Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΠΕΚ: Σε εξέλιξη η συνάντηση των μελών στη Βιέννη - Πιθανή η επέκταση της συμφωνίας για 9 επιπλέον μήνες

tags :
ΟΠΕΚ: Σε εξέλιξη η συνάντηση των μελών στη Βιέννη - Πιθανή η επέκταση της συμφωνίας για 9 επιπλέον μήνες
Η πλειοψηφία των υπουργών αποκλείει το ενδεχόμενη περαιτέρω εμβάθυνσης των περικοπών
Σε εξέλιξη βρίσκεται εδώ και λίγη ώρα η πολυαναμενόμεη συνάντηση των χωρών εντός και εκτός ΟΠΕΚ που συμμετέχουν στη συμφωνία για τις περικοπές στο πετρέλαιο, προκειμένου να συζητήσουν ενδεχόμενο επέκτασής της.
Μέχρι στιγμής, η πλειοψηφία των υπουργών που κατέφθασαν στη Βιέννη εκτιμά ότι η εννιάμηνη επέκταση της συμφωνίας φαντάζει ως η πιο πιθανή έκβαση από τη σημερινή συνάντηση.
Μάλιστα, υπέρ της εν λόγω απόφασης τάσσονται και το Ιράν με το Ιράκ, οι οποίες μέχρι στιγμής διατηρούσαν περισσότερο «κλειστά» τα χαρτιά τους, με την Τεχεράνη μάλιστα να τονίζει ότι θα στηρίξει ακόμα και μία ενδεχόεμνη επέκταση της συμφωνίας για δώδεκα επιπλέον μήνες.
Παράλληλα, ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η επέκταση της συμφωνίας θα συμβάλλει καθοριστικά στην εξισορρόπηση της αγοράς, ενώ παράλληλα δεσμεύθηκε για περαιτέρω περικοπές στην παραγωγή της χώρας κατά τους επόμενους μήνες.
Υπενθυμίζουμε ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, το Ιράκ είχε ζητήσει να εξαιρεθεί από το όριο παραγωγής του ΟΠΕΚ, θέτοντας ως βασική αιτία τη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους εντός της χώρας.
Ωστόσο, το ενδεχόμενο να υπάρξει περαιτέρω εμβάθυνση των περικοπών δε φαντάζει ιδαιτέρως πιθανό, όπως τόνισε ο υπουργός Ενέργειας του Κουβέιτ, εξηγώντας ότι η παγκόσμια ενεργειακή αγορά έχει «ήδη απορροφήσει την άνοδο της παραγωγής του αμερικανικού σχιστολιθικού».
Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υπουργός του de facto επικεφαλής του ΟΠΕΚ, της Σαουδικής Αραβίας, επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις για εννιάμηνη επέκταση της συμφωνίας, τονίζοντας παράλληλα ότι στην παρούσα χρονική στιγμή δεν υπάρχει ανάγκη για εμβάθυνση των περικοπών.
Επιπλέον, ο Al Falih δήλωσε ότι, όπως και τους προηγούμενους μήνες, η Λιβύη και η Νιγηρία θα εξαιρεθούν από τη συμφωνία, ενώ αποκάλυψε ότι εφόσον κριθεί απαραίτητο, θα εξεταστεί και η περαιτέρω επιμήκυνση της συμφωνίας μετά τους εννέα μήνες.
Υπενθυμίζουμε ότι εκτός των χωρών που συμμετέχουν ήδη στη συμφωνία, ενδιαφέρον για συμμετοχή σε αυτή έχουν εκδηλώσει και το Τουρκμενιστάν, η Νορβηγία, η Αίγυπτος και η Ισημερινή Γουινέα, οι οποίες θα συναντηθούν αργότερα εντός της ημέρας με τα μέλη του ΟΠΕΚ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης