Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Με πόλεμο ισχυρίζεται ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Duterte ότι τον απείλησε ο Κινέζος ομόλογός του

Bloomberg: Με πόλεμο ισχυρίζεται ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Duterte ότι τον απείλησε ο Κινέζος ομόλογός του
O λόγος ήταν η πρόθεση των Φιλιππίνων να εξορύξουν πετρέλαιο από τη Νότια Θάλασσα της Κίνας
Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, Rodrigo Duterte, ισχυρίστηκε ότι η Κίνα τον απείλησε με πόλεμο, αν προσπαθήσει να εξορύξει πετρέλαιο από τη Νότια Σινική Θάλασσα, όπως γράφει το Bloomberg.
Συγκεκριμένα, όταν ο Duterte ενημέρωσε για αυτή του την πρόθεση τον Κινέζο ομόλογό του Xi Jiniping, πήρε την ακόλουθη απάντηση.
"Αν το κάνεις αυτό, θα πάμε σε πόλεμο, θα σε πολεμήσουμε".
Ο Duterte δεν διευκρίνισε πού και πότε έγινε αυτή η συζήτηση, ενώ δεν έγινε κάποιο σχόλιο και από το κινέζικο υπουργείο Εξωτερικών.
Από τότε που ο Duterte ανέλαβε την εξουσία, τον Ιούνιο του 2016, αποκατέστησε τους δεσμούς με την Κίνα και είχε και ένα όφελος 24 δισ. δολ. από δάνεια και επενδύσεις.
Οι προσπάθειες της Κίνας να κυριαρχήσει με επιθετικό τρόπο στη Νότια Σινική Θάλασσα, όπου διεξάγεται ετήσιο εμπόριο άνω των 5 τρισ. δολ., είχαν προκαλέσει στο παρελθόν οργή σε ανταγωνιστικές της χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, όπως το Βιετνάμ και οι Φιλιππίνες.
Τον Ιούλιο του 2017 οι Φιλιππίνες κέρδισαν μία δικαστική μάχη στη Χάγη, με το διαιτητικό δικαστήριο να καταδικάζει τις βλέψεις της Κίνας στην περιοχή.
Αλλά και την Κίνα να υποστηρίζει ότι δεν είναι στη δικαιοδοσία του θέματα εδαφικής κυριαρχίας.
"Οι αξιώσεις της Κίνας είναι σχεδόν ξένες για εμάς, διότι αυτή η περιοχή δεν ήταν ποτέ στην δικαιοδοσία της" ανέφερε ο Duterte σε ομιλία του στην πόλη Davao, όπου επανέλαβε όσα του είπε ο Xi.
Tα σχόλια του Duterte έγιναν λίγο μετά τη συμφωνία της Κίνας και του 10μελούς οργανισμού των κρατών της νοτιοανατολικής Ασίας σε έναν κώδικα που θα διέπει τις κυβερνητικές κινήσεις στην περιοχή.
Παράλληλα, αξιωματούχοι από τις δύο χώρες συμφώνησαν να αναζητήσουν αμοιβαία αποδεκτές προσεγγίσεις για τη Νότια Θάλασσα της Κίνας και τα θέματα που την αφορούν σε μία διμερή σύνοδο στην κινέζικη πόλη Guiyang την Παρασκευή 19/5.
Ο χειρισμός περιστατικών και διαφωνιών με τον κατάλληλο τρόπο είναι σημαντικός και η επόμενη συνάντηση θα γίνει στο δεύτερο εξάμηνο του 2017 στις Φιλιππίνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης