Τελευταία Νέα
Διεθνή

Carney (BoE): Σημαντικός ο αντίκτυπος του Brexit στη βρετανική οικονομία - Θα αυξηθεί περαιτέρω ο πληθωρισμός

Carney (BoE): Σημαντικός ο αντίκτυπος του Brexit στη βρετανική οικονομία - Θα αυξηθεί περαιτέρω ο πληθωρισμός
Ο κ. Carney δεν εναμένει κάποια εκτόξευση στην εμπορική δραστηριότητα και τις επενδύσεις στο νησί, ακόμη και με πιο αδύναμη στερλίνα
Στην παραδοχή πως η επικείμενη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. θα επηρεάσει την οικονομική πορεία του νησιού προχώρησε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας (Bank of England, BoE), Marc Carney, ο οποίος προέβλεψε περαιτέρω ενίσχυση του εγχώριου πληθωρισμού, πάνω από την στόχο του 2% που έχει θέσει η BoE.
Η ενίσχυση στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή οφείλεται στη συνεχόμενη πτώση της στερλίνας από τον Νοέμβριο 2015.
Ωστόσο, αναγνώρισε πως η βρετανική οικονομία, όπως και η παγκόσμια, αλλά και το εισόδημα των πολιτών της χώρας, αναπτύσσονται με σταθερό ρυθμό, έκρουσε όμως το «καμπανάκι» για την επίμονα χαμηλά παραγωγικότητα που δεν επιτρέπει την ικανοποιητική αύξηση των μισθών.
Ο κ. Carney δεν εναμένει κάποια εκτόξευση στην εμπορική δραστηριότητα και τις επενδύσεις στο νησί, ακόμη και με πιο αδύναμη στερλίνα, ενώ υπεραμύνθηκε της χαλαρής νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί η BoE.
Νωρίτερα, η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε το βασικό της επιτόκιο στο 0,25%.
Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε, τα μέλη της τράπεζας ψήφισαν ομόφωνα υπέρ της διατήρησης των αγορών των βρετανικών ομολόγων στα 435 δισ. στερλίνες, αλλά και υπέρ της διατήρησης του στόχου για αγορές εταιρικών ομολόγων στα 10 δισ. στερλίνες.
Πάντως, η Τράπεζα της Αγγλίας αναφέρεται στην πιθανότητα να υπάρξει ανάγκη αύξησης των επιτοκίων πριν το τέλος του 2019, καθώς ο πληθωρισμός αυξάνεται και η οικονομία αναπτύσσεται σταθερά στη διάρκεια των ερχόμενων ετών.
Όσον αφορά στη βρετανική οικονομία, η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει ανάπτυξη του ΑΕΠ με ρυθμό 1,9% για το 2017, 1,7% για το 2018 και 1,8% για το 2019.
Επίσης, σύμφωνα με τις προβλέψεις της τράπεζας, η βραχυπρόθεσμη πίεση στα νοικοκυριά από τον πληθωρισμό θα είναι πιο έντονη απ' ό,τι προβλέφθηκε τον Φεβρουάριο του 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης