Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σχέδιο της ΕΕ για τη μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα έως τον Σεπτέμβριο

Σχέδιο της ΕΕ για τη μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα έως τον Σεπτέμβριο
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο δικαστικής προσφυγής, καθώς μόνο 40.000 έχουν μεταφερθεί εντός της προθεσμίας
Το σχέδιο της ΕΕ για επανεγκατάσταση έως 160.000 προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα σε όλα τα κράτη μέλη αποτυγχάνει εν μέσω της εξασθένησης της πολιτικής βούλησης.
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο ευρωπαίος Επίτροπος για τη μετανάστευση, δήλωσε ότι ορισμένες χώρες δεν κατάφεραν να μεταφέρουν ένα μόνο άτομο παραβιάζοντας τις υποχρεώσεις τους».
«μετεγκατάσταση είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία της πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου που βασίζεται στην αλληλεγγύη και την ευθύνη» δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό ότι η μετεγκατάσταση λειτουργεί σε όλες τις πτυχές της και εφαρμόζεται από όλους.
«Γα αυτό, ένα στοιχείο παραμένει κρίσιμο για την επιτυχία του σχεδίου: την πολιτική βούληση και την αμοιβαία συνεργασία και εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών μελών»
Ο κ. Αβραμόπουλος υποστήριξε ότι το καθεστώς ωφελεί ολόκληρη την ΕΕ και την «ακεραιότητα» του χώρου Σένγκεν, ζητώντας νέες προσπάθειες για να κινηθούν όλοι οι αιτούντες άσυλο.
Αυτό δεν μπορεί να είναι ευθύνη μόνο μερικών κρατών μελών - αυτό πρέπει να είναι κοινό», πρόσθεσε.
«Δεν μπορεί να είναι ότι ενώ η πλειοψηφία των κρατών μελών καταβάλλουν πραγματικές προσπάθειες σε ένα πραγματικό ευρωπαϊκό πνεύμα, άλλοι εξακολουθούν να μην δείχνουν αλληλεγγύη»
Τον Σεπτέμβριο του 2015, τα κράτη της ΕΕ δεσμεύτηκαν να μεταφέρουν μέχρι και 160.000 πρόσφυγες από τις δύο χώρες εντός δύο ετών, μεταφέροντας αργότερα τον αριθμό κάτω από 98.000, αφού διαπίστωσαν ότι λιγότεροι από τους αναμενόμενους ήταν επιλέξιμοι.
Οι αιτούντες άσυλο που έχουν παγιδευτεί σε καταστροφικές κατασκηνώσεις έχουν σκοτωθεί εν μέσω αυξανόμενης απελπισίας, καθώς οι φιλανθρωπικές οργανώσεις προειδοποιούν για απόπειρες αυτοκτονίας, βιασμού, σεξουαλικής κακοποίησης και πορνείας στην Ελλάδα.
Η Ουγγαρία και η Πολωνία καταψήφισαν τις ποσοστώσεις επανεγκατάστασης.
Το Ηνωμένο Βασίλειο επέλεξε να μην συμμετάσχει στις ποσοστώσεις της ΕΕ, εφαρμόζοντας παράλληλα τα δικά του προγράμματα επανεγκατάστασης, τα οποία απευθύνονται κυρίως σε στρατόπεδα γύρω από τη Συρία.
Η ΕΕ κάλεσε την Ιταλία να διασφαλίσει ότι όλοι οι πρόσφυγες που είναι επιλέξιμοι για μετεγκατάσταση έχουν καταγραφεί σωστά, εν μέσω καταγραφών αφιερωμένων στη Μεσόγειο Θάλασσα από τη Λιβύη - ένα ταξίδι που έχει σκοτώσει φέτος 1.300 πρόσφυγες
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποφασίσει τον επόμενο μήνα σχετικά με τις υποθέσεις παράβασης κατά των χωρών που δεν επανεγκαταστήσουν τους αιτούντες άσυλο στο πλαίσιο του συμφωνηθέντος καθεστώτος.
Εκτός από την Πολωνία και την Ουγγαρία, αξιωματούχοι έχουν επισημάνει την Τσεχική Δημοκρατία, λέγοντας ότι δεν είναι ενεργός για ένα χρόνο, ενώ η Αυστρία έχει υποσχεθεί να πάρει ανθρώπους από την Ιταλία.
Η συνεχιζόμενη κρίση έχει αυξήσει όλο και περισσότερο τους λαϊκιστές και τις δεξιές κυβερνήσεις εναντίον της ΕΕ, ενώ η Δανία δεσμεύθηκε την Τρίτη να αψηφήσει μια οδηγία για την άρση των προσωρινών συνοριακών περιορισμών εντός έξι μηνών, εκτός εάν η ΕΕ «θαυμάσια» σταματήσει την παράνομη μετανάστευση.
Μέχρι στιγμής, μόνο η Μάλτα και η Φινλανδία έχουν σημειώσει αρκετή πρόοδο και αναμένεται να εκπληρώσουν εγκαίρως τις υποχρεώσεις τους τόσο απέναντι στην Ιταλία όσο και στην Ελλάδα. Ορισμένες χώρες, όπως η Βουλγαρία, η Κροατία και η Σλοβακία, έχουν προχωρήσει σε περιορισμένο αριθμό μετεγκαταστάσεων. Η Αυστρία ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει σύντομα τις μετεγκαταστάσεις, ενώ η Ουγγαρία και η Πολωνία εξακολουθούν να αρνούνται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης