Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: O Τσίπρας πιστεύει ότι με περισσότερη λιτότητα θα κερδίσει το βραβείο «ελάφρυνσης χρέους»

WSJ: O Τσίπρας πιστεύει ότι με περισσότερη λιτότητα θα κερδίσει το βραβείο «ελάφρυνσης χρέους»
Όπως σχολιάζει η αμερικανική εφημερίδα, η ελληνική κυβέρνηση ευελπιστεί ότι με τα νέα μέτρα θα ανοίξει ο δρόμος για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
Αν και από το πρώτο πρόγραμμα της Ελλάδας -τον Μάιο του 2010- η ελληνική οικονομία έχει σημειώσει ύφεση της τάξης του 25% υπό την πίεση περικοπών στις συντάξεις και αυξήσεων στη φορολογία που ζητούσαν οι δανειστές, ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε νέα μέτρα λιτότητας ελπίζοντας ότι θα κερδίσει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Αυτό σχολιάζει η Wall Street Journal με αφορμή την επίτευξη συμφωνίας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και επισημαίνει ότι «η οικονομική κρίση στην Ελλάδα ήταν τόσο σοβαρή όσο η Μεγάλη Ύφεση στις ΗΠΑ το 1930, αλλά διήρκεσε περισσότερο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα «τώρα, ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά ότι με περισσότερα μέτρα λιτότητας -συμπεριλαμβανομένων των περικοπών στις συντάκξεις και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης (σσ. αύξηση του αφορολόγητου) μπορεί να κερδίσει μεγαλύτερο βραβείο: την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που θα αναζωογονήσει την οικονομία της χώρας».
«Αυτό θα μπορούσε να είναι η αρχή της τελευταίας φάσης της ελληνικής κρίσης» δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα Πάνος Τσακλόγλου, ο οποίος έχει διατελέσει σύμβουλος του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, την περίοδο 2012-14.
Όπως σχολιάζει η αμερικανική εφημερίδα, η συμφωνία που επιτεύχθηκε μετά της Ελλάδας και των δανειστών θα αποδεσμεύσει περίπου 7 δισ. ευρώ αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι θέτει τις προϋποθέσεις για συνομιλίες -πιθανότατα έως το τέλος του Μαΐου- με τους δανειστές για μια συμφωνία που θα επιμηκύνει τη λήξη κια θα μειώσει τις δόσεις για το χρέος της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, εάν το χρέος γίνει βιώσιμο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να αποφασίσει να συμπεριλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της, καθαρίζοντας τον δρόμο για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

Το τίμημα της καθυστέρησης

Η ελληνική οικονομία έχει πληρώσει ακριβά την καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών στην Ελλάδα για τα περιουσιακά στοιχεία εξατμίστηκε, ενώ την ίδια στιγμή, οι Έλληνες απέσυραν από τις ελληνικές τράπεζες -κατά το πρώτο δίμηνο του 2017- καταθέσεις 2,3 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, όμως, παρά την επίτευξη της συμφωνίας, μεγάλα εμπόδια παραμένουν, καθώς το ΔΝΤ δεν περιμένει ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί περισσότερο από 1% μακροπρόθεσμα.
«Η επιμονή των πιστωτών της Ελλάδας για μεγάλα δημοσιονομικά πλεονάσματα σημαίνει ότι η χώρα, το χρέος της οποίας ανέρχεται στο 170% του ΑΕΠ, θα ζήσει με εξαιρετικά αυστηρούς προϋπολογισμούς για πολλά χρόνια.
Οι ελληνικές τράπεζες βυθίζονται στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία αποτελούν το 45% του συνόλου των δανείων, γεγονός που συμβάλλει στη σταθερή συρρίκνωση της ιδιωτικής πίστωσης από τα τέλη του 2010, ενώ υψηλόβαθμα στελέχη δεν αναμένουν μια συνολική λύση για το πρόβλημα σύντομα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης