Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: "Ενότητα στη πράξη" - O Juncker έδωσε το σύνθημα στη Σύνοδο - H ΕΕ θα θέσει τους όρους του Brexit

Bloomberg:
Ο Juncker ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν μέσα σε 15 λεπτά σχετικά με τη διαπραγματευτική στρατηγική τους για το Brexit
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενέκρινα ομόφωνα τις κατευθυντήριες γραμμές για το επικείμενο Brexit, γράφει το Bloomberg.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Jean Claude Juncker έδωσε, μάλιστα, το σύνθημα με μία ανάρτησή του στο Twitter, όπου έκανε λόγο για "ενότητα στη πράξη".
Ο Juncker ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν μέσα σε 15 λεπτά σχετικά με τη διαπραγματευτική στρατηγική τους για το Brexit στη Σύνοδο των Βρυξελλών.
Κοινή ήταν και η πεποίθηση όσων προσήλθαν σε αυτήν ότι ήταν ενωμένοι στην προσέγγισή τους για το Brexit και ότι δεν θα επιτρέψουν στη Βρετανία να είναι καλύτερα έξω από την ΕΕ, από ό,τι ήταν μέσα σε αυτήν.
Η κυβέρνηση της Theresa May θα πρέπει να συμφωνήσει να πληρώσει για να γίνει ένας οικονομικός διακανονισμός για την αποχώρηση της Βρετανίας και να εγγυηθεί για τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ, πριν οι συζητήσεις προχωρήσουν στην εμπορική συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Το κοινό μήνυμα ήταν ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.
Aπό την άλλη, η κυβέρνηση της May έδειξε μία επιθυμία να κάνει υποχωρήσεις σε θέματα όπως το χρηματοπιστωτικό σύστημα, το εμπόριο και η μετανάστευση.
Η βρετανική συναίνεση, σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ελπίζουν πως η May θα αντιληφθεί ότι εκείνοι θα θέσουν περισσότερο από αυτήν τους όρους του Brexit.
H Αngela Merkel προειδοποίησε, μάλιστα, τη May ότι η Ευρώπη δεν θα είναι μαλακή με τη Βρετανία.
"Πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι, είναι ο μόνος τρόπος για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις" είχε πει ο Tusk προσερχόμενος στη Σύνοδο, ενώ μετά έγραψε κι αυτός στο Twitter ότι "οι κατευθυντήριες γραμμές υιοθετήθηκαν ομόφωνα".
Οι συζητήσεις για το Brexit θα αρχίσουν τώρα μετά τις βρετανικές εκλογές στις 8 Ιουνίου.
Το αποτέλεσμα της υιοθέτησης μίας κοινής θέσης διασφαλίζει ότι η Βρετανία θα πληρώσει το τίμημα για την αποχώρησή της από την ΕΕ, έτσι ώστε να αποθαρρυνθούν άλλα κράτη μέλη από το να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.
Ανάμεσα σε όσα καταγράφηκαν στην κοινή διακήρυξη της Συνόδου είναι να πληρώσει η Βρετανία 40 δισ. ευρώ για την έξοδό της από την ΕΕ.
Η σύνοδος επίσης αποκάλυψε ότι η Βρετανία ακόμα πιστεύει πως η ΕΕ θα επιτρέψει να αρχίσουν οι συζητήσεις για μία μελλοντική εμπορική συμφωνία, πριν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την προάσπιση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων, ανέφερε ο Juncker στη Σύνοδο.
"Οι Βρετανοί θέλουν να αρχίσουν οι συζητήσεις και για τα δύο αυτά θέματα ταυτόχρονα, αλλά κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί" ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
"Η Βρετανία θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν θα έχει τα προνόμια ενός κράτους μέλους" ανέφερε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Bettel.
H May, ωστόσο, αρνείται να αποκλείσει το ενδεχόμενο να συνεχίσει να πληρώσει η Βρετανία το ποσοστό που της αναλογεί να συνεισφέρει στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.Αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι θα έπρεπε να υιοθετηθούν πιο χαμηλοί τόνοι απέναντι στη Βρετανία, γιατί μία κατάρρευση των συζητήσεων θα έπληττε περισσότερο το Ηνωμένο Βασίλειο από ό,τι την ΕΕ.
Για αυτό οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μπορεί να προσφέρουν κάλυψη στην κυβέρνηση της May και να αρχίσουν οι συζητήσεις για την εμπορική συμφωνία, πριν οι δύο πλευρές καταλήξουν στο σχέδιο αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης