Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Μεγάλη οικονομική ανάπτυξη για το παγκόσμιο εμπόριο προβλέπεται το 2017

tags :
WSJ: Μεγάλη οικονομική ανάπτυξη για το παγκόσμιο εμπόριο προβλέπεται το 2017
Ο όγκος των παγκόσμιων εξαγωγών και των εισαγωγών αγαθών αυξήθηκε κατά 1,5% το Μάρτιο
Η ροή του παγκόσμιου εμπορίου αυξήθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2107, συνεχίζοντας την ανάκαμψη που ξεκίνησε το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, σε μια ένδειξη πως η παγκόσμια οικονομία είναι έτοιμη να δεχθεί ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη.
Το παγκόσμιο εμπόριο αυξήθηκε με το βραδύτερο ρυθμό από την οικονομική κρίση το 2016 σαν σύνολο, αλλά υπάρχουν ενδείξεις πως το 2017 θα σηματοδοτήσει μια ανάκαμψη.
Η Ολλανδική Υπηρεσία Ανάλυσης Οικονομικής Πολιτικής, δήλωσε την Τετάρτη πως ο όγκος των παγκόσμιων εξαγωγών και των εισαγωγών αγαθών αυξήθηκε κατά 1,5% το Μάρτιο, και ήταν 1,4% πάνω το πρώτο τρίμηνο του 2017 σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2016.
Η αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου έχει βοηθηθεί από τις εταιρείες logistics.
Η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών ανέφερε αύξηση στις αεροπορικές μεταφορές 11% κατά το πρώτο τρίμηνο από ότι την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ η δανική ναυτιλιακή Α.Ρ. Moller-Maersk νωρίτερα αυτό το μήνα ανέφερε αύξηση μέχρι 10% κατά τη διάρκεια της περιόδου των τριών μηνών.
Η νωθρότητα του εμπορίου το 2016 και τα προηγούμενα χρόνια οδήγησε πολλούς οικονομολόγους να αναρωτιούνται αν οι αλλαγές στη δομή της παγκόσμιας οικονομίας θα αποδυναμώσει την ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα.
Σημείωσαν την αύξηση των περιορισμών στο εμπόριο, εκτός από τα τιμολόγια και τη δημιουργία των λεγόμενων παγκόσμιων αλυσίδων αξίας, ή τη διαδικασία με την οποία οι μεγάλες εταιρείες μετακινούν τμήματα της παραγωγής τους και των σχετικών θέσεων εργασίας στο εξωτερικό.
Πιο πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου παρουσίασε έρευνα που δείχνει ότι το παγκόσμιο εμπόριο ισχυροποιείται όταν οι επενδυτικές δαπάνες είναι υψηλές, συνδέοντας την μετά την κρίση αδυναμία στις δαπάνες για εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, με την επιβράδυνση του εμπορίου.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι επενδυτικές δαπάνες αυξήθηκαν το 2017, και οι προβλέψεις του ΠΟΕ έκανε λόγο για αύξηση κατά 2,4% φέτος, που θα μπορούσε να αυξηθεί έως και κατά 4% στην 2018
Πάντως, πολλά εξαρτώνται από το αν η ανησυχία για τα σταθερά μεγάλα εμπορικά ελλείμματα που έχουν διατυπωθεί από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump, οδηγήσει σε νέα εμπόδια στη διακίνηση των αγαθών διαμέσου των συνόρων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης