Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μοναδική ευκαιρία για την Β. Ιρλανδία να ενωθεί με την Ιρλανδία μετά το Brexit - Αυτομάτως μέλος της ΕΕ

Μοναδική ευκαιρία για την Β. Ιρλανδία να ενωθεί με την Ιρλανδία μετά το Brexit - Αυτομάτως μέλος της ΕΕ
«Αυτόματη θα είναι η ένταξη της Βορείου Ιρλανδίας στην ΕΕ στην περίπτωση που διεξαχθεί δημοψήφισμα στην επαρχία της Βρετανίας και αποφασιστεί η ένωσή της με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας» δήλωσαν οι ηγέτες των 27 στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το brexit.
O πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Enda Kenny ζήτησε από τις υπόλοιπες χώρες να αναγνωρίσουν ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα εντασσόταν αυτομάτως στην ΕΕ στην περίπτωση μιας ένωσής της με κάποια χώρα-μέλος του μπλοκ , όπως και στην περίπτωση της Ανατολικής Γερμανίας, το 1990 ώστε να διασφαλιστεί η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998.
Η συμφωνία αυτή, που αποτελεί την ακρογωνιαίο λίθος για τον τερματισμό της βίας στη Βόρεια Ιρλανδία προβλέπει τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων και από τις δύο πλευρές των συνόρων με το ερώτημα της ένωσης της επαρχίας με την Ιρλανδία, εφόσον το κρίνουν σκόπιμο τόσο το Λονδίνο όσο και το Δουβλίνο.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενέκριναν αυτήν την πρόταση, δεδομένου ότι Ιρλανδοί αλλά και Ευρωπαίοι νομικοί σύμβουλοι δηλώνουν ότι αυτό προβλέπει το διεθνές δίκαιο στην περίπτωση εδαφικών αλλαγών.
Αυτό αποτελεί και μια ιστορικά μοναδική ευκαιρία για τη Βόρεια Ιρλανδία να ενωθεί με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας, ένα όραμα των Ιρλανδών και από τις δύο πλευρές που πέρασε μέσα από την ένοπλη επανάσταση του IRA και τώρα μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης