Τελευταία Νέα
Διεθνή

BofA: Οι τρεις επιλογές του ΟΠΕΚ για το θέμα της παραγωγής

BofA: Οι τρεις επιλογές του ΟΠΕΚ για το θέμα της παραγωγής
Σε κρίσιμο σταυροδρόμοι οι χώρες παραγωγοί πετρελαίου
Την τελευταία φορά που οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ επιχείρησαν μια συντονισμένη αύξηση των τιμών του πετρελαίου μειώνοντας την παραγωγή του πέτυχαν... για περίπου τρεις μήνες.
Από τότε η τιμή του πετρελαίου βρίσκεται σε σταδιακή πτωτική πορεία, ενισχυμένη από την άνοδο της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ και τη μείωση της παγκόσμιας ζήτησης.
Για αυτό το λόγο στις 25 Μαΐου, μετά την αποτυχία της πρώτης περικοπής παραγωγής για 6 μήνες, τα μέλη του ΟΠΕΚ θα προσπαθήσουν αυτή τη φορά να μειώσουν την παραγωγή για 9 μήνες και ελπίζοντας σε διαφορετικό αποτέλεσμα.
Τουλάχιστον αυτή είναι η γενική προσδοκία. Σε report του ο Francisco Blanch της BofA όσον αφορά τη σύνοδο κορυφής του ΟΠΕΚ σημειώνει τις τριες επιλογές που έχει ο ΟΠΕΚ.
Πρώτον, ο ΟΠΕΚ θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή πάνω από τα 1,2 εκατ. βαρέλια/ημέρα που είχε συμφωνηθεί το Δεκέμβριο και να ενθαρρύνει τα μη μέλη του ΟΠΕΚ να αυξήσουν τις περικοπές στην παραγωγή τους.
Δεύτερον, ο ΟΠΕΚ θα μπορούσε να αυξήσει δραματικά την παραγωγή και να ξαναρχίσει τον πόλεμο τιμών πετρελαίου.
Και τρίτον, ο ΟΠΕΚ θα μπορούσε να κρατήσει τις περικοπές στα τρέχοντα επίπεδα για τους επόμενους 6 έως 9 μήνες και να ελπίζει ότι οι συνθήκες ζήτησης στην αγορά πετρελαίου να βελτιωθούν.
Σύμφωνα με την BofA, αν ο ΟΠΕΚ μειώσει ακόμη περισσότερο την παραγωγή, πιθανότατα θα χάσει επιπλέον μερίδιο αγοράς από το σχιστόλιθο πετρέλαιο των ΗΠΑ.
Αντίθετα, αν ο ΟΠΕΚ αυξήσει την παραγωγή, οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να καταρρεύσουν στα 35 δολάρια/βαρέλι.
Κατά την άποψή της BofA, τα περισσότερα μέλη του ΟΠΕΚ δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά σε αυτό το σενάριο. Δεδομένου ότι πολλά κράτη μέλη αντιμετωπίζουν ήδη μεγάλα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στις τρέχουσες τιμές πετρελαίου.
Τι θα κάνει ο ΟΠΕΚ; Σύμφωνα με την BofA, ο ΟΠΕΚ θα επεκτείνει την μείωση της παραγωγής και θα προσποιείται ότι όλα είναι καλά.
Αυτο πιθανότατα σημαίνει ότι καθώς οι τιμές του πετρελαίου δεν θα ανακάμψουν, ότι τον επόμενο Μάρτιο στον ίδιο τόπο τα μέλη του ΟΠΕΚ θα αναζητούν κάποια λύση σε έναν κόσμο στον οποίο δεν είναι πλέον ο ΟΠΕΚ ο καθοριστικός παράγοντας των τιμών του πετρελάιουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης