Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Οι χώρες της TPP διατηρούν ζωντανή την Συμφωνία Εμπορίου παρά την αποχώρηση των ΗΠΑ

tags :
Reuters: Οι χώρες της TPP διατηρούν ζωντανή την Συμφωνία Εμπορίου παρά την αποχώρηση των ΗΠΑ
Οι 11 της TPP δεσμεύτηκαν να βρουν τρόπο να προχωρήσουν μπροστά για να εφαρμοστεί η συμφωνία χωρίς τις ΗΠΑ
Η απόφαση της κυβέρνησης Trump να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από την Σύμπραξη με τις 11 χώρες του Ειρηνικού (TPP), που είχε υπογράψει το 2015 ο Β. Obama δεν πτοεί τους υπολοίπους.
Σύμφωνα με το Reuters, «οι 11 άλλες χώρες που μετέχουν στη συμφωνία και συναντήθηκαν στο Ανόι του Βιετνάμ, ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να διασώσουν τη συμφωνία Εμπορίου που εγγυάται το ελεύθερο εμπόριο, υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων και προστατεύει το περιβάλλον.
Ο υπουργός Εμπορίου της Νέας Ζηλανδίας Todd McClay σε δηλώσεις του στο Reuters υποστήριξε πως «οι 11 της TPP δεσμεύτηκαν να βρουν τρόπο να προχωρήσουν μπροστά για να εφαρμοστεί η συμφωνία.
Οι ΗΠΑ υπέγραψαν τη συμφωνία το 2015 μετέχοντας σε ένα group χωρών που αντιπροσωπεύουν το 40% της παγκόσμιας οικονομίας.
Ο τότε αμερικανός πρόεδρος Obama είχε ορίσει την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού μια από τις γεωστρατηγικές και οικονομικές προτεραιότητες του.
Όμως τον Ιανουάριο, ο πρόεδρος Trump απέσυρε τη συμμετοχή των ΗΠΑ από τη συμφωνία, στο πλαίσιο της πολιτικής του προστατευτισμού που υιοθετεί δηλώνοντας ότι θέλει να περισώσει αμερικανικές θέσεις εργασίας που απειλούνται από το ελεύθερο εμπόριο.
O ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ αρμόδιος για θέματα Εμπορίου Robert Lighthizer ανακοίνωσε και επίσημα τη θέση της αμερικανικής κυβέρνησης λέγοντας «οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν από την TPP και δεν θα αλλάξουν αυτή την απόφαση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης