Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Η BIS εκδίδει νέο κώδικα δεοντολογίας για συναλλαγές στην αγορά συναλλάγματος

FT: Η BIS εκδίδει νέο κώδικα δεοντολογίας για συναλλαγές στην αγορά συναλλάγματος
Οι κεντρικές τράπεζες έχουν καταστήσει σαφές ότι προσδοκούν δικαιοσύνη, διακριτικότητα και υψηλά ηθικά πρότυπα
Τράπεζες, κυβερνητικές αρχές και επενδυτές έχουν καταρτίσει ένα νέο σύνολο κατευθυντήριων γραμμών και κανόνων για τη δημιουργία συναλαγών στις παγκόσμιες αγορές συναλλάγματος, επιδιώκοντας την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών μετά από χρόνια σκάνδαλα και μια μόλις ημέρα μετά το πρόστιμο 350 εκατ. δολαρίων που πλήρωσε η γαλλική BNP Paribas για εικονικές αγορές και χειραγώγηση τιμών στην αγορά συναλλάγματος στις Ρυθμιστικές Αρχές της Νέας Υόρκης.
To νέο κώδικα 78 σελίδων, επιμελήθηκε η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), και έρχεται να συμπληρώνει μια παλαιότερη έκδοση που δημοσιεύτηκε πριν από ένα χρόνο.
Οι κεντρικές τράπεζες έχουν καταστήσει σαφές ότι προσδοκούν δικαιοσύνη, διακριτικότητα και υψηλά ηθικά πρότυπα.
«Όλοι μας αναγνωρίζουμε την ανάγκη να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη του κοινού στην αγορά συναλλάγματος.
Συμμεριζόμαστε την άποψη ότι ο παγκόσμιος κώδικας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο βοηθώντας τη διαδικασία αυτή, αλλά και συμβάλλοντας στη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς», δήλωσε ο αναπληρωτής διοικητής της Reserve Bank of Australia, Guy Debelle, ο οποίος προήδρευσε την ομάδα εργασίας για τη δημιουργία του νέου κώδικα.
Οι τράπεζες έχουν χρονικό περιθώριο από έξι έως δώδεκα μήνες για να ευθυγραμμίσουν τα συστήματά τους με το νέο κώδικα.
Όπως δήλωσε ο David Puth, πρώην τραπεζίτης που συμμετείχε επίσης στην κατάρτιση του κώδικα. "Έχουμε το σωστό είδος ελέγχων.
Οι συμμετέχοντες στην αγορά θα πρέπει να επιδιώκουν τα υψηλότερα ηθικά πρότυπα.
Αν κοιτάξετε πίσω σε μερικά από τα πράγματα που έχουν συμβεί στο παρελθόν, υπάρχουν σίγουρα περιπτώσεις που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως ανήθικες».
Το πρόστιμο ποσό των 350 εκατομμυρίων δολαρίων που επιβλήθηκε στην BNP Paribas είναι για την περίοδο από το 2007 και το 2013, όπου οι μεγαλύτερες τράπεζες συμπεριλαμβανομένων των UBS, Citi, Barclays και JPMorgan, πλήρωσαν πρόστιμα συνολικού ύψους 10 δισ. δολαρίων το 2014 και το 2015 καθώς αντάλλαξαν εμπιστευτικές πληροφορίες και χειραγώγησαν την αγορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης