Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Πρόωρες εκλογές θα γίνουν εντός του 2017 στην Αυστρία - Πιθανότατα το ερχόμενο φθινόπωρο

Reuters: Πρόωρες εκλογές θα γίνουν εντός του 2017 στην Αυστρία - Πιθανότατα το ερχόμενο φθινόπωρο
Στις δημοσκοπήσεις προηγείται το ακροδεξιό κόμμα της Ελευθερίας, αλλά αν το κόμμα του Λαού αναλάβει ο 30χρονος Kurz, οι ισορροπίες μπορεί να αλλάξουν
Πρόωρες εκλογές θα διεξαχθούν μέσα στο 2017 στην Αυστρία, όπως ανακοίνωσε ο Καγκελάριος Christian Kern την Κυριακή 14/5, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών του έκανε κίνηση για να πάρει τα ηνία του Συντηρητικού Κόμματος, απειλώντας τη συνοχή του κυβερνητικού σχηματισμού, μεταδίδει το Reuters.
Οι βουλευτικές εκλογές θα δώσουν την ευκαιρία στο ακροδεξιό κόμμα της Ελευθερίας (FPO) να μπει στην εθνική κυβέρνηση, λιγότερο από έναν χρόνο μετά την ήττα του υποψηφίου του στη μάχη για την προεδρία.
Το FPO προηγείται στις δημοσκοπήσεις με μικρή διαφορά από τους Σοσιαλδημοκράτες του Kern, αλλά το Συντηρητικό κόμμα του Λαού μπορεί να περάσει μπροστά, αν ο υπουργός Εξωτερικών Sebastian Kurz αναλάβει την ηγεσία του, κάτι που είναι πολύ πιθανό.
"Είναι ξεκάθαρο ότι θα γίνουν εκλογές, πιθανότατα το φθινόπωρο του 2017" είπε σε συνέντευξή του ο Kern, μετά από έναν χρόνο που προσπαθούσε να αποφύγει αυτό το ενδεχόμενο, στηρίζοντας τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Ο 30χρονος Kurz είναι ένας σταρ της αυστριακής πολιτικής και θεωρείται η μεγάλη ελπίδα του κόμματός του.
Το κόμμα του Λαού ψάχνει έτσι κι αλλιώς για νέο ηγέτη, καθώς ο πρόεδρός του Reinhold Mitterlehner ανακοίνωσε ότι αποχωρεί, γιατί δεν μπορεί να σταματήσει τις συνεχείς αψιμαχίες των υπουργών του.
Ο Κurz δήλωσε από την πλευρά του ότι επιθυμεί τις πρόωρες εκλογές, ενώ την Κυριακή στις 16:00 (18:00 ώρα Ελλάδας) επρόκειτο να συνέλθει η ηγεσία του κόμματος για να αποφασίσει για τον διάδοχο του Mitterlehner.
"To κόμμα του Λαού έβαλε τέλος στον κυβερνητικό σχηματισμό την Παρασκευή 12/5 δήλωσε ο Kern, αναφερόμενος στην ομιλία του Kurz.
Οι πρόωρες εκλογές απαιτούν έγκριση από την πλειοψηφία της Βουλής, αλλά έτσι κι αλλιώς ο Kern δεν πιστεύει ότι αυτή η κυβέρνηση μειοψηφίας, πια, είναι βιώσιμη.
"Μπορεί να διαθέτει αριθμητική πλειοψηφία, αλλά δεν έχει πολιτική πλειοψηφία πια".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης