Τελευταία Νέα
Διεθνή

Draghi: Πιο επιβλαβές το QE από τα αρνητικά επιτόκια - Βελτιώνεται η Ευρωζώνη

Draghi: Πιο επιβλαβές το QE από τα αρνητικά επιτόκια - Βελτιώνεται η Ευρωζώνη
«Και τα αρνητικά επιτόκια έχουν παρενέργειες, αλλά μέχρι στιγμής είναι περιορισμένες»
Η ποσοτική χαλάρωση (Q.E.) έχει «περισσότερες παρενέργειες» από ότι τα αρνητικά επιτόκια, υποστήριξε ο διοικητής της Ε.Κ.Τ., Mario Draghi, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν υπάρχει ακόμα λόγος η Τράπεζα να παρεκκλίνει από την τρέχουσα νομισματική πολιτική.
Ειδικότερα, ο τραπεζίτης τόνισε πως γενικότερα τα μη συμβατικά μέτρα που λαμβάνονται από τις κεντρικές τράπεζες έχουν περισσότερες παρενέργειες από ότι οι συμβατικές.
«Και τα αρνητικά επιτόκια έχουν παρενέργειες, αλλά μέχρι στιγμής είναι περιορισμένες», διευκρίνισε.
Βέβαια, υπεραμύνθηκε της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, αποφεύγοντας έτσι για ακόμα μία φορά να συνταχθεί με τη γραμμή του Βερολίνου και την σκληρή κριτική που του ασκείται από τον Wolfgang Schaeuble.
Ο Ιταλός τραπεζίτης αναγνώρισε πως το μακροοικονομικό περιβάλλον στην Ευρωζώνη βελτιώνεται συνεχώς, μέσω μίας «στέρεης ανάκαμψης».
Ο κ. Draghi επισήμανε πως οι πολιτικές της Ε.Κ.Τ. έλαβαν χώρα επειδή πλέον «το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι πιο ανθεκτικό από ό,τι στο παρελθόν.
Σήμερα έχουμε ένα κατάλληλο - και ενεργό - μακροπροληπτικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων αρνητικών παρενεργειών.
Αυτό, μαζί με ισχυρότερες τράπεζες και την ισχυρότερη εποπτεία, μας επέτρεψε να έχουμε μια μεγαλύτερη περίοδο χαμηλών επιτοκίων που δεν έχει επισημανθεί από τη συσσώρευση κινδύνων χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Παρ' όλα αυτά, παραμένουμε σε εγρήγορση».
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Draghi ανέφερε πως οι δράσεις της νομισματικής πολιτικής θα ωφεληθούν από την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, μέσω της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού συστήματος ασφάλισης καταθέσεων, του τρίτου πυλώνα της τραπεζικής ένωσης.
«Επιπλέον, καθώς προχωράμε προς την ένωση των κεφαλαιαγορών, η οποία ενδέχεται να αυξήσει περαιτέρω τη σημασία της χρηματοδότησης στην Ευρωζώνη, οι αρμόδιες αρχές της Ε.Ε. και των εθνικών αρχών πρέπει να διαθέτουν εργαλεία για την αντιμετώπιση των κινδύνων που προκύπτουν από τη μη τραπεζική χρηματοπιστωτική διαμεσολάβηση», κατέληξε.

(Πρώτη ενημέρωση 15:50, 24 Μαϊου 2017)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης