρμογών στα κίνητα μέσω των οποίων γίνονται ηλεκτρονικές συναλλαγές, υπάρχουν πολλές μελέτες που αναφέρονται στο ενδεχόμενο να καταργηθούν τα μετρητά.
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης είναι κατά αυτού του ενδεχομένου.
Σύμφωνα με έρευνα της ΕΚΤ σε 65.000 πολίτες της ευρωζώνης, σχεδόν το 80% δηλώνει ότι οι περισσότερες συναλλαγές τους γίνονται με μετρητά.
Όπως συμβαίνει συχνά στην Ευρώπη, οι διαφορές μεταξύ των κρατών μελών είναι έντονες: το μερίδιο των συναλλαγών σε μετρητά κυμαίνεται από 42% στη Φινλανδία έως 92% στη Μάλτα.
Αλλά, συνολικά, η δέσμευση του κοινού για μετρητά παραμένει ισχυρή - και γίνεται όλο και ισχυρότερη.
Σύμφωνα με τον Mersch, τα ευρήματα αυτής της έρευνας επιβεβαιώνουν την καταλληλότητα της ουδέτερης στάσης της ΕΚΤ, που επιτρέπει τόσο τις συναλλαγές με μετρητά όσο και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Αυτή η προσέγγιση βασίζεται σε τέσσερις αρχές: τεχνολογική ασφάλεια, αποτελεσματικότητα, τεχνολογική ουδετερότητα κια ελευθερία επιλογής για τους χρήστες των αντίστοιχων μέσων πληρωμής.
«Εάν η Ευρώπη καταργούσε τα μετρητά, θα έκοβε τη μόνη άμεση σύνδεση των ανθρώπων με τα χρήματα της κεντρικής τράπεζας.
Σε μια δημοκρατία, ένας τέτοιος σύνδεσμος ενθαρρύνει την αποδοχή της κεντρικής τράπεζας από τους πολίτες, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη του λαού στην άσκηση αποτελεσματικής νομισματικής πολιτικής.
Η ΕΚΤ θα εξακολουθήσει να παρέχει χαρτονομίσματα (...)
Αν μια μέρα αντικατασταθεί από ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, η απόφαση αυτή πρέπει να οφείλεται στη βούληση του λαού και όχι στη δύναμη των lobbies» καταλήγει ο ίδιος στο άρθρο του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης