Διεθνή

Financial Times: Στο επίκεντρο ομόλογα αναδυόμενων αγορών σε τοπικό νόμισμα

Financial Times: Στο επίκεντρο ομόλογα αναδυόμενων αγορών σε τοπικό νόμισμα
Όλο και περισσότερα hedge funds αναζητούν ομόλογα αναδυόμενων αγορών
Σε ένα πρόχειρο κουζί σε μια παμπ του Λονδίνου, η πλειοψηφία των traders στην ερώτηση ποιό είναι το νόσμισμα της Γεωργίας θα δυσκολευόταν να απαντήσει.
Ωστόσο με τη ζήτηση για ομόλογα αναδυόμενων χωρών που έχουν εκδοθεί σε τοπικό νόμισμα να αυξάνεται αρκετοί διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων στο Λονδίνο βρήκαν την ευκαιρία να αγοράσουν το ομόλογο που εξέδωσε αυτή την εβδομάδα η Bank of Georgia, επιτρέποντας σστην τελευταία να αντλήσει κεφάλαια 200 εκατ. δολαρίων από το ομόλογο που εξέδωσε στο τοπικό νόμισμα Lari.
Όλο και περισσότερα hedge funds αναζητούν ομόλογα αναδυόμενων αγορών που εκφράζονται σε εγχώρια νομίσματα, με αποτέλεσμα τα ομόλογα αναδυόμενων αγορών που εκδίδονται σε τοπικό νόμισμα και παρακολουθούνται από την EPFR Global, έχουν καθαρές εισροές ύψους 10,5 δισ. δολαρίων από την αρχή του έτους.
Τα ομόλογα αναδυόμενων χωρών που εκδίδονται σε τοπικό νόμισμα δεν βρίσκονταν στο επίκεντρο τα τελευταία χρόνια λόγω της ποσοτικής χαλάρωσης από τη Fed που οδήγησε σε ανατίμηση του δολαρίου και την υποβάσθμιση αρκετών νομισμάτων αναδυόμενων χωρών.
Ο δείκτης ομολόγων που εκδίδονται σε τοπικό νόμισμα της JPMorgan σημείωσε άνοδο 10% το 2016, ενώ ήδη η συνολική του απόδοση φέτος έχει ήδη ξεπεράσει το 9%.
Για τράπεζες όπως η Τράπεζα της Γεωργίας, η αυξημένη ζήτηση για ομόλογα που εκδίδονται σε τοπικό νόμισμα αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία χρηματοδότησης σε εγχώριο νόμισμα.
"Οι περισσότεροι δανειολήπτες αναδυόμενων αγορών θα προτιμούσαν να εκδίδουν σε τοπικό νόμισμα αν είναι δυνατόν, αλλά υπάρχουν περιορισμοί στο μέγεθος της έκδοσης αλλά και την ωρίμανση των ομολόγων", δήλωσε ο Stefan Weiler, επικεφαλής της CEEMEA DCM στην JPMorgan, που ανέλαβε την έκδοση του ομολόγου της Bank of Georgia.
"Η επιτυχημένη διαπραγμάτευση σε ένα πολύ ευρέως χρησιμοποιούμενο νόμισμα, όπως το lari, πιθανότατα θα παρακινήσει περισσότερους δανειολήπτες να το αναθεωρήσουν ως επιλογή χρηματοδότησης".
Η Τράπεζα της Γεωργίας δεν είναι νέα στις διεθνείς αγορές ομολόγων.
"Με τη συμφωνία αυτή, οι διεθνείς επενδυτές έδωσαν την ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα, καθώς η προθυμία τους να πάρουν τον κίνδυνο του τοπικού νομίσματος του lari δείχνει ότι είναι άνετοι με την οικονομική, φορολογική και νομισματική πολιτική της Γεωργίας", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Kaha Kiknavelidze.
Η έκδοση αυτή σε εγχώριο νόμισμα είναι η πρώτη εδώ και μια δεκαετία από ένα πρώην μέλος της Σοβιετικής Ένωσης.
Η έκδοση αυτή της Bank of Georgia συνδέεται επίσης με την πρόσφατη ώθηση της χώρας για "αποδολαριοποίηση", μια σειρά πολιτικών που αποσκοπούν στη μείωση της εξάρτησης από το ξένο νόμισμα.
Το τριετές ομολογιακό δάνειο που δίνει απόδοση 11%, προσφέρει μια εντυπωσιακή απόδοση για τους επενδυτές που προτιμούν το μεγάλο ρίσκο.
                                         
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης