Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές από τον Ιούλιο 2017, με έκδοση 3ετούς ομολόγου

WSJ: Η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές από τον Ιούλιο 2017, με έκδοση 3ετούς ομολόγου
Έλληνας αξιωματούχος ανέφερε πως η κόντρα μεταξύ των δανειστών είναι ένα «πολιτκό παιχνίδι», καθώς πλέον «όλοι έχουν συμφωνήσει»
Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει την έκδοση τριετούς κρατικού ομολόγου μέσα στο διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου 2017, αναφέρει σε σχετικό της δημοσίευμα η Wall Street Journal, λίγες εβδομάδες αφότου το οικονομικό επιτελείο πέτυχε προκαταρκτική τεχνική συμφωνία με τους εκπροσώπους των θεσμών.
Μία οριστική συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαϊου 2017 θα «ξεκλειδώσει» νέα κεφάλαια από το τρίτο προγραμμα διάσωσης, ύψους 86 δισ. ευρώ. Όπως σχολιάζει η αμερικανική εφημερίδα, η ενδεχόμενη επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές ομολόγων θα αλλάξει το οικονομικό κλίμα της χώρας, η οποία ταλανίζεται από τα εννέα χρόνια κρίσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal, οι Christine Lagarde και Angela Merkel είχαν συμφωνήσει ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο να επιτευχθεί μία συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Σήμερα ο Επίτροπος Pierre Moscovici εξέφρασε την αισιοδοξία του για μία συνολική συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαϊου, ωστόσο η πιο πιθανή ημερομηνία είναι στα μέσα Ιουνίου, σχολιάζει η εφημερίδα.
Έλληνας αξιωματούχος ανέφερε μάλιστα πως η κόντρα μεταξύ των δανειστών είναι ένα «πολιτκό παιχνίδι», καθώς πλέον «όλοι έχουν συμφωνήσει».
Ο ίδιος αξιωματούχος, σχετικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, σημείωνε πως ακόμη και μία ενθαρρυντική δήλωση του Mario Draghi θα αποτελούσε ένα σήμα για τις αγορές.
Να επισημανθεί πως αναλυτές εκτιμούν πως η Ε.Κ.Τ. θα αγοράσει μόνο 3 με 4 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων, αν η χώρα μας βγει επιτυχώς στις αγορές, ωστόσο η κίνηση θα γεμίσει με εμπιστοσύνη τους επενδυτές.
Η Wall Street Journal αναφέρεται στη συνέχεια στη συνεχόμενη άνοδο που πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον δείκτη να έχει καταγράψει κέρδη 16% μόνο για τον Απρίλιο, ενώ σε ίδιο κλίμα βρίκσονται και τα ελληνικά ομόλογα, με τις αποδόσεις να έχουν υποχωρήσει στο 5,2%.

Βέβαια, τα παραπάνω επιβεβαιώνουν όσα έγραφε το bankingnews.gr στις 8 Μαϊου 2017:

Κίνηση έκπληξη σχεδιάζεται παρασκηνιακά από την ελληνική κυβέρνηση και τον ΟΔΔΗΧ (Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους).
Με βάση το σχέδιο στόχος είναι να πραγματοποιηθεί επανέκδοση re opening ή νέα έκδοση του πρώην 3ετούς ομολόγου που λήγει 17 Ιουλίου του 2017.
Θα εκδοθεί ή νέο 3ετές ομόλογο ή θα επανεκδοθεί re opening το πρώην 3ετές που λήγει 17 Ιουλίου 2017 με στόχο να αντληθούν 2 δισεκ. ευρώ.
Η βασική επιδίωξη είναι το επιτόκιο να διαμορφωθεί στο 3% ή μεταξύ 3% με 3,5% να κινηθεί δηλαδή χαμηλότερα από το επιτόκιο Σαμαρά του 2014.
Επίσης στο σχεδιασμό συμπεριλαμβάνεται και η δυνατότητα – εφόσον υπάρξει ειδική έγκριση από την ΕΚΤ – οι ελληνικές τράπεζες να αγοράσουν έως 1 δισεκ. από 250 εκατ η κάθε τράπεζα και το υπόλοιπο 1 δισεκ. ευρώ να διατεθεί σε διεθνείς επενδυτές.
(Οι ελληνικές τράπεζες πρακτικά δεν μπορούν να αγοράσουν μακροπρόθεσμο ελληνικό χρέος και θα απαιτηθεί ειδική έγκριση η οποία θα δοθεί μαζί με την ποσοτική χαλάρωση εφόσν και εάν... δοθεί τελικώς)
Ο ΟΔΔΗΧ που ερωτήθηκε για το θέμα απέφυγε οποιαδήποτε σχόλιο, ωστόσο πηγή βρετανικής τράπεζας που μίλησε στο bankingnews επιμένει για την ύπαρξη αυτού του σχεδιασμού.
Εάν αυτό το σχέδιο ευοδώσει και η Ελλάδα βγει στις αγορές τον Ιούλιο του 2017 και όχι το 2018 θα πρόκειται για μια κίνηση πολλαπλών στόχων.
Για να μπορέσει το ελληνικό δημόσιο να πετύχει αξιοπρεπές επιτόκιο και να καλυφθεί η έκδοση 100% θα πρέπει να πληρούνται τρεις προϋποθέσεις
1)Να έχει εξασφαλιστεί η δόση των 8 δισεκ. ώστε η αγορά να μην ανησυχεί για την κάλυψη του 3ετούς ομολόγου
Είναι προφανές ότι όταν εκδίδεται ένα κρατικό ομόλογο έχοντας εξασφαλίσει τις αποπληρωμές χρέους εκ των προτέρων οι πιθανότητες επιτυχίας είναι πολύ μεγάλες.
Και διαφορετικά να εξαρτάται ένα κράτος από αυτή την έκδοση.
2)Να έχει δοθεί το πράσινο φως της ποσοτικής χαλάρωσης καθώς με αυτό τον τρόπο θα υποχωρήσουν τα επιτόκια των ομολόγων περαιτέρω, οι τράπεζες θα πουλήσουν ομόλογα που κατέχουν και μια νέα έκδοση θα βοηθήσει την αναπλήρωση των πωλούμενων ομολόγων.
3)Το επιτόκιο είναι καθοριστικής σημασίας και σημειολογίας.
Το ετήσιο ομόλογο λήξης 17 Ιουλίου 2017 (πρώην 3ετές ομόλογο) εκδόθηκε στις 99,65 μονάδες βάσης και βρίσκεται στις 99,70 μονάδες βάσης με μέση απόδοση 4,88% απόδοση αγοράς 5,10% και απόδοση πώλησης 4,70% από 3,5% όταν εκδόθηκε το 2014.
Το υψηλό έτους στο 59% στην 2ετία και σημειώθηκε στις 8 Ιουλίου του 2015.
Η ελληνική 10ετία λήξης 24/2/2027 βρίσκεται μεταξύ 84 με 85,50 μονάδων βάσης με απόδοση μεταξύ 5,98% και 5,76%...
Το 3ετές ομόλογο – πρώην 5ετές - λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 98,88 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 5,37%.
Θυμίζουμε ότι το 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,95%.
Τι μας δείχνουν όλα αυτά τα επιτόκια;
Ότι ένα επιτόκιο για την νέα 3ετία μεταξύ 3% με 3,5% θα είναι μεγάλη επιτυχία.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης