Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Όχι» από το Βερολίνο σε δημοψήφισμα για τη θανατική ποινή στην Τουρκία

«Όχι» από το Βερολίνο σε δημοψήφισμα για τη θανατική ποινή στην Τουρκία
Η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιτρέψει στους Τούρκους της Γερμανίας να ψηφίσουν επί γερμανικού εδάφους 
Στην έντονη καταδίκη ενός ενδεχόμενου δημοψηφίσματος στην Τουρκία με θέμα την επαναφορά της θανατικής ποινής προχώρησε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, κ. Stephen Seibert, καθώς «είναι αδιανόητο πολιτικά να συμφωνήσουμε στη διεξαγωγή μιας τέτοιας ψηφοφορίας στη Γερμανία σχετικά με ένα μέτρο που έρχεται σε σαφή αντίθεση με το Σύνταγμά μας και τις ευρωπαϊκές αξίες».
Μάλιστα, η γερμανική κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιτρέψει στους Τούρκους της Γερμανίας να ψηφίσουν επί γερμανικού εδάφους για επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία.
«Όταν ένα άλλο κράτος επιδιώκει να διεξαγάγει εδώ στη Γερμανία εκλογές ή άλλες ψηφοφορίες, τότε υποχρεούται να λάβει σχετική άδεια», είπε όλο νόημα.
Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος κατέστησε επιπλέον σαφές ότι «όταν ένα άλλο κράτος επιδιώκει να διεξαγάγει εδώ στη Γερμανία, στις πρεσβείες και στα προξενεία του, εκλογές ή άλλες ψηφοφορίες, τότε υποχρεούται να λάβει σχετική άδεια».
Μέχρι αυτήν την ώρα δεν έχει υποβληθεί πάντως επίσημο αίτημα από την Άγκυρα, διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση που ετίθετο τέτοιο αίτημα η κυβέρνηση θα είχε κάθε δικαίωμα να το απορρίψει.
Λίγο νωρίτερα, ο υποψήφιος Σοσιαλδημοκράτης Καγκελάριος Martin Schulz, είχε εκφράσει την ίδια άποψη επί του ζητήματος, ξεκαθαρίζοντας ότι «σε περίπτωση που η τουρκική κυβέρνηση διεξαγάγει πράγματι ένα δημοψήφισμα σχετικά με την επαναφορά της θανατικής ποινής, πρέπει είναι σαφές: Μια τέτοια ψηφοφορία δεν επιτρέπεται να διεξαχθεί με τη συμμετοχή των Τούρκων που ζουν στη Γερμανία».
Η θέση της γερμανικής κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι απολύτως ευθυγραμμισμένη και με τη στάση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, όπως διευκρίνισε σήμερα εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Sigmar Gabriel.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης