Τελευταία Νέα
Διεθνή

Schaeuble: Πιθανή η συμφωνία με την Ελλάδα στις 22 Μαΐου - Σύντομα θα αποφασίσει το ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα

Schaeuble: Πιθανή η συμφωνία με την Ελλάδα στις 22 Μαΐου - Σύντομα θα αποφασίσει το ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα
Die Welt: Παράταση έως τις γερμανικές εκλογές ζητάει ο Schaeuble ο Γερμανός υπουργός οικονομικών από το ΔΝΤ για την παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα
Στις 22 Μαΐου στο τακτικό Eurogroup είναι πιθανή η συμφωνία με την Ελλάδα που θα σηματοδοτήσει το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και ταυτόχρονα θα δοεθί η έγκριση για την εκταμίευση της δόσης ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών W. Schaeuble.
Σε συνέντευξη του στον όμιλο Zeitungen der Funke Mediengruppe βλέπει καλές πιθανότητες για πρόωρη εκταμίευση της νέας οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.
«Εάν η ελληνική κυβέρνηση συμμορφωθεί με όλες τις συμφωνίες που οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών έχουν θέσει ως όρους θα μπορούσε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στις 22 Μαΐου και στη συνέχεια αμέσως θα απελευθερωθεί η επόμενη δόση.
Ο Schaeuble επαίνεσε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις μεταρρυθμίσεις.
«Τα τελευταία στοιχεία είναι θετικά», δήλωσε ο υπουργός.
 Η ελληνική κυβέρνηση είχε συμφωνήσει για την προσαρμογή των συντάξεων με την οικονομική κατάσταση και την βελτίωση του  φορολογικού συστήματος ώστε να αυξηθούν τα έσοδα.
Η επαναλαμβανόμενη προσαρμογή των συντάξεων «δεν είναι εύκολη, το ξέρω», τόνισε ο Schaeuble .

Τι θα συμβεί με το ΔΝΤ;

Οι εμπειρογνώμονες που αξιολόγησαν την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Αθήνα θα ολοκληρώσουν την έκθεσή τους, σύμφωνα με τον Schaeuble μέσα στις επόμενες ημέρες.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα «αποφασίσει επίσημα μέσα στις επόμενες εβδομάδες» τη συμμετοχή του στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, ανακοίνωσε ο υπουργός.
Με βάση την FAZ η καταχρεωμένη Ελλάδα έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% της οικονομικής παραγωγής για το 2016.
Σε αυτό την περίπτωση, το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους έχουν εξαλειφθεί.
Το 3,9% είναι υψηλότερο από τις απαιτήσεις των διεθνών δανειστών που είχαν θέσει ως στόχο το 0,50.
Στη συνέχεια ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε:
«Το προσωπικό μου στοίχημα είναι ότι αυτή η κυβέρνηση θα οδηγήσει τη Ελλάδα έξω από τα προγράμματα λιτότητας.»
Η βελτίωση των αριθμοδεικτών της Ελλάδος προκαλεί ενστάσεις
Για παράδειγμα, το ΔΝΤ δεν θέλει να υπερεκτιμούν τους αριθμούς.
Επιπλέον, στην Ελλάδα λέγεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη διευθετηθεί το εσωτερικό χρέος και ως εκ τούτου έχει ακόμη ανοικτά ζητήματα.
Η Ελλάδα χρειάζεται πριν από το καλοκαίρι και πάλι φρέσκο χρήμα, επειδή οι αποπληρωμές ύψους 7 δισεκ ευρώ.
Η Ελλάδα από το 2010 εξαρτάται από τους διεθνείς πιστωτές.
Στις αρχές Απριλίου, το Eurogroup, το ΔΝΤ και η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησαν για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για να ανοίξει ο δρόμος για νέα δάνεια από τα 86 δισεκ του τρίτου προγράμματος βοήθειας.
Το ΔΝΤ δεν συμμετέχει σε αντίθεση με τα προηγούμενα πακέτα διάσωσης.
Ο λόγος είναι ότι το ΔΝΤ θεωρεί υπερβολικά αισιόδοξες τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και τις δημοσιονομικές προσαρμογές και ζητάει ελάφρυνση του χρέους.
Η Γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει αυτό το ενδεχόμενο.

Die Welt: Παράταση έως τις γερμανικές εκλογές ζητάει ο Schaeuble ο Γερμανός υπουργός οικονομικών από το ΔΝΤ για την παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα

Παράταση έως τις γερμανικές εκλογές ζητάει ο Schaeuble ο Γερμανός υπουργός οικονομικών από το ΔΝΤ για την παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα με την δέσμευση ότι μετά θα ήταν η Γερμανία διατεθειμένη να εξετάσει ένα σαφές πρόγραμμα μέτρων για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Αυτό αποκαλύπτει η γερμανική Die Welt η οποία διευκρινίζει, ότι «η Γερμανία θα αναλάμβανε την υποχρέωση απέναντι στην Αθήνα και το ΔΝΤ για τον καθορισμό χαμηλών επιτοκίων, για μεγάλης διάρκειας παράταση (λήξης των δανείων) συν αναβολές (στην καταβολή τόκων) και μάλιστα γραπτώς, δηλαδή θα δεσμευτεί».
«Ο W. Schaeuble αγαπά τις στοχευμένες απειλές» σχολιάζει το δημοσίευμα υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη, είπε στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, θα πρέπει να σκεφτεί τη δημιουργία ενός δικού της Νομισματικού Ταμείου.
Εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχει διάθεση να συμμετάσχει σε αγχώδη πακέτα βοήθειας για χώρες της ευρωζώνης οι οποίες κλονίζονται, τότε η Ευρώπη θα πρέπει να το φροντίσει μόνη της.
Στην περίπτωση αυτή όμως δεν θα χρειάζεται πια κανείς το ΔΝΤ, πράγμα που σημαίνει ότι το ΔΝΤ, το οποίο οφείλει την ενίσχυση του ρόλου του στα πακέτα βοήθειας, πρέπει να συμμετάσχει επιτέλους στο τρίτο (ελληνικό) πακέτο.
Εν τούτοις, ο Schaeuble δεν επαφίεται στο γεγονός ότι η απειλή του μπορεί να έχει αποτέλεσμα.
Προληπτικά ζητά από τους υπαλλήλους του υπουργείου του να διατυπώσουν κάποια ιδέα για το ποια μορφή θα μπορούσε να έχει ένας συμβιβασμός με το ΔΝΤ.
Οι συνεργάτες του διάβασαν λοιπόν πολύ προσεκτικά το λόγο της Lagarde στις Βρυξέλλες. Δύο πράγματα είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ:
Πρώτον, ότι «οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να δώσουν σαφώς περισσότερες λεπτομέρειες για τις σχεδιαζόμενες ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους πριν το Ταμείο αποφασίσει αν θα παραμείνει στο πρόγραμμα» και δεύτερον, ότι «για το εύρος τους θα μπορούσε να ληφθεί απόφαση το 2018».
Οι υπάλληλοι του Schaeuble πιστεύουν από τότε ότι έχουν εκείνα τα στοιχεία τα οποία απαιτούνται για έναν συμβιβασμό, ο οποίος να βρίσκει σύμφωνες και τις δύο πλευρές. Η ανταλλαγή θα έχει την εξής μορφή:
Η μεν Γερμανία θα αφεθεί στην ησυχία της μέχρι τις γερμανικές εθνικές εκλογές, το δε ΔΝΤ θα πάρει ως αντάλλαγμα τις ακριβείς λεπτομέρειες της ελάφρυνσης.
Η Γερμανία επιθυμεί να παραμείνει το ΔΝΤ (στο ελληνικό πρόγραμμα) έως τις εκλογές του φθινοπώρου.
Αυτό έχει τα πλεονεκτήματα του:
Η γερμανική κυβέρνηση δεν θα πρέπει μέχρι τότε να παραδεχτεί ότι δεν θα πάρει ποτέ πίσω ένα μέρος των δανεικών ύψους μερικών δισ. ευρώ και το ΔΝΤ θα συντάξε μια προσωρινή ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, η οποία θα περιλαμβάνει και ελάφρυνση, αλλά δεν θα αναφέρει συγκεκριμένους αριθμούς.
Αυτοί θα καθοριστούν το 2018 μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος σε μια νέα ανάλυση του προβλήματος του ελληνικού χρέους.
Οι Γερμανοί θα ήταν διατεθειμένοι, σύμφωνα με έρευνά μας, να υποχωρήσουν στην εξής απαίτηση του ΔΝΤ: να απαριθμήσει η γερμανική κυβέρνηση σε ένα λεπτομερές έγγραφο τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.
Αυτό σημαίνει ότι θα αναλάμβανε την υποχρέωση απέναντι στην Αθήνα και το ΔΝΤ για τον καθορισμό χαμηλών επιτοκίων, για μεγάλης διάρκειας παράταση (λήξης των δανείων) συν αναβολές (στην καταβολή τόκων) και μάλιστα γραπτώς, δηλαδή θα δεσμευτεί.
To ερώτημα είναι εάν ο Αλέξης Τσίπρας θα πάρει μέρος στο παιχνίδι αυτό, δεδομένου ότι χρειάζεται μια πολιτική επιτυχία, για να συμφωνήσει και σε άλλα μέτρα λιτότητας.
Χρειάζεται κάτι το οποίο να μπορεί να δώσει στους πολίτες, εάν θέλει να ξαναζητήσει κάτι και αυτός.
Και θα τον βοηθούσε πάρα πολύ ένας συγκεκριμένος αριθμός από τον Schaeuble, τον οποίο όμως -για λόγους προεκλογικής τακτικής- παραλείπει να δώσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης