Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Η ανάκαμψη της ευρωζώνης έχει δρομολογηθεί - Απλά δεν είναι για όλους...

Bloomberg: Η ανάκαμψη της ευρωζώνης έχει δρομολογηθεί - Απλά δεν είναι για όλους...
Λάθος να μείνει ικανοποιημένη η Ευρώπη με τον τρέχοντα ρυθμό ανάπτυξης 
Η αύξηση κατά 0,5% κατά τους τρεις μήνες μέχρι τον Μάρτιο - σύμφωνα με τη Eurostat την Τρίτη (16/5/2017) - δεν αντανακλά το ίδιο και για τις 19 χώρες.
Ενώ η Ισπανία σημείωσε αύξηση 0,8% του ΑΕΠ της, η ελληνική οικονομία από την άλλη συρρικνώθηκε για δεύτερο τρίμηνο, επαναφέροντάς τη χώρα στην ύφεση.
Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν τον Peter Praet, πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να είναι εξαιρετικά επιφυλακτική στα θετικά μηνύματα, παρόλο που η ανάκαμψη γίνεται όλο και πιο σταθερή και ευρεία.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος ΕΚΤ και οι συνάδελφοί του έχουν αρχίσει να συζητούν μια στρατηγική εξόδου, ενώ οι επενδυτές και οι οικονομολόγοι συζητούν για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τη συνεδρίαση του επόμενου μήνα.
Υπάρχουν λόγοι βέβαια για μια αισιόδοξη εικόνα όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και το Bloomberg.
Η εμπιστοσύνη στη ζώνη του ευρώ είναι η υψηλότερη εδώ και σχεδόν μια δεκαετία και η καταμέτρηση των μάνατζερς προμηθειών για τον Απρίλιο, ισοδυναμούσε με την ισχυρότερη δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα από το 2011.
Το γερμανικό κέντρο οικονομικών ερευνών ZEW στο Mannheim, ανέφερε σε ξεχωριστή έκθεση την Τρίτη (16/5/2017) ότι ο δείκτης εμπιστοσύνης των επενδυτών αυξήθηκε σε 20,6 αυτό το μήνα από 19,5 τον Απρίλιο.
"Υπάρχει ακόμη ένα μικρό ερωτηματικό μεταξύ των ήπιων δεδομένων και των πιο δυνατών, δεδομένα που απέχουν ελάχιστα μεταξύ τους", δήλωσε η Praet τη Δευτέρα (15/5/2017).
"Δεν δίνουν ακόμα σαφή εικόνα, θα περιμένουμε λίγο περισσότερο για τα σκληρά δεδομένα".
Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, επιβεβαίωσε τον ρόλο της ως κινητήριος μοχλός ανάπτυξης στην Ευρώπη με αύξηση κατά 0,6%, σύμφωνα με την έκθεση της Eurostat.
Το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου αυξήθηκε κατά 0,3% στη Γαλλία και κατά 0,2% στην Ιταλία.
"Με εξαίρεση την Ιταλία, όλες οι μεγάλες οικονομίες ακολουθούν το ρυθμό", δήλωσε ο Christian Lips, οικονομολόγος στο NordLB στο Ανόβερο.
Ενώ η εκλογή του Emmanuel Macron ως γαλλικού προέδρου σημαίνει ότι η πιθανότητα "ισχυροποίησης της οικονομίας" αυξάνεται στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, στην Ιταλία "δεν βλέπουμε πολλά περιθώρια βελτίωσης βραχυπρόθεσμα", ανέφερε.
Οι διαπραγματεύσεις του Brexit και η απειλή των προστατευτικών εμπορικών πολιτικών των ΗΠΑ εξακολουθούν να σταθμίζουν τις προοπτικές.
Παρόλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε την περασμένη εβδομάδα πρόβλεψη ανάπτυξης για το 2017 στο 1,7%, υποστηρίζοντας ότι οι αβεβαιότητες σε σχέση με τις προοπτικές έχουν μειωθεί.
"Οι πολιτικοί κίνδυνοι έχουν υποχωρήσει κάπως", δήλωσε ο πρόεδρος της Bundesbank, Jens Weidmann, μετά από συνάντηση της ομάδας των επτά επικεφαλής οικονομικών το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Αλλά "θα ήταν λάθος να είμαστε ικανοποιημένοι με τον τρέχοντα ρυθμό ανάπτυξης".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης