Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΥΠΟΙΚ Ιταλίας: Θέμα ημερών η συμφωνία με την Κομισιόν για τη διάσωση της Monte dei Paschi

ΥΠΟΙΚ Ιταλίας: Θέμα ημερών η συμφωνία με την Κομισιόν για τη διάσωση της Monte dei Paschi
Οι αποφάσεις της Κομισιόν για τη διάσωση της Monte dei Paschi αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες, καθώς εκκρεμεί η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κρατική διάσωση της τράπεζας
Θέμα ημερών είναι η συμφωνία ανάμεσα στην Κομισιόν και την Ιταλία για τη διάσωση της προβληματικής τράπεζας, Monte dei Paschi, όπως δήλωσε ο Fabrizio Pagani, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών της Ιταλίας.
Όπως τόνισε το μόνο που απομένει είναι να διευθετηθούν κάποιες λεπτομέρειες.
Πριν από λίγες μέρες το Bloomberg, ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δε θα εγκρίνει το σχέδιο διάσωσης (ύψους 8,8 δισ. ευρώ) της Monte dei Paschi di Siena, όπως μεταδίδει σχετικά το πρακτορείο Bloomberg, με τη διαφωνία να είναι απόρροια του επιπέδου των υποχρεωτικών αποθεματικών (capital buffers) που μπορεί να διαφαλίσει η ιταλική τράπεζα.
«Η αρμόδια εποπτική αρχή της ΕΚΤ σηματοδότησε ότι το σημερινό σχέδιο διάσωσης δεν επαρκεί να εξασφαλίσει ότι η Monte dei Paschi θα καλύψει άνετα τις κεφαλαιακές απαιτήσεις τα επόμενα χρόνια, καθώς η τράπεζα έχει ήδη να αντιμετωπίσει επισφαλή δάνεια ύψους 30 δισ. ευρώ μέσω τιτλοποίησης», είπε στο Bloomberg πηγή που γνωρίζει πολύ καλά το θέμα.
Πριν δύο ημέρες, ο πρόεδρος της προβληματικής τράπεζας, Alessandro Falciai, δήλωνε αισιόδοξος για τη διάσωση της Monte dei Paschi, παρά τις δηλώσεις Nouy ότι θα χρειαστούν νέες συζητήσεις.
Για επιπλέον συζητήσεις σχετικά με τη διάσωση της Monte dei Paschi έκανε λόγο τέσσερις ημέρες πριν η επικεφαλής του SSM, Daniele Nouy, κατά τη διάρκεια ομιλίας της στη Φρανκφούρτη.
Η αποτυχία της αξιολόγησης των στοιχείων ενεργητικού της Monte die Paschi πριν τα τελευταία stress tests ανοίγει «επιπλέον συζητήσεις» αναφορικά με το αν τα ιδιωτικά κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν από την ιταλική τράπεζα καλύπτουν όλες της απώλειες, ανέφερε η Nouy.
Το κεφαλαιακό έλλειμμα της Monte dei Paschi τέθηκε στα 8,8 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο, με βάση τα stress tests της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ).
Η τράπεζα πρέπει να καλύψει τις ζημιές που θα προκύψουν με ιδιωτικά κεφάλαια ενώ επιτρέπεται να στραφεί στο δημόσιο για την κάλυψη των ζημιών που θα υποστεί υπό το δυσμενές σενάριο των stress tests της EBA.
«Τα stress tests της EBA στα οποία βασίστηκε το κεφαλαιακό έλλειμμα της Monte Paschi, δεν περιελάμβαναν την αξιολόγηση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού τις τράπεζας πριν το stress test», ανέφερε η Nouy.
«Άρα αυτό ανοίγει επιπλέον συζητήσεις για να δούμε αν οι ζημιές που θα προκύψουν καλύπτονται πραγματικά από τα ιδιωτικά κεφάλαια», τόνισε η Nouy.
Οι αποφάσεις της Κομισιόν για τη διάσωση της Monte dei Paschi αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες, καθώς εκκρεμεί η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κρατική διάσωση της τράπεζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης