Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: H Fed έτοιμη να κάνει λάθος που θα στοιχίσει 2 τρισ. δολάρια

tags :
Bloomberg: H Fed έτοιμη να κάνει λάθος που θα στοιχίσει 2 τρισ. δολάρια
Κίνδυνος να χάσει τον έλεγχο η Fed αν επενδύσει σε ώριμα ομόλογα
Στα σενάρια μείωσης των αγορών ομολόγων από τη Fed αναφέρεται το Bloomberg κάνοντας λόγος για ένα τεράστιο λάθος 2 τρισ. δολ.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, κάπου αργότερα αυτό το έτος ή στις αρχές του 2018, η Fed σκοπεύει να κάνει έναν πρωτόγνωρο ελιγμό: να μειώσει τις αγορές ομολόγων στις οποίες προχώρησε για να στηρίξει την οικονομία κατά την τελευταία δεκαετία.
Οι αξιωματούχοι της Fed πρότειναν ότι θα ήταν σκόπιμο να συρρικνωθεί ο ισολογισμός, ο οποίος υπερβαίνει σήμερα τα 4 τρισ. δολάρια, κατά 2 τρισ. δολάρια ή περισσότερα τα επόμενα χρόνια.
Σχεδιάζουν να το κάνουν σε μεγάλο βαθμό αφήνοντας τα ομόλογα να ωριμάσουν και όχι αντικαθιστώντας τα με νέα.
Ακόμη και η Fed να έχει δίκιο στην πρόθεση της να επιδιώξει έναν μικρότερο ισολογισμό, το να χάσει τον έλεγχο είναι λάθος.
Τα assets αποτελούνται κυρίως από ενυπόθηκα χρεόγραφα, τα οποία ωριμάζουν με ρυθμό που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πότε οι άνθρωποι αποφασίζουν να πληρώσουν τα ενυπόθηκα δάνεια (επειδή είτε πωλούν είτε αναχρηματοδοτούν τα σπίτια τους).
Ως αποτέλεσμα, η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να χάσει τον έλεγχο ενός σημαντικού εργαλείου νομισματικής πολιτικής.
Εάν πολλοί άνθρωποι ξαφνικά αποφασίσουν να πληρώσουν, θα ρίξουν τις συμμετοχές της Fed και θα ήταν αναγκασμένη να ακολουθήσει μία σφιχτή πολιτική.
Η μείωση των assets μέσω εσκεμμένων πωλήσεων βάσει οικονομικών συνθηκών, θα αποτελούσε μια καλύτερη προσέγγιση.
Επιλέγοντας μια «ουδέτερη» θέση που είναι σύμφωνη με τους στόχους της χαμηλής ανεργίας και του πληθωρισμού 2%, η κεντρική τράπεζα έχει ουσιαστικά δύο επιλογές.
Η πρώτη προσέγγιση απαιτεί από την Fed να ενισχύσει τον ισολογισμό της, αγοράζοντας πολλά περιουσιακά στοιχεία (assets).
Η δεύτερη είναι να αυξήσει τα επιτόκια αντιμετωπίζοντας έτσι τυχόν πιέσεις στον πληθωρισμό.
Αυτή η πρακτική δίνει στη Fed μεγαλύτερο περιθώριο για χαμηλότερα επιτόκια όταν έρθει η επόμενη ύφεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης