Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η Βόρεια Κορέα έκανε δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου αψηφώντας τις διεθνείς πιέσεις

Reuters: Η Βόρεια Κορέα έκανε δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου αψηφώντας τις διεθνείς πιέσεις
Αμερικάνοι και Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι η δοκιμή απέτυχε και ο πύραυλος ταξίδεψε για 71 χιλιόμετρα πριν καταστραφεί
Η Βόρεια Κορέα έκανε μία δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου το Σάββατο 29/4, λίγο μετά τις προειδοποιήσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Rex Tillerson να περιορίσει το πυρηνικό και πυραυλικό της πρόγραμμα που θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες, όπως μεταδίδει το Reuters.
Αμερικάνοι και Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι η δοκιμή απέτυχε και αν κάτι τέτοιο ισχύει θα πρόκειται γιατην τέταρτη αποτυχημένη απόπειρα εκτόξευσης πυραύλου από τη Β. Κορέα.
Η δοκιμή έγινε τη στιγμή που το αεροπλανοφόρο Carl Vinson έφτασε στην κορεάτικη χερσόνησο, όπου θα συναντήσει το USS Michigan, ένα υποβρύχιο με πυραύλους, που είναι ελλιμενισμένο στη Ν. Κορέα.
Ο Tillerson επανέλαβε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι, όσον αφορά τη Βόρεια Κορέα, απηχώντας τις θέσεις του Trump.
"Η απειλή ενός πυρηνικού χτυπήματος στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία είναι ορατή και δεν αργεί η μέρα που η Β. Κορέα θα έχει την ικανότητα να πλήξει και την ενδοχώρα των ΗΠΑ" ανέφερε ο Tillerson.
"Aν αποτύχουμε να δράσουμε τώρα, μπορεί να έχουμε καταστροφικές συνέπειες στο μέλλον" συμπλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος Donald Trump που είχε δηλώσει στο Reuters ότι η Βόρεια Κορέα είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια πρόκληση, υποστήριξε ότι η εκτόξευση ήταν μία προσβολή για την Κίνα, την κύρια σύμμαχο της Β. Κορέας.
"Η Βόρεια Κορέα δεν σεβάστηκε την Κίνα, εκτοξεύοντας αυτόν τον πύραυλο σήμερα, έστω και αποτυχημένα" υποστήριξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο Twitter.
O Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi είπε ότι είναι θέμα της χώρας του να επιλύσει το ζήτημα της Β. Κορέας.
Τόσο η Κίνα, όσο και η Ρωσία καταδίκασαν την απειλή από μία στρατιωτική δύναμη των ΗΠΑ.
Αξιωματούχοι των ΗΠΑ ανέφεραν ότι οι Βορεικορεάτες δοκίμασαν έναν πύραυλο ΚΝ 17, μέσου βεληνεκούς, οποίος εξερράγη λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του.
Σύμφωνα με τη Νότια Κορέα ο πύραυλος έφτασε σε ύψος 71 χιλιομέτρων πριν καταστραφεί και το γεγονός συνιστά παραβίαση των κανόνων του ΟΗΕ.
Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από την Κίνα, ενώ ο Trump στη συνέντευξή του στο Reuters είπε ότι έχει ζητήσει από τον πρόεδρο Χi Jinping να προσπαθήσει πολύ σκληρά με τη Βόρεια Κορέα, χωρίς να αποκλείσει πιθανή σύγκρουσή της με τις ΗΠΑ.
Η ένταση με τη Βόρεια Κορέα είχε κλιμακωθεί, καθώς υπήρχαν υποψίες ότι μπορεί να έκανε πυρηνική δοκιμή στην επέτειο από την γέννηση του ιδρυτή της στις 15 Απριλίου.
Η Βόρεια Κορέα αψηφά, πάντως, τις διεθνείς πιέσεις και τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ που έχουν στείλει πλοία του ναυτικού τους στην περιοχή.
Η Ιαπωνία καταδίκασε επίσης την εκτόξευση ως απαράδεκτη και οι αρχές σταμάτησαν μερικές σιδηροδρομικές υπηρεσίες για προληπτικούς λόγους.
Ιάπωνας αξιωματούχος υποστήριξε ότι υπάρχει στενή συνεργασία με το αμερικάνικο αεροπλανοφόρο Carl Vinson στη θαλάσσια περιοχή που χωρίζει την κορεάτικη χερσόνησο από τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.
Ο Kim Yong - dub εμπειρογνώμοντας σε πανεπιστήμιο της Σεούλ, εκτίμησε ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να συνέλεξε τα στοιχεία που ήθελε, παρά τη σύντομη πτήση του πυραύλου.
Η Βόρεια Κορέα είχε ανησυχήσει τις μεγάλες δυνάμεις τον Φεβρουάριο του 2017 όταν έκανε επιτυχημένη εκτόξευση ενός πυραύλου μέσου βεληνεκούς που μπορούσε να φέρει πυρηνική κεφαλή.
Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί έχει κάνει αποτυχημένες εκτοξεύσεις από τότε.
Η κυβέρνηση του Trump αναμένεται να επιταχύνει τις διαδικασίες για την επιβολή νέων κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι πιθανό να προχωρήσει σε κοινή δήλωση για να καταδικάσει τη νέα εκτόξευση πυραύλου.
Αλλά τέτοιες καταδίκες και κυρώσεις λίγα έχουν καταφέρει από το 2006.
Στις 9 Μαϊου θα διεξαχθούν και κρίσιμες εκλογές στη Νότια Κορέα για την ανάδειξη νέου προέδρου και ο Moon Jae - in που έχει υποσχεθεί μία πιο μετριοπαθή πολιτική απέναντι στους Βόρειους, χαρακτήρισε τη δοκιμή "μία άσκηση ματαιότητας".
"Ζητάμε από το καθεστώς του Kim Jong - un να σταματήσει τις ριψοκίνδυνες προκλήσεις και να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Park Kwang - on, εκπρόσωπος τύπου του Moon.
O Μοοn είναι, ωστόσο, επικριτικός και όσον αφορά την ανάπτυξη αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος από τις ΗΠΑ στη Νότια Κορέα, με την Κίνα να έχει εκφράσει επίσης τις ενστάσεις της για αυτό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης