Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας στην ΠΓΔΜ - Σε αστυνομικό κλοιό το Κοινοβούλιο για την αποτροπή νέας εισβολής

tags :
Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας στην ΠΓΔΜ - Σε αστυνομικό κλοιό το Κοινοβούλιο για την αποτροπή νέας εισβολής
Επίσης οι δρόμοι γύρω από το κοινοβούλιο είναι αποκλεισμένοι από ισχυρή αστυνομική δύναμη
Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας στα Σκόπια, μετά τη χθεσινή (28/4/2017) εισβολή οπαδών του πρώην πρωθυπουργού Nicolas Gruevski στο Κοινοβούλιο της FYROM και τα επεισόδια στα οποία τραυματίστηκαν τέσσερις βουλευτές,
Αστυνομικός κλοιός περιφρουρεί  το Κοινοβούλιο για την αποτροπή νέων βιαιοτήτων ενώ πάνω 100 άτομα τραυματίστηκαν συνολικά κατά τα επεισόδια, που συγκλόνισαν την πρωτεύουσα Σκόπια.      
Επίσης οι δρόμοι γύρω από το κοινοβούλιο είναι αποκλεισμένοι από ισχυρή αστυνομική δύναμη.
Οι διαδηλωτές ωστόσο δηλώνουν αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουν και νέα κινητοποίηση αν και η αστυνομία είναι αποφασισμένη να τους κρατήσει σε ακτίνα αρκετών εκατοντάδων μέτρων από το κτίριο της Βουλής, φοβούμενη επανάληψη των χθεσινών επεισοδίων.
Μετά τα χθεσινά επεισόδια στη Βουλή της ΠΓΔΜ, όταν εκατοντάδες διαδηλωτές, οπαδοί του VMRO-DPMNE του Gruevski εισέβαλαν στη Βουλή και επιτέθηκαν σε βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας, οι οποίοι εξέλεγαν πρόεδρο του σώματος, ο πρόεδρος της χώρας, ο Georgi Ivanov, απηύθυνε διάγγελμα και κάλεσε τους πολιτικούς ηγέτες σε συνάντηση, σήμερα, Παρασκευή 28/4/2017, αλλά είναι άγνωστο εάν και πότε θα πραγματοποιηθεί.
Η εκλογή ενός νέου προέδρου του κοινοβουλίου, του Αλβανού Talat Jaferri , από τον συνασπισμό των σοσιαλδημοκρατών (SDSM) του Zoran Zaev και κομμάτων της αλβανικής μειονότητας προκάλεσε την οργή διαδηλωτών, υποστηρικτών της δεξιάς (VMRO-DPMNE), οι οποίοι θεώρησαν άδικη την ψηφοφορία.
Το VMRO-DPMNE είχε έρθει πρώτο στις πρόωρες εκλογές του Δεκεμβρίου, που έγιναν για βγει η χώρα από το πολιτικό αδιέξοδο. Όμως απέτυχε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 120 βουλευτών που περιλαμβάνει συνολικά η βουλή της ΠΓΔΜ.
Ο δεξιός πρόεδρος Georgie Ivanov από την πλευρά του αρνήθηκε να επιτρέψει στον αρχηγό των σοσιαλδημοκρατών (SDSM) Zoran Zaev να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τα αλβανικά κόμματα, παρόλο που ο συνασπισμός αυτός διέθετε μια πλειοψηφία στη βουλή (67 βουλευτές στους 120).
Υποστηρικτές της δεξιάς διαδηλώνουν καθημερινά εδώ και εβδομάδες στα Σκόπια, υποστηρίζοντας πως μια κυβέρνηση του SDSM και των αλβανικών κομμάτων θα έπληττε την εθνική ενότητα της ΠΓΔΜ.
Απορρίπτουν ιδιαίτερα το αίτημα να χορηγηθεί στην αλβανική καθεστώς επίσημης γλώσσας στο σύνολο της επικράτειας, κάτι που αποτελεί γι' αυτούς ένα πρώτο στάδιο για τον διαμελισμό της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης