Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διακήρυξη των 27: Η Βόρεια Ιρλανδία θα εισέλθει αυτομάτως στην ΕΕ, εάν ενωθεί με την Ιρλανδική Δημοκρατία

Διακήρυξη των 27:  Η Βόρεια Ιρλανδία θα εισέλθει αυτομάτως στην ΕΕ, εάν ενωθεί με την Ιρλανδική Δημοκρατία
Ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας Enda Kenny ζήτησε από τους ομολόγους της στην ΕΕ να δεσμευθούν ότι η Βόρεια Ιρλανδία, όπως η Ανατολική Γερμανία το 1990, θα εισέλθει αυτομάτως στην ΕΕ
Επίσημη δέσμευση ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα εισέλθει αυτομάτως στην ΕΕ στην περίπτωση ενοποίησής της με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας θα αναλάβουν οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύνοδο Κορυφής αύριο (29/4/2017) σύμφωνα απόσπασμα της διακήρυξης, που είδε το φως της δημοσιότητας.   
Ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας Enda Kenny ζήτησε από τους ομολόγους της στην ΕΕ να δεσμευθούν ότι η Βόρεια Ιρλανδία, όπως η Ανατολική Γερμανία το 1990, θα εισέλθει αυτομάτως στην ΕΕ σε περίπτωση ενοποίησης, μέσω δημοψηφίσματος, με το υπάρχον κράτος μέλος, της Ένωσης την Ιρλανδική Δημοκρατία.
Η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998 για τον τερματισμό της βίας στο βόρειο τμήμα της Ιρλανδία προβλέπει τη διενέργεια δημοψηφισμάτων και στις δύο πλευρές των συνόρων της Ιρλανδίας για την ένωση του νησιού, εάν το Λονδίνο και το Δουβλίνο θεωρούν  πως υπάρχει η στήριξη των πολιτών.  
Οι ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι θα συναντηθούν το Σάββατο (29/4/2017) στις Βρυξέλλες, προκειμένου να εγκρίνουν ένα σχέδιο διαπραγμάτευσης για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα παράσχουν πολιτική υποστήριξη στο εν λόγω νομικό σχέδιο.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει ότι η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής προβλέπει ρητά έναν συμφωνημένο μηχανισμό με τον οποίο μια ενωμένη Ιρλανδία μπορεί να γίνει πραγματικότητα με ειρηνικά και δημοκρατικά μέσα», αναφέρεται στο σχέδιο κειμένου της Συνόδου Κορυφής.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει ότι, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ολόκληρη η επικράτεια μιας τέτοιας ενωμένης Ιρλανδίας θα είναι έτσι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τονίζεται στη Διακήρυξη.
«Η ιρλανδική ενότητα δεν αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων για το Brexit, αλλά δεδομένης της σπουδαιότητας της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής, είναι κατάλληλη για να γίνει δεκτή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», ανέφερε ανώτατος Ιρλανδός αξιωματούχος στις Βρυξέλλες.
«Δεν πρόκειται για την έναρξη μιας διαδικασίας αλλά είναι σημαντικό να υπάρχει σαφής αναγνώριση ότι  μπορεί να συμβεί», συνέχισε η ίδια πηγή.
Οι αξιωματούχοι της ΕΕ και της Ιρλανδίας τόνισαν επίσης ότι η Βρετανία, της οποίας ο πρωθυπουργός Theresa May θα απουσιάσει από τη Σύνοδο Κορυφής, έχει την ίδια άποψη για την ένταξη της Βόρειας Ιρλανδίας στην ΕΕ. 
Ο ίδιος ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit, David Davis αναγνώρισε τον Μάρτιο 2017 ότι, αν η Βόρεια Ιρλανδία ενωθεί την Ιρλανδική Δημοκρατία, θα έχει το δικαίωμα να ενσωματωθεί στην ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης