Τελευταία Νέα
Διεθνή

Marketwatch: Μπορούν οι επενδυτές να αντέξουν μια κρίση στην οικονομία της Κίνας; - Τα ερωτήματα μετά την υποβάθμιση

tags :
Marketwatch: Μπορούν οι επενδυτές να αντέξουν μια κρίση στην οικονομία της Κίνας; - Τα ερωτήματα μετά την υποβάθμιση
Η Κίνα σήμερα υποβαθμίστηκε από το διεθνή οίκο αξιολόγησης Moody's Investors. Είναι η πρώτη φορά που η οικονομία της χώρας υποβαθμίζεται τα τελευταία 30 χρόνια. Το ερώτημα είναι αν μπορούν να το αντέξουν οι επενδυτές.
Αναλυτές της Danske Bank κάνουν λόγο για 50% πιθανότητες η Κίνα να περάσει μια οικονομική κρίση μακροπρόθεσμα.
"Οι επενδυτές δεν περίμεναν αυτό που θα συνέβαινε με την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανόττας της χώρας. Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα", τονίζει ο M. Williams, επικεφαλής αναλυτής για θέματα Κίνας στην Capital Economics.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως φαίνεται και από ο κάτωθι γράφημα, το 65% του κινεζικού χρέους βρίσκεται στα χέρια των τραπεζών της χώρας, γεγονός που απειλεί σημαντικά την οικονομία της, σε περίπτωση μιας ύφεσης.


Νωρίτερα, στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κίνας, για πρώτη φορά εδώ και τριάντα χρόνια σχεδόν, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody's.
Ειδικότερα, η Moody's υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Κίνας σε A1 από Aaa3 προηγουμένως. 
Ο οίκος αναβάθμισε τις προοπτικές σε σταθερές από αρνητικές.
Οι λόγοι της υποβάθμισης αφορούν τις εκτιμήσεις για επιδείνωση της χρηματοοικονομικής ισχύος της Κίνας τα επόμενα χρόνια, καθώς το χρέος εξακολουθεί να αυξάνεται και η οικονομία να επιβραδύνεται. 
Η τελευταία φορά που η Moody's υποβάθμισε την Κίνα ήταν τον Νοέμβριο του 1989, λίγο μετά την αιματηρή καταστολή των μαζικών διαδηλώσεων στην πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο. 
Η είδηση της υποβάθμισης προκάλεσε πτώση στο χρηματιστήριο, με τον Shanghai Composite να υποχωρεί 1%., προτού ανακάμψει. 
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας τόνισε ότι η υποβάθμιση στηρίζεται σε «ακατάλληλη προκυκλική μέθοδο».
Ωστόσο η Moody's τονίζει ότι  το σταθερό outlook  αντανακλά την αξιολόγησή μας πως, στο επίπεδο του Α1, οι κίνδυνοι είναι ισορροπημένοι.
Η διάβρωση του πιστωτικού προφίλ της Κίνας θα είναι σταδιακή και στο τέλος θα περιοριστεί καθώς θα βαθαίνουν οι μεταρρυθμίσεις. 
Οι δυνάμεις του πιστωτικού προφίλ της θα επιτρέψουν στο κρατικό χρέος να παραμείνει ανθεκτικό σε αρνητικές αναταράξεις, με την ανάπτυξη του ΑΕΠ πιθανώς να παραμείνει ισχυρή σε σχέση με άλλα κράτη», αναφέρει η ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης