Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Δέκα πράγματα που έχουμε μάθει από την προεκλογική εκστρατεία της Βρετανίας

Bloomberg: Δέκα πράγματα που έχουμε μάθει από την προεκλογική εκστρατεία της Βρετανίας
Κανένας δεν θέλει να μιλά για το Brexit στις «Εκλογές Brexit»
Με την προεκλογική εκστρατεία του Ηνωμένου Βασιλείου να πλησιάζει προς το τέλος της, ενόψει της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στις 8 Ιουνίου, και τα κόμματα να έχουν δημοσιεύσει τα μανιφέστο τους, ήρθε η ώρα να κάνουμε μια ανασκόπηση όσων έχουμε μάθει μέχρι τώρα.

1. Κανένας δεν θέλει να μιλά για το Brexit στις «Εκλογές Brexit»

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Bloomberg», η πρωθυπουργός Theresa May συνεχίζει να λέει στους ψηφοφόρους ότι χρειάζεται την στήριξή τους για να στείλει ένα μήνυμα προς την υπόλοιπη Ε.Ε. ότι ως ενδυναμωμένη πρωθυπουργός θα είναι ένας σκληρός διαπραγματευτής. Ίσως να νομίζατε ότι θα υπήρχε πολλή συζήτηση γύρω από το Brexit, όμως δεν υπήρξε.



2. Αλλά το Brexit εξακολουθεί να έχει σημασία σε αυτές τις εκλογές

Το δημοψήφισμα του 2016 οδήγησε σε επανευθυγράμμιση της βρετανικής πολιτικής. Η στήριξη του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου κατέρρευσε, πηγαίνοντας μαζικά στους Συντηρητικούς και δίνοντας στη May ένα φαινομενικά ανυπέρβλητο προβάδισμα. Και το Brexit είναι μια εξουσιοδότηση για το ζήτημα ηγεσίας.

3. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες δεν πρόκειται να σας σώσουν από το Brexit

Στην αρχή της εκστρατείας υπήρχε μια ιδέα ότι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, ένα φιλελεύθερο εθνικό κόμμα με σαφή θέση εναντίον του Brexit, θα μπορούσαν να γίνουν η φωνή του 48% της χώρας που ήθελε να μείνει στην Ε.Ε. Λοιπόν, όχι τόσο. Το κόμμα, το οποίο κέρδισε το 8% των ψήφων το 2015, αγωνίζεται να ξεπεράσει το 10% στις δημοσκοπήσεις.



4. Η δημοτικότητα των Εργατικών βελτιώνεται

Αυτή είναι μια από τις μεγάλες εκπλήξεις της εκστρατείας. Η πλειοψηφία των βουλευτών του Εργατικού Κόμματος πέρυσι έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον ηγέτη τους, Jeremy Corbyn, ωστόσο λίγοι υποψήφιοι τον συμπεριλαμβάνουν στα φυλλάδιά τους. Κι όμως, η τάση του κόμματος είναι προς τα πάνω και βρίσκεται πλέον τακτικά πάνω από το 30% που σημείωσε το 2015 υπό τον Ed Miliband.

5. Αυτό καθιστά νευρικές τις εταιρείες δημοσκοπήσεων

Εκτός από τον Miliband, οι άλλοι μεγάλοι ηττημένοι του 2015 ήταν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων, οι οποίες είχαν υποδείξει ότι οι Εργατικοί θα κέρδιζαν. Μια ετήσια έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είχαν μιλήσει με λάθος ψηφοφόρους, με πάρα πολλούς υποστηρικτές του Εργατικού Κόμματος στο δείγμα. Το πρόβλημα φαινόταν δύσκολο να διορθωθεί και είχαν λιγότερο χρόνο για να το αντιμετωπίσουν από ό,τι ήλπιζαν. Θα μπορούσαν να υπερ-εκτιμήσουν ξανά τους Εργατικούς;

6. Η Theresa May αισθάνεται σίγουρη

Ένας από τους κανόνες της βρετανικής πολιτικής είναι ότι οι ηλικιωμένοι ψηφίζουν και οι νέοι όχι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο προκάτοχος της May, David Cameron, πρόσεχε να μην αποξενώνει ποτέ την ψήφο των συνταξιούχων, υποσχόμενος σε αυτούς αγαθά χρηματοδοτούμενα από το κράτος, ακόμη και εάν η υπόλοιπη χώρα έπεφτε σε λιτότητα. Μία από τις μεγαλύτερες ανακοινώσεις της May αυτή την εβδομάδα ήταν ότι οι πλουσιότεροι συνταξιούχοι θα χάσουν μερικά από τα οφέλη τους και θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουν την αξία των σπιτιών τους για να πληρώσουν για την προσωπική τους φροντίδα.

7. Οι Εργατικοί πιστεύουν ότι μπορούν να κερδίσουν συνταξιούχους

Ο εκπρόσωπος Οικονομικών του Κόμματος John McDonnell παρουσίασε την Παρασκευή μια αφίσα στην οποία επιτίθεται στις περικοπές στους συνταξιούχους, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει το κόμμα να προσελκύσει ψηφοφόρους.

8. Δεν υπάρχει πλέον η «Theresa Maybe»

Το ψευδώνυμο της May τους πρώτους μήνες προήλθε από την ασυμφωνία της - κανείς δεν ήξερε τι σκεφτόταν για το οτιδήποτε. Τώρα έχουμε μια αρκετά καλή εικόνα: Θεωρεί τον εαυτό της πρωταθλήτρια των εργατικών τάξεων της Βρετανίας και είναι διατεθειμένη να αναλάβει τους παραδοσιακούς υποστηρικτές των Toris, αν χρειαστεί.

9. Επανέρχεται η πολιτική των δύο πλευρών

Το 2015, οι Εργατικοί και οι Συντηρητικοί έλαβαν συγκεντρωτικά το 67% των ψήφων, κοντά σε ένα μεταπολεμικό χαμηλό. Τώρα αναμένεται να λάβουν γύρω στο 80%, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Αυτό μας φέρνει στο…



10. Κανείς δεν ξέρει τίποτα

«Πριν από τις εκλογές του 2015, μας είπαν ότι η μονοκομματική κυβέρνηση τελείωσε σε αυτή τη χώρα», δήλωσε ο Philip Cowley, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου. «Κι εδώ αναρωτιόμαστε αν οι συντηρητικοί θα μπορούσαν να κερδίσουν την πλειοψηφία των 200», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης