Διεθνή

Time: Λιγότερο δημοφιλής από τον Maduro της Βενεζουέλας και τον Trump ο Αλέξης Τσίπρας!

Time: Λιγότερο δημοφιλής από τον Maduro της Βενεζουέλας και τον Trump ο Αλέξης Τσίπρας!
Το αμερικανικό περιοδικό κάνει μία αναδρομή της πορείας του Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργού, τονίζοντας πως η πολιτική του στο διάστημα αυτό, έχει δυσαρεστήσει τους Έλληνες πολίτες
Τα ποσοστά αποδοχής του Donald Trump έχουν μεγάλη πτώση μετά τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα με τα έργα του αμερικανού προέδρου κατά τους πρώτους μήνες της θητέιας του.
Σύμφωνα με το περιοδικό Time ο Trump πλέον συγκεντρώνει μόλις 40% ποσοστό αποδοχής από τους αμερικανούς πολίτες, όμως υπάρχουν ηγέτες στον κόσμο που συγκεντρώνουν χειρότερα ποσοστά, ανάμεσα τους και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος μαζί με τον Nicolas Maduro (Βενεζουέλα), Michel Temer (Βραζιλία), Jacob Zuma (Νότιος Αφρική) και Najib Razak (Μαλαισία) απαρτίζουν μία πεντάδα που βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις με τα ποσοστά δημοφιλίας.
Το αμερικανικό περιοδικό κάνει μία αναδρομή της πορείας του Αλέξη Τσίπρα στην πρωθυπουργική θέση της Ελλάδας, τονίζοντας πως η πολιτική του στο διάστημα αυτό, έχει δυσαρεστήσει τους Έλληνες πολίτες. 
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξακολουθεί να καταρρέει στις δημοσκοπήσεις καθώς αναγκάζεται να αποδεχθεί όλο και περισσότερα μέτρα λιτότητας για να κρατήσει τη χώρα του ζωντανή.
Οι οικονομικές δυσκολίες της Ελλάδας άρχισαν πολύ πριν ο Τσίπρας ανέλαβε τα ηνία (η χώρα έχει χάσει το 25% του ΑΕΠ της από την κρίση που ξεκίνησε το 2010), αλλά ο Τσίπρας και η κυβέρνησή του ΣΥΡΙΖΑ έχουν προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε σε εκλογές το 2014 σε μια εποχή που φαινόταν να βρίσκεται λύση για την ελληνική οικονομία, και ο κ. Τσίπρας κέρδισε τις εκλογές δίνοντας υπόσχεση για ελάφρυνση του χρέους.
Ακολούθησε η ταραχώδης θητεία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, του οποίου η επίμονη ρητορική κούρασε την ΕΕ, με αποτέλεσμα να μην κάνει παραχωρήσεις στην Ελλάδα και ένα δημοψήφισμα για το αν θα αποδεχθεί η χώρα μια νέα συμφωνία διάσωσης από ξένους πιστωτές.
Οι Έλληνες είπαν όχι, αλλά ο Τσίπρας προχώρησε και υπέγραψε νέα μέτρα.
Ο μαχητικός του λόγος τον κάνουν τον μοναδικό Έλληνα πολιτικό ικανό να περάσει σκληρά μέτρα λιτότητας σε ένα εξαντλημένο και απογοητευμένο ελληνικό λαό, με ελάχιστη δημόσια κατακραυγή.

Μερικές φορές, οι δημοκρατίες χρειάζονται μη δημοφιλή ηγετικά στελέχη.

Nicolas Maduro

Οι πολίτες της Βενεζουέλας διαδηλώνουν καθημερινά για να διαμαρτυρηθούν βίαια για την κυβέρνησή του, λόγω της έλλειψης τροφίμων και έλλειψης φαρμάκων - το 74% των Βενεζουέλας έχει χάσει κατά μέσο όρο 19 κιλά το περασμένο έτος,ενώ περίπου 80% των βασικών φαρμάκων δεν είναι διαθέσιμα.
Μπορεί τα ποσοστά του να είναι χαμηλά παρόλα αυτά παραμένει ένας από του πιο φιλόδοξους ηγέτες.
Jacob Zum
Από τότε που ο Zuma ανέλαβε την προεδρία το 2009, το νόμισμα της χώρας έχει χάσει το ένα τρίτο της αξίας του και η ανεργία σήμερα ανέρχεται στο 27%.
Είναι δύσκολο να παραμείνεις δημοφιλείς με αριθμούς σαν αυτούς.
Περισσότερο από το 70% των νοτιοαφρικανών θέλει να παραιτηθεί.
Τα ποσοστά είναι στο χαμηλά 20% σε όλες τις επτά μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές της χώρας.
Najib Razak
Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Najib Razak είναι πρόεδρος από το 2009, το ίδιο έτος που ίδρυσε ένα επενδυτικό ταμείο οικονομικής ανάπτυξης που ονομάζεται 1Malaysia Development Berhad (1MDB).
Πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια κατέληξαν στον προσωπικό λογαριασμό του Najib, ο οποίος σε κάποιο σημείο προσπάθησε να τα «περάσει ως "δώρο"» από τη Σαουδική βασιλική οικογένεια.
Έχει περιθωριοποιήσει συστηματικά τους αντιπάλους στο κόμμα και οι κύριοι αντίπαλοί του έξω από το κόμμα έχουν φυλακιστεί.
Michel Temer
Η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και η συντριπτική πτώση στις τιμές των βασικών προϊόντων έπληξαν τη Βραζιλία σκληρά, οδηγώντας στη χειρότερη ύφεση της χώρας.
Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά περισσότερο από 7% τα τελευταία δύο χρόνια, η ανεργία έχει σχεδόν τριπλασιάσει και τουλάχιστον 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι που είχαν ξεφύγει από τα όρια της φτώχειας κατά τα έτη άνθησης μεταξύ 2004 και 2014, ζουν πάλι σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες.
Πολλά από αυτά ξεκινούν πριν από την προεδρία του Temer - αλλά τώρα, οι μεταρρυθμίσεις που εισήγαγε για να διορθώσουν την οικονομία της Βραζιλίας πιθανόν να εξελιχθούν σε σκάνδαλο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης