Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Ο I. Haniyeh είναι ο νέος ηγέτης της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς

Reuters: Ο I. Haniyeh είναι ο νέος ηγέτης  της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς
Πρώην υπαρχηγός, ο Haniyeh θα αντικαταστήσει τον βετεράνο ηγέτη Khaled Meshaal, ο οποίος διαμένει πλέον στο Κατάρ και θα αποσυρθεί με την ολοκλήρωση της θητείας του
Η Χαμάς εξέλεξε το Σάββατο 6/5 τον Ismail Haniyeh ως πολιτικό ηγέτη της, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος τύπου της παλαιστινιακής οργάνωσης Fawzi Barhoum από τη Γάζα.
Πρώην υπαρχηγός, ο Haniyeh θα αντικαταστήσει τον βετεράνο ηγέτη Khaled Meshaal, ο οποίος διαμένει πλέον στο Κατάρ και θα αποσυρθεί με την ολοκλήρωση της θητείας του.
Η Χαμάς θέλει να μαλακώσει τη στάση της απέναντι στο Ισραήλ, καθώς ακολουθεί πλέον μία νέα πολιτική.
Η οργάνωση παραμένει εξοπλισμένη στη Λωρίδα της Γάζας από τότε που κατέλαβε την παραθαλάσσια αυτή περιοχή από τη Φατάχ και έχει δώσει τρεις πολέμους με το Ισραήλ έκτοτε.
Ο γεννημένος στη Γάζα, 54χρονος Haniyeh, διετέλεσε πρωθυπουργός της Παλαιστίνης μετά τη νίκη της οργάνωσης στις εκλογές του 2006 και συνεχίζει να αξιώνει αυτόν τον τίτλο, παρά το γεγονός ότι επισήμως έχει απολυθεί από τον πρόεδρο και αρχηγό της Φατάχ Mahmoud Abbas.
H Χαμάς έχει εγκαταλείψει τη ρητορική της καταστροφής του Ισραήλ, αλλά και τους αυστηρούς δεσμούς με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, όπως ανακοίνωσε το γραφείο της στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, την περασμένη εβδομάδα.
Η οργάνωση που δεν αναγνωρίζεται από το Ισραήλ ως κόμμα, φαίνεται επίσης να θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις της με τις χώρες του Κόλπου και την Αίγυπτο, ενώ ο Abbas επισκέφτηκε στην Ουάσινγκτον τον Trump, που εξέφρασε ενδιαφέρον για την αναβίωση των προσπαθειών για ειρήνη ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους.
Η Χαμάς συμφωνεί με ένα μεταβατικό παλαιστινιακό κράτος με σύνορα αυτά που ίσχυαν πριν τον πόλεμο του 1967, αλλά αρνείται να αναγνωρίσει το δικαίωμα του Ισραήλ να στηρίζει μία ένοπλη μάχη, ενώ ο Abbas αναγνωρίζει το Ισραήλ και ψάχνει μία τελική ειρηνευτική συμφωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης