Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Οι μεγάλοι διαχειριστές κεφαλαίων αγοράζουν ελληνικές μετοχές

tags :
Reuters: Οι μεγάλοι διαχειριστές κεφαλαίων αγοράζουν ελληνικές μετοχές
Οι ελπίδες για μια συμφωνία μεταξύ Αθήνας και πιστωτών δημιουργούν προσδοκίες για μεγάλες αποδόσεις
Οι μεγάλοι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν αρχίσει να αγοράζουν φθηνές ελληνικές μετοχές από τράπεζες μέχρι και εταιρείες τυχερών παιχνιδιών, καθώς τα σύννεφα πάνω από τις συζητήσεις μεταξύ της Αθήνας και των διεθνών πιστωτών της έχουν αρχίσει σταδιακά να απομακρύνονται, δημιουργώντας προσδοκίες για μεγάλες αποδόσεις.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του «Reuters», μια συμφωνία τον Μάιο, όταν η Ελλάδα συμφώνησε σε περισσότερα μέτρα λιτότητας, αύξησε τις ελπίδες για μια πιθανή ελάφρυνση του χρέους μιας χώρας που έχει υπομείνει οικονομικές δυσκολίες για χρόνια, οδηγώντας στο μακροβιότερο ανοδικό σερί για το χρηματιστήριο της Αθήνας εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες.
Οι ελληνικές μετοχές είχαν τουλάχιστον μία «ψευδή» ανάκαμψη μετά από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας το 2010 - η αγορά ενισχύθηκε στο διάστημα 2012-14, μόνο για να αρχίσει να ξαναπέφτει - και τη Δευτέρα οι πιστωτές απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία μετά από οκτώ ώρες συνομιλιών, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για άμεση άνοδο.
Παρ’ όλα αυτά, οι προσδοκίες αυξάνονται σχετικά με το ότι η Ελλάδα μπορεί τελικά να κερδίσει επιπλέον ελάφρυνση του χρέους, που προβλέπεται να φθάσει στα 319 δισ. ευρώ ή στο 176% του ετήσιου ΑΕΠ φέτος.
«Με την Ελλάδα μάθαμε να έχουμε υπομονή… αλλά ο προορισμός του ταξιδιού είναι ξεκάθαρος», δήλωσε ο Christopher Colunga της BlackRock.
«Με τις περισσότερες διαπραγματεύσεις μέχρι στιγμής, η συμφωνία έρχεται πάντα δύο λεπτά μετά τα μεσάνυχτα. Όλοι περιμένουν, όχι μόνο οι Έλληνες», δήλωσε ο Colunga.
Το Emerging Europe fund του Colunga, ύψους 1 δισ. ευρώ, έχει δραστηριότητα στην Ελλάδα, έχοντας χτίσει το μεγαλύτερο μέρος της θέσης του στο τέλος του 2015.
Αύξησε την έκθεσή του στην Ελλάδα στο 7,1% τον Απρίλιο.
Την προηγούμενη δεκαετία, ο Γενικός Δείκτης στο χρηματιστήριο Αθηνών έχει «βουλιάξει» από τις 5.000 μονάδες στις 780 τώρα.
Το χρηματιστήριο παραμένει φθηνό εξαιτίας του κινδύνου κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων, μια προοπτική που θα φέρει οικονομικό χάος και θα επαναφέρει το φάντασμα της εξόδου από την Ευρωζώνη – κάτι που η χώρα απέφυγε οριακά το 2015.
Αυτά τα ρίσκα έχουν κρατήσει τους επενδυτές στο περιθώριο.
Μεγάλα funds όπως BlackRock, Fidelity και Vanguard έχουν ήδη δημιουργήσει θέσεις με συμμετοχή σε μετοχές όπως η Εθνική Τράπεζα και ο ΟΠΑΠ, αλλά η Αθήνα παραμένει μια frontier market.
Ωστόσο, αυξάνονται οι ενδείξεις ότι άλλοι διαχειριστές κεφαλαίων αρχίζουν να ποντάρουν σε μια συμφωνία που θα καταστήσει το ελληνικό χρέος βιώσιμο.
Κάτι τέτοιο θα μπορούσε επίσης να ξεκλειδώσει τις έντονα αναγκαίες επενδύσεις και να φέρει πίσω περισσότερες καταθέσεις που έφυγαν λίγο πριν από την επιβολή capital controls στο αποκορύφωμα της κρίσης το 2015.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης