Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Δρέπει τους καρπούς του δημοψηφίσματος ο Erdogan - Από σήμερα είναι και πρόεδρος και αρχηγός κόμματος

Reuters: Δρέπει τους καρπούς του δημοψηφίσματος ο Erdogan - Από σήμερα είναι και πρόεδρος και αρχηγός κόμματος
Την Τετάρτη (24/5) θα εκλεγούν από τη Βουλή και τα νέα εφτά μέλη της δικαστικής εξουσίας
Ο πρόεδρος Tayyip Erdogan ορκίστηκε να πολεμήσει τους εχθρούς της Τουρκίας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό εν όψει της εκλογής του στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος ΑΚ την Κυριακή 21/5, όπως μεταδίδει το Reuters.
Θα γίνει, μάλιστα, ο πρώτος Τούρκος εδώ και 70 χρόνια που θα είναι ταυτόχρονα επικεφαλής του κράτους και ενός πολιτικού κόμματος.
"Θα συνεχίσουμε τη μάχη ενάντια στις τρομοκρατικές οργανώσεις" είπε ο Erdogan σε χιλιάδες υποστηρικτές του που συγκεντρώθηκαν για το συνέδριο του κόμματος στο κλειστό γυμναστήριο της Άγκυρας και πρόσθεσε ότι θα διατηρήσει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την Τουρκία μέχρι να επιτευχθεί ειρήνη στις συγκρούσεις με τους Κούρδους και τους μαχητές του ISIS.
Ο Erdogan που ίδρυσε το κόμμα ΑΚ το 2001, αλλά υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει την ηγεσία του τρία χρόνια αργότερα, όταν εκλέχθηκε πρόεδρος της Τουρκίας, μπορεί πλέον να έχει και τους δύο ρόλους μετά το πρόσφατο δημοψήφισμα και τις συνταγματικές αλλαγές που επέφερε, δίνοντάς του υπερεξουσίες.
Έτσι, θα γίνει ο πρώτος πρόεδρος που θα ηγείται και κόμματος, μετά τον Ismet Inonu, o οποίος είχε διαδεχτεί τον Mustafa Kemal Ataturk και παρέμεινε επικεφαλής του κράτους μέχρι το 1950.
Σε μία ψηφοφορία που θα λάβει χώρα αργότερα την Κυριακή 21/5, ο Erdogan θα διαδεχτεί τον Binali Yildirim, ο οποίος θα διατηρήσει, ωστόσο, τη θέση του πρωθυπουργού, μέχρι το τέλος της θητείας του το 2019.
Με αυτές τις αλλαγές ο Erdogan υποστηρίζει ότι θα διατηρήσει τη σταθερότητα στην Τουρκία.
Λίγες ώρες πριν το συνέδριο του ΑΚ, η τούρκικη αστυνομία σκότωσε δύο ύποπτους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σε επιδρομή σε διαμέρισμα στην Άγκυρα, καθώς πιστεύεται ότι σχεδίαζαν επίθεση.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θέλουν να ακυρωθεί το δημοψήφισμα, επειδή όπως υποστηρίζουν, έγιναν παρατυπίες, ενώ την ανησυχία τους έχουν εκφράσει και η ΕΕ με το ΝΑΤΟ.
Η επιστροφή του Erdogan στην ηγεσία του κόμματός του έρχεται σε μία περίοδο με προκλήσεις στην εξωτερική πολιτική και εντάσεις με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ.
Την περασμένη εβδομάδα στις συζητήσεις με τον Donald Trump στην Ουάσινγκτον έγινε προσπάθεια να γεφυρωθεί μία βαθιά διαφωνία, επειδή οι ΗΠΑ στηρίζουν τους Κούρδους μαχητές στη Συρία.
Υπάρχει επίσης μία επιδείνωση στις σχέσεις με χώρες της ΕΕ μετά το δημοψήφισμα και ειδικά με τη Γερμανία οι εντάσεις κλιμακώθηκαν για το θέμα των στρατευμάτων της στη βάση του Ιντσιρλίκ.
Από τη στιγμή που ο Erdogan θα αναλάβει και πάλι την ηγεσία του κόμματός του, αναμένεται να πιέσει το οικονομικό επιτελείο να επιταχύνει τις αποφάσεις και να διαβεβαιώσει τις αγορές ότι οι υπουργοί δουλεύουν στο ίδιο πλάνο.
Η Τουρκία που κάποτε ήταν μία πολλά υποσχόμενη αναδυόμενη οικονομία, έχει χτυπηθεί από το sell - off της λίρας και από τις ανησυχίες για την αργή εφαρμογή των απαιτούμενων αλλαγών.
Η επιστροφή του Erdogan στην ηγεσία του ΑΚP είναι η πρώτη από 18 αλλαγές, που πέρασαν με το δημοψήφισμα.
Η αμέσως επόμενη θα είναι η ψήφιση από τους βουλευτές εφτά μελών για τον ανασχηματισμό της δικαστικής εξουσίας, που θα γίνει την Τετάρτη 24/5.
Άλλες τροποποιήσεις δίνουν τη δυνατότητα στον πρόεδρο να σχεδιάζει τον προϋπολογισμό, να θέτει το κράτος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να εκδίδει διατάγματα, αλλά δεν θα τεθούν σε εφαρμογή πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης