Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Οι προτάσεις του Trump για το πετρέλαιο θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις περικοπές του ΟΠΕΚ

Bloomberg: Οι προτάσεις του Trump για το πετρέλαιο θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις περικοπές του ΟΠΕΚ
Ο Λευκός Οίκος επιθυμεί να πουλήσει περισσότερα από 270 εκατ. βαρέλια από τα στρατηγικά πετρελαϊκά της αποθέματα
Την πρόθεσή του να θέσεις προς πώληση περισσότερα από τα μισά αποθέματα πετρελαίου έκτακτης ανάγκης των ΗΠΑ εξέφρασε η αμερικανική κυβέρνηση, γεγονός που θα διαθέσει περισσότερο αργό στην παγκόσμια αγορά, υπονομεύοντας τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ για ενίσχυση των τιμών.
Η πρόταση του προϋπολογισμού της κυβέρνηση, η οποία παρουσιάστηκε την Τρίτη (23/5) περιλαμβάνει σχέδιο πώλησης 270 εκατ. βαρελιών από τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου της χώρας μέσα στην επόμενη δεκαετία, γεγονός που όπως αναφέρει ο Λευκός Οίκος, θα μειώσει το δημόσιο χρέος κατά 16,6 δισ. δολ.
Την ίδια στιγμή, οι υπουργοί του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του συγκεντρώνονται στη Βιέννη, προκειμένου να αποφασίσουν την Πέμπτη (25/5) εάν θα επεκτείνουν τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια υπερπροσφορά.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντής προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, Mick Mulvaney, η μείωση των αποθεμάτων δε θα βλάψει τις εγχώριες τιμές του πετρελαίου, εφόσον αυτή συμβεί «με αργούς ρυθμούς κατά την πάροδο του χρόνου».
Ωστόσο, οι αναλυτές αντιτίθεται στην απελευθέρωση εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου, σε μία ήδη υπέρογκη αγορά, καθώς θα μπορούσε να μειώσει τις τιμές και να βλάψει την μελλοντική παραγωγή.
Η μέχρι στιγμής προσπάθεια του ΟΠΕΚ να ενισχύσει τις τιμές του πετρελαίου έχει επισκιαστεί από την αυξανόμενη παραγωγή στις ΗΠΑ, η οποία με τη σειρά της έχει επιβραδύνει την εξάλειψη της παγκόσμιας υπερπροσφοράς.
Το αμερικανικό Κογκρέσο έχει ήδη διατάξει το υπουργείο Ενέργειας της χώρας να προχωρήσει στην πώληση 25 εακτ. βαρελιών εφεδρικού πετρελαίου μέσα στους επόμενους μήνες, προκειμένου να χρηματοδοτήσει διάφορα κυβερνητικά προγράμματα.
Μάλιστα, η πρόταση του Trump θα μπορούσε να εφαρμοστεί άμεσα, με τις πωλήσεις να ξεκινήσουν από τον Οκτώβριο του 2017, ενισχύοντας τα παγκόσμια αποθέματα αργού κατά τους τελευταίους μήνες του έτους.
«Από πλευράς παραγωγών, κάτι τέτοιο δε θα είναι τόσο σημαντικό γεγονός», σημειώνει ο αναλυτής της Price Futures Group, Phil Flynn, τονίζοντας ωστόσο ότι «για τον ΟΠΕΚ θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα, καθώς καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μειώσει τα αποθέματα».
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα εβδομαδιαία στοιχεία του Τμήματος Ενέργειας, η αμερικανική κυβέρνηση έχει μειώσει ήδη τα στρατηγικά αποθέματά της κατά 7 εκατ. βαρέλια, μέσω πωλήσεων, ενώ στόχος της είναι μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου να έχει πετύχει την παράδοση 16 εκατ. βαρελιών.
Σε αντίθεση με άλλες προτάσεις που έχει καταθέση ο Trump στο Κογκρέσο, η εν λόγω πρόταση θα μπορούσε να δεχθεί αρκετή στήριξη, καθώς κατά το παρελθόν έχει ήδη ψηφιστεί η πώληση μέρους των σχετικών αποθεμάτων προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήγματα για ποικίλα κυβερνητικά προγράμματα.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον διευθυντή της Oil Outlooks and Opinions, Carl Larry, η εν λόγω κίνηση θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να ευνοήσει την αγορά, τονίζοντας ότι «εφόσον μειωθεί η εφεδρική τροφοδοσία, θα δημιουργηθεί στήριξη προς τις τιμές του πετρελαίου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης