Τελευταία Νέα
Διεθνή

Economist: Η Σαουδική Αραβία οδηγεί τον ΟΠΕΚ σε μία μάχη που δε μπορεί να κερδίσει

Economist: Η Σαουδική Αραβία οδηγεί τον ΟΠΕΚ σε μία μάχη που δε μπορεί να κερδίσει
Το καρτέλ μάχεται πλέον όχι μόνο εναντίον των παραγωγών σχιστολιθικού πετρελαίου, αλλά εναντίον και της αγοράς
Χρησιμοποιώντας μία φράση του Mario Draghi, οι υπουργοί Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας δεσμεύτηκαν στις 15 Μαΐου να κάνουν «οτιδήποτε χρειαστεί» για να αντιμετωπίσουν την υπεροπροσφορά στην παγκόσμια αγορά πετρρελαίου.
Ενόψει της συνάντησης του ΟΠΕΚ στις 25 Μαΐου, οι δύο υπουργοί υποσχέθηκαν να επεκτείνουν τη συμφωνία για τις περικοπές κατά εννέα επιπλέον μήνες, τον Μάρτιο του 2018, με την εν λόγω εξέλιξη να ενισχύσει τις τιμές του πετρέλαιου στα 50 δολ. ανά βαρέλι.
Ωστόσο, προκειμένου το ράλι να διατηρηθεί, η πιο σωστή φράση που πρέπει να χρησιμοποιηθεί είναι το «να αναγνωρίσουν τον πραγματικό εχθρό».
Τα τελευταία δυόμιση χρόνια όπου οι τιμές στο πετρέλαιο υποχώρησαν, ο ΟΠΕΚ υποτίμησε σημαντικά την ικανότητα των παραγωγών σχιστολιθικού πετρελαίου στην Αμερική να χρησιμοποιούν αποτελεσματικότερες και οικονομικές τεχνικές για να αντιεμτωπίζουν τις χαμηλότερες τιμές.
Σανίδα σωτηρίας για τους αμερικανούς παραγωγούς αποτέλεσε η ικανότητά τους να χρησιμοποιούν τις κεφαλαιαγορές για την άντληση χρημάτων και τη χρήση αγορών συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για να αντισαθμίσουν τις επικίνδυνα χαμηλές τιμές, με τον ΟΠΕΚ να έχει αρχίσει μόλις προσφάτως να καταφεύεγει στην εν λόγω στρατηγική, χωρίς να είναι σίγουρο αν αποδείχθηκε αποτελεσματική.
Η πιο σημαντική πρόκληση που αντιμετώπισε ο ΟΠΕΚ κατά την τρέχουσα δεκαετία ήταν η χτύσης υδραυλικών ρωγμών, που θα βοηθούσαν στην ταχύτερη και οικονομικότερη γεώτρηση του πετρελαίου, σε τομέις που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν αντιοικονομικοί.
Μόλις ο ΟΠΕΚ κατάφερε να το εφαρμόσει, ξεκίνησε να πλημμυρίζει τον κόσμο με πετρέλαιο προκειμένου να «εκτοπίσει» τους ανταγωνιστές του, παραβλέποντας ωστόσο μία σημαντική λεπτομέρεια.
Το λεγόμενο "fracking" αποτελεί μία περισσότερο προβλέψιμη επιχείρηση σε σύγκριση με το παλιό μοντέλο του άγριου κατακερματισμού, κατά τον οποίο «πέφτουν» λεφτά σε τρύπες γεωτρήσεων στο έδαφος, με την ελπίδα ότι ένας πίδακας πετρελαίου θα επιφέρει τεράστιο αποπληρωμή.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο σύμβουλος της Mobius Risk Group, John Saucer, το σχιστολιθικό έχει μετατρέψει την παραγωγή πετρελαίου περισσότερο σε μία μεταποιητική επιχείρηση, παρά σε μία επιχείρηση που αφορά ένα εμπόρευμα που συνεχώς μεταβάλλεται.
Οι παραγωγοί που συμμετέχουν στη συμφωνία ΟΠΕΚ επιδείνωσαν άθελά τους τη δραστηριότητα αντιστάθμισης κινδύνου, αυξάνοντας την παραγωγή τους κατά τα τέλη του προηγούμενου έτους, ακόμα και όταν είχαν ανακοινώσει τη συμφωνία στα τέλη Νοεμβρίου.
Οι αντικρουόμενες πολιτικές συνέβαλαν στην έμβλυνση της τιμής spot σε σχέση με την τιμή των συμβολαίων μελλοντική εκπλήρωσης του αργού WTI, καθιστώντας ελκυστικότερο προς τους παραγωγούς σχιστολιθικού να πωλούν την παραγωγή τους, επιτρέποντας την αύξησή της.
Προς το παρόν, η Σαουδική Αραβία φαίνεται να οδηγεί τον ΟΠΕΚ σε μία μάχη που δε μπορεί να κερδίσει, έχοντας πάρει «ένα μαχαίρι σε πόλεμο με όπλα» όπως χαρακτηριστικά δηλώσει ο Pierre Lacaze της ερευντικής εταιρείας LCMCommodities, με τον επικεφαλής του καρτέλ μάλιστα να έχει «τραυματίσει ως επί το πλείστον τον εαυτό του»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης