Τελευταία Νέα
Διεθνή

Economist: Πώς λειτουργεί το Bitcoin - Άγγιξε πρόσφατα νέο ρεκόρ τιμής τα 2.700 δολάρια ανά μονάδα

Economist:  Πώς λειτουργεί το Bitcoin - Άγγιξε πρόσφατα νέο ρεκόρ τιμής τα 2.700 δολάρια ανά μονάδα
Η μανία με τα Bitcoins συνεχίζει να κυριεύει τον κόσμο, την ίδια στιγμή που η αξία του ηλεκτρονικού νομίσματος ανεβαίνει σαν τρελή, αγγίζοντας πρόσφατα νέο ρεκόρ τιμής τα 2.700 δολ. την Πέμπτη δολαρίων ανά μονάδα.
Παρά τη φημολογία ωστόσο και τον σάλο με τα τελευταία γεγονότα που αφορούν στην επικράτεια των ηλεκτρονικών συναλλαγών, οι περισσότεροι από μας δεν έχουμε καταλάβει ούτε τι είναι ούτε και πώς ολοκληρώνονται τελικά οι συναλλαγές με Bitcoins.
Με δημοσίευμά του το Economist ξεκαθαρίζει τα πράγματα για να μαθαίνουν οι νεότεροι.
Το Bitcoin είναι ένα διαδικτυακό οικονομικό δίκτυο, που χρησιμοποιείται για αγορές μεταξύ των χρηστών του. Μοιάζει πολύ με τα μέχρι σήμερα «συμβατικά» δίκτυα πληρωμής, όπως οι πιστωτικές κάρτες ή το Paypal.
Όμως το Bitcoin διαφέρει από αυτά και άλλες μεθόδους πληρωμής για δύο πολύ σημαντικούς λόγους: Πρώτον, είναι αποκεντρωμένο. Τα δίκτυα των πιστωτικών καρτών Visa και το Paypal ανήκουν σε κερδοσκοπικές εταιρείες, και η διαχείρισή τους γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει όφελος στους μετόχους.
Το δίκτυο Bitcoin δεν ανήκει σε κανέναν και δεν ελέγχεται από κανέναν. Έχει δομή peer-to-peer, με εκατοντάδες υπολογιστές να συνεργάζονται για να επεξεργαστούν τις συναλλαγές σε Bitcoin.
Η αποκεντρωμένη αρχιτεκτονική του σημαίνει ότι είναι το πρώτο εντελώς ανοικτό χρηματοπιστωτικό δίκτυο του κόσμου.
Οι άνθρωποι δεν χρειάζονται την άδεια κανενός ή βοήθεια για τη δημιουργία νέων οικονομικών υπηρεσιών βασισμένων στο Bitcoin.
Το Bitcoin είναι μοναδικό γιατί έχει το δικό του νόμισμα. Οι συναλλαγές μέσω Paypal ή καρτών Visa διενεργούνται σε συμβατικά νομίσματα, όπως τα δολάρια των ΗΠΑ. Το δίκτυο Bitcoin, ωστόσο, πραγματοποιεί συναλλαγές σε μια νέα νομισματική μονάδα, που ονομάζεται επίσης Bitcoin
Σε ένα συμβατικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, τα καινούριο χρήμα δημιουργείται από μια κεντρική τράπεζα.
Το δίκτυο Bitcoin δεν έχει κεντρική τράπεζα κι έτσι, το σύστημα χρειάζεται έναν εναλλακτικό μηχανισμό για την εισαγωγή νομίσματος σε κυκλοφορία.
Οι σχεδιαστές του Bitcoin έλυσε αυτό το πρόβλημα με έξυπνο τρόπο. Εκατοντάδες υπολογιστές διάσπαρτοι στο Διαδίκτυο συνεργάζονται για την επεξεργασία των συναλλαγών σε Bitcoin.
Οι υπολογιστές αυτοί ονομάζονται «ανθρακωρύχοι» και η διαδικασία εκκαθάρισης των συναλλαγών σε Bitcoin «εξόρυξη». Ονομάστηκε έτσι γιατί περίπου κάθε 10 λεπτά, ένας «ανθρακωρύχος» κερδίζει σε έναν υπολογιστικό αγώνα και παίρνει ένα βραβείο 25 bitcoins, αξίας περίπου 12.500 δολαρίων. Αυτό το βραβείο παρέχει ισχυρό κίνητρο για να ενταχθούν στη διαδικασία της συναλλαγής εκκαθάρισης Bitcoin όλο και περισσότεροι, βοηθώντας το νόμισμα να παραμείνει αποκεντρωμένο.
Αυτό το βραβείο μειώνεται στο μισό κάθε τέσσερα χρόνια. Αν κανείς κάνει τους μαθηματικούς υπολογισμούς θα δει ότι δε θα υπάρχουν περισσότερα από 21 εκατομμύρια bitcoins σε κυκλοφορία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης