Τελευταία Νέα
Διεθνή

Citigroup: Μεγάλες επενδύσεις θα πρέπει να κάνουν στο μέλλον οι εταιρείες ύδρευσης

tags :
Citigroup: Μεγάλες επενδύσεις θα πρέπει να κάνουν στο μέλλον οι εταιρείες ύδρευσης
Οι εταιρείες νερού πρέπει να δαπανήσουν περίπου 10 τρις δολάρια παγκοσμίως έως το 2029 για νέες και αναβαθμισμένες υποδομές
Οι μετοχές του βραζιλιάνικου κολοσσού ύδρευσης Sabesp έκαναν «βουτιά», αφού αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε ότι μπορεί να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Ωστόσο, οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να συνηθίσουν παρόμοιες κινήσεις.
Η Citigroup εκτιμά ότι οι εταιρείες νερού πρέπει να δαπανήσουν περίπου 10 τρις δολάρια παγκοσμίως έως το 2029 για νέες και αναβαθμισμένες υποδομές.
Είναι αλήθεια ότι η Sabesp, η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία ύδρευσης και αποχέτευσης στον κόσμο, θα μπορούσε να έχει κάνει καλύτερη δουλειά στο θέμα της επικοινωνίας.
Η αστοχία της στο τέλος της περασμένης εβδομάδας ήταν πως δεν ανέφερε τα ποσά ή το χρονοδιάγραμμα και μόνο όταν ρωτήθηκαν τα στελέχη, δήλωσαν ότι τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί για τουλάχιστον ένα χρόνο.
Οι ιδιοκτήτες της Sabesp περιπλέκουν τα θέματα.
Η πολιτεία του Σάο Πάολο της Βραζιλίας κατέχει μερίδιο 50,3% και κάθε σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης θα πρέπει ελεγχθεί από την κυβέρνηση.
Οι επενδυτές έδειξαν τη σύγχυση τους τη Δευτέρα βάζοντας τη μετοχή της εταιρείας σε ένα απίστευτο rollercoaster για τις επόμενες δύο ημέρες.
Παρόλα αυτά οι ανάγκες χρηματοδότησης του ομίλου μετά την εκτεταμένη ξηρασία και την ήδη υψηλή μόχλευση δεν ήταν μυστικό.
Η ξηρασία που έπληξε μια από τις κύριες δεξαμενές στην πόλης Κανταρέιρα, σε μόλις 5% της παραγωγικής ικανότητας, έπληξε τα οικονομικά της εταιρείας.
Τα έσοδα μεταχρονολογήθηκαν για δύο χρόνια ενώ οι δαπάνες αυξήθηκαν.
Αυτό αύξησε το χρέος της Sabesp στο 50% στα 4 δισ δολάρια από το 2013 έως το 2015, με αποτέλεσμα η Sabesp να παραβιάσει τις δανειακές συμβάσεις.
Η εταιρεία έχει διαθέσει τα χρήματα για άμεση χρήση, συμπεριλαμβανομένων 2,2 δισεκατομμυρίων reis για να «δανειστεί» νερό από την Ibuina, 52 μίλια από την εμπορική πρωτεύουσα της Βραζιλίας.
Τα προβλήματα όμως παραμένουν πολλά.
Η Sabesp λέει ότι τα 73.000 χιλιόμετρα σωλήνων χάνουν το 31 τοις εκατό του νερού που μεταφέρουν.
Και το 13% του πληθυσμού της μητρόπολης του Σάο Πάολο δεν έχει πρόσβαση σε σωστή αποχέτευση, ενώ πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να μην έχουν τρεχούμενο νερό.
Είναι μερικές σταγόνες σε έναν ωκεανό από τις παγκόσμιες ανάγκες υποδομής όπως υποστηρίζει η Citigroup.
Περίπου 1 τρισ δολάρια του συνόλου αφορά τη Λατινική Αμερική, με μεγαλύτερες ανάγκες δαπανών από την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την αναπτυγμένη Ασία.
Η αύξηση κεφαλαίου της βραζιλιανής επιχείρησης ύδρευσης θα είναι μόνο η αρχή για της εταιρείες του κλάδου.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης