Τελευταία Νέα
Διεθνή

MarketWatch: Τα τέσσερα πιθανά αποτελέσματα της κρίσιμης συνάντησης ΟΠΕΚ

MarketWatch: Τα τέσσερα πιθανά αποτελέσματα της κρίσιμης συνάντησης ΟΠΕΚ
Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η δημόσια εγγραφή της Saudi Aramaco ενδέχεται να επηρεάσει την έκβαση της συνάντησης
Την προσεχή Πέμπτη (25/5) ο ΟΠΕΚ θα πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη συνάντησή του, κατά την οποία αναμένεται να επεκτείνει τις περικοπές παραγωγής πετρελαίου τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους.
Ωστόσο, αυτή δεν είναι η μόνη επιλογή που θα έχει ο Οργανισμός στη συνάντηση της Βιέννης, καθώς τα μέλη του θα έχουν να λάβουν υπόψην τους αρκετούς παράγοντες, ένας εκ των οποίων είναι και η αρχική δημόσια προσφορά (IPO) της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Saudi Aramco, η οποία προγραμματίζεται για το επόμενο έτος.
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Dun & Bradstreet, Bodhi Ganguli, η Σαουδική Αραβία θα καταβάλλει σημαντική προσπάθεια προκειμένου να διατηρήσει τις περικοπές στα σημερινά επίπεδα, γεγονός που θα θα «κρατήσει» τις τιμές του πετρελαίου σε ικανοποιητικά επίπεδα.
«Οι τιμές θα ήταν χαμηλότερα εάν δεν είχα πραγματοποιηθεί οι περικοπές», παραδέχεται ο Ganguli, για να προσθέσει ότι το έαν η σχετική κίνηση θα εξασφαλίσει στον ΟΠΕΚ μεγαλύτερο μερίδιο στην παγκόσμια αγορά ή οχι, «θα γίνει σαφές κατά τους επόμενους μήνες»
Ως επικρατέστερο σενάριο φαντάζει η επέκταση της συμφωνίας κατά έξι μήνες, γεγονός που συγκεντρώνει το 70% των συνολικών πιθανοτήτων, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η εν λόγω εξέλιξη θα διατηρήσει τον μαύρο χρυσό στα 55 δολ. ανά βαρέλι κατά τη διάρκεια του έτους.
Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των πετρελαϊκών μονάδων στις ΗΠΑ αυξάνεται, η παραγωγή δεν αναμένεται να ενισχυθεί το ίδιο γρήγορα, ενώ η πιθανή βελτίωσης της παγκόσμιας οικονομίας κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα παρέχει στήριξη στις πετρελαϊκές τιμές.
«Ακόμα και αν η επέκταση των περικοπών παραμείνει στα σημερινά επίπεδα, κάτι τέτοιο θα είναι αρκετό για να στηρίξει τις τιμές στα 55 δολ. ανά βαρέλι», υπογραμμίζει ο Ganguli.
Ωστόσο, υπάρχουν τρία ακόμα πιθανά σενάριο για την έκβαση της συνάντησης, με το πρώτο εξ' αυτών να αφορά την οριστική διακοπή της συμφωνίας ΟΠΕΚ, γεγονός που συγκεντρώνει το 15% των πιθανοτήτων.
Κάτι τέτοιο θα είχει ως αποτέλεσμα την πτώση στις τιμές του πετρελαίου, με τους αναλυτές να μην έχουν ορίσει συγκεκριμένα επίπεδα στα οποία αυτές θα κινηθούν.
Το επόμενο σενάριο, οι πιθανότητες του οποίου ανέρχονται μόλις στο 10%, αφορά την επέκταση της συμφωνίας με μεγαλύτερες περικοπές, η οποία θα αυξήσει βραχυπρόθεσμα τις τιμές στο πετρέλαιο.
Ένα τέτοιο σενάριο όμως ενέχει τον κίνδυνο να μην υπάρξει συμμόρφωση με τις νέες περικοπές, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει τη συμφωνία σε κατάρρευση.
Τέλος, το λιγότερο πιθανό σενάριο (μόλις 5% των πιθανοτήτων) αφορά την παράταση της συμφωνίας, με παράλληλη μείωση των περικοπών.
Όποια και αν θα είναι η τελική έκβαση της συνάντησης, σημαντικός παράγοντας αναμένεται να είναι και η IPO της Aramaco, η οποία ενδέχεται να δημιουργήσει ορισμένους «μεσοπρόθεσμους κινδύνους» σύμφωνα με τους αναλυτές.
Εφόσον δε οι τιμές αυξηθούν πάνω από ταο 55 δολ. ανά βαρέλι, υπάρχει κίνδυνος ορισμένες χώρες να μη συμμορφώνονται πλήρως με τις περικοπές, γεγονός που θα οδηγήσει τη συμφωνία σε κατάρρευση και θα ασκήσει νέες πιέσεις στις τιμές.
«Ο ΟΠΕΚ οφείλει να λάβει υπόψην του αρκετά θέματα, περάν από την αγορά πετρελαίου, όπως είναι η ζήτηση και η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη», υπογραμμίζει ο Ganguli, καταλήγοντας παράλληλα ότι η εξάμηνη επέκταση της συμφωνίας «θα οδηγήσει στην πτώση της παγκόσμιας υπερπροσφοράς».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης