Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολιτική θύελλα για την παρέμβαση Trump σε έρευνα του FBI για τις σχέσεις Flynn με τη Ρωσία - Ανησυχία στις αγορές

Πολιτική θύελλα για την παρέμβαση Trump σε έρευνα του FBI για τις σχέσεις Flynn με τη Ρωσία - Ανησυχία στις αγορές
Το μεγάλο ερώτημα πλέον είναι αν ο Trump μπορεί να κατηγορηθεί για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης
(upd) Πολιτική θύελλα έχει ξεσπάσει στην Ουάσινγκτον μετά τις νέες αποκαλύψεις για τα πεπραγμένα του Donald Trump.
Δημοσίευμα των New York Times υποστηρίζει ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε από τον πρώην διευθυντή του FBI, James Comey, να σταματήσει η έρευνα για τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας,  Michael  Flynn και τις σχέσεις του με τη Ρωσία.
Όπως σχολιάζουν οι New York Times, το memo με το αίτημα του Trump αποτελεί την πιο τρανή απόδειξη για το γεγονός ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος επιχείρησε να επηρεάσει την έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης και του FBI.
Το μεγάλο ερώτημα πλέον είναι αν ο Trump μπορεί να κατηγορηθεί για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης.
O Jason Chaffetz, πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής, ζήτησε από το FBI να παραδώσει τις σημειώσεις, τις περιλήψεις και τις καταγραφές των συζητήσεων ανάμεσα στον Trump και τον Comey, τον οποίο λίγες μέρες νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος απομάκρυνε από τα καθήκοντά του.
Σύμφωνα με τους New York Times, ο  Comey συνέταξε το σημείωμα καταγράφοντας τη συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ αμέσως μετά τη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες, η οποία πραγματοποιήθηκε την επομένη της παραίτησης του M. Flynn, όπως ανέφερεαν στην αμερικανική εφημερίδα δύο πρόσωπα που υποστηρίζουν ότι έχουν διαβάσει το σημείωμα.
Επισημαίνεται ακόμα ότι το σημείωμα ήταν μέρος της γραπτής καταγραφής που έκανε ο James Comey σε μια υπόθεση που γίνεται αντιληπτή ως αθέμιτη προσπάθεια του προέδρου των ΗΠΑ να επηρεάσει μια έρευνα που βρισκόταν σε εξέλιξη.
Ο κ. Comey έκανε γνωστή την ύπαρξη του σημειώματος σε ανώτερους αξιωματούχους του FBI και στενούς του συνεργάτες, με τους New York Times να αναφέρουν ότι δεν έχουν δει αντίγραφο του σημειώματος, αλλά ότι συνεργάτης του κ. Comey ανέγνωσε μέρη του σε δημοσιογράφο του.
«Ελπίζω ότι θα δείτε καθάρα το δρόμο σας και θα το αφήσετε να περάσει», είπε ο  Trump στον Comey, σύμφωνα με το σημείωμα.
 «Είναι καλός τύπος. Ελπίζω ότι μπορείτε να το αφήσετε να περάσει».



H νέα αποκάλυψη έρχεται να προστεθεί στο δημοσίευμα της Washington Post, το οποίο ανέφερε ότι ο αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε πληροφορίες υψηλής διαβάθμισης στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών κατά τη συνάντησή τους την περασμένη εβδομάδα, πιθανώς θέτοντας σε κίνδυνο μια πηγή πληροφοριών για το Ισλαμικό Κράτος.
Αντιδρώντας στο άρθρο της εφημερίδας, ο δεύτερος τη τάξει Δημοκρατικός γερουσιαστής Dick Durbin χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του Trump  "επικίνδυνη" και "απερίσκεπτη", ενώ ο Ρεπουμπλικανός Bob Corker, πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας, χαρακτήρισε τις κατηγορίες ως "πάρα πολύ ανησυχητικές" αν ισχύουν.

Διαψεύδει ο Putin τις διαρροές σε Lavrov

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin διέψευσε κατηγορηματικά πως ο Αμερικανός Πρόεδρος παραχώρησε απόρρητες πληροφορίες στη Μόσχα, δια του Sergei Lavrov.
Μάλιστα, προσφέρθηκε να το αποδείξει, επικαλούμενος τις κασέτες των συνομιλιών.
Επιπλέον, ο Ρώσος Πρόεδρος υποστήριξε πως ορισμένοι δεν αφήνουν τον κ. Trump να δουλέψει κατάλληλα, ενώ τόνισε για μία ακόμη φορά πως το αντιρωσικό αίσθημα που συνεχίζει να υφίσταται στις Η.Π.Α., βλάπτει τις διμερείς σχέσεις.

Πιέσεις σε δολάριο και futures της Wall Street


Πιέσεις δέχονται το δολάριο και τα futures των δεικτών της Wall Street μετά τον σάλο που έχει προκληθεί από τις αποκαλύψεις για την αποκάλυψη απόρρητων πληροφοριών από τον Trump στη Ρωσία και την παρέμβασή του στο έργο του FBI.
Οι αποκαλύψεις έχουν προκαλέσει ανησυχία στις αγορές διεθνώς.
Το ευρώ ενισχύεται έναντι του δολαρίου, στα 1,1093 δολ. ενώ νωρίτερα ξεπέρασε το 1,11.
Ο δείκτης ICE του δολαρίου υποχωρούσε στο 97,86, στα χαμηλότερα επίπεδα από την εκλογή Trump στις 8 Νοεμβρίου 2016.
Τα futures του βιομηχανικού δείκτη Dow Jones υποχωρούν 0,50% ή 84 μονάδες, στις 20.851.
Τα παράγωγα του S&P 500, που αποτελεί τον δείκτη - βαρόμετρο της Wall Street, σημειώνουν πτώση 0,5% ή 11,10 μονάδες, στις 2.386.
Τα futures του τεχνολογικού Nasdaq σημειώνουν πτώση 18,25 μονάδων ή 0,3% στις 5.706 μονάδες.

Deutsche Welle: Απειλεί ο Trump την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ;

Μήπως ο Donald Trump ήταν απλά απρόσεκτος με απόρρητες πληροφορίες; Ή μήπως κάποιοι στο Λευκό Οίκο του έστησαν παγίδα; Σύμφωνα με τους αντιπάλους του πάντως ο Trump αποτελεί πλέον κίνδυνο για την ασφάλεια των ΗΠΑ, αναφέρει η Deutsche Welle.
Το δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post ξεπερνά κάθε φαντασία. Ο πρόεδρος έδωσε αυτοπροσώπως στον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Lavrov απόρρητες πληροφορίες κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στον Λευκό Οίκο.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα ο πρόεδρος αναφέρθηκε σε τοπωνύμιο, όπου μυστική υπηρεσία συμμαχικής χώρας συλλέγει εξαιρετικά σημαντικές πληροφορίες για το Ισλαμικό Κράτος.
Πληροφορίες, οι οποίες, όπως γράφει η Washington Post επικαλούμενη νυν και πρώην συνεργάτες του Λευκού Οίκου, δεν γνωρίζουν ούτε καν μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης.
Στη χειρότερη περίπτωση όσα είπε ο Trump ενδέχεται να οδηγήσουν στην αποκάλυψη της ταυτότητας πρακτόρων, που έχουν πρόσβαση στα άδυτα του Ισλαμικού Κράτους.
Παράλληλα με τις πληροφορίες, που φέρεται να έδωσε στους Ρώσους, ο πρόεδρος διακινδυνεύει τις σχέσεις με μυστικές υπηρεσίες συμμαχικής χώρας, η οποία για ευνόητους λόγους δεν αναφέρεται ρητώς.
Στελέχη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών κάνουν λόγο για "εφιάλτη" αναφερόμενοι στο ατόπημα του Trump.
Ο ειδικός σε ζητήματα των ΗΠΑ Έρβιν Κόλιερ σε συνέντευξή του στην DW τόνισε μεταξύ άλλων ότι κατά πάσα πιθανότητα "ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε σε απόρρητες πληροφορίες βάσει των οποίων μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα για τις πηγές και τις μεθόδους των μυστικών υπηρεσιών.
Αυτό προσάπτει στον Trump η εφημερίδα Washington Post.
Το δημοσίευμα αφήνει μάλιστα να εννοηθεί ότι υπάρχει πρωτόκολλο του διαλόγου με τον Lavrov.
 Κατά συνέπεια οι επιτροπές τόσο της Βουλής των Αντιπροσώπων, όσο και της Γερουσίας, που είναι αρμόδιες για τις μυστικές υπηρεσίες μπορούν να ζητήσουν το εν λόγω πρωτόκολλο".
Επιπόλαιη συμπεριφορά
Κατά την εκτίμηση του αμερικανού ειδικού το "λάθος" του Trump ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στη συνεργασία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών με αυτές των συμμαχικών της χωρών:
"Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια τέτοια εξέλιξη.
Από τις αγοροπωλησίες ακινήτων ο Trump είναι συνηθισμένος να χρησιμοποιεί κεφάλαια ξένων ατόμων.
Δανείστηκε χρήματα για διάφορα πρότζεκτ, διακινδύνευσε και σε αρκετές περιπτώσεις και έχασε χρήματα επενδυτών.
Και τώρα κάνει κάτι παρόμοιο.
Επιπόλαια μοιράζεται απόρρητες πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών άλλων χωρών.
 Και αυτό θα έχει επιπτώσεις".
Μιλώντας στο μικρόφωνο της DW o Έρβιν Κόλιερ καθιστά ωστόσο σαφές ότι ο αμερικανός πρόεδρος δεν κατηγορείται για αποκάλυψη απόρρητων πληροφοριών, αλλά για κατάχρηση εξουσίας:
"Αν κάποιος συνεργάτης του αμερικανού προέδρου, δρούσε όπως έκανε οTrump, τότε θα βρισκόταν αντιμέτωπος με απόλυση ή ακόμα και ποινή δεκαετούς φυλάκισης για διαρροή απόρρητων πληροφοριών".
Από την πλευρά του πάντως o Trump ισχυρίζεται μέσω twitter ότι μοιράστηκε τις πληροφορίες με τους Ρώσους για... ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά και για να βοηθήσει το Κρεμλίνο στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης