Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Τα σημεία τριβής στη σύνοδο της G7 - Απομονωμένος ο Trump

tags :
Bloomberg: Τα σημεία τριβής στη σύνοδο της G7 - Απομονωμένος ο Trump
Η ατζέντα της συνόδου της G&
H θανατηφόρα τρομοκρατική επίθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο έφερε στην κορυφή της ατζέντας της συνόδου της G7 το θέμα της ασφάλειας.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Paolo Gentiloni δήλωσε ότι η σύνοδος κορυφής αποσκοπούσε στο "να παραδώσει το ισχυρότερο δυνατό μήνυμα δέσμευσης εναντίον της τρομοκρατίας".
Ωστόσο στην ατζέντα της G7 βρίσκονται πολύ σημαντικά θέματα προς συζήτηση όπως η το μεταναστευτικό, το εμπόριο, οι σχέσεις με τη Ρωσία και η κλιματική αλλαγή.
Δημοσίευμα του Bloomberg παραθέτει αναλυτικά την ατζέντα της συνόδου της G7 και τις θέσεις των μελών, όπου όπως φαίνεται ο νεοεκλεγείς αμερικανός πρόεδρος Donald Trump είναι απομονωμένος.

Εμπόριο




Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump έδειξε μια περιφρόνηση για το είδος των πολυμερών εμπορικών διαπραγματεύσεων που έχουν υποστηρίξει στο παρελθόν αρκετά μέλη του G-7, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.
ο Trump κατηγορεί τέτοιες συμφωνίες για το αυξανόμενο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ. "Να προχωρήσουμε ενάντια στις δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης υπέρ μιας εθνικιστικής εμπορικής πολιτικής που δεν συμβαδίζει με άλλα έθνη της G7" το μήνυμα του αμερικανού προέδρου.
Γάλλος πρωθυπουργός Ε. Macron: Η Γαλλία εκφράζει την ανησυχία της για το γεγονός ότι η διοίκηση Trump θέλει να μειώσει το ρόλο της πολυμερούς προσέγγισης και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Πρωθυπουργός του Καναδά Justin Trudeau: Τίποτα δεν έχει μεγαλύτερη σημασία για τον Καναδά τώρα από το εμπόριο καθώς αντιμετωπίζει την επαναδιαπραγμάτευση της Βορειοαμερικανικής Συμφωνίας Ελευθέρων Συναλλαγών.
Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Theresa May: Το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείπει την Ευρωπαϊκή Ένωση και θέλει να θέσει τις βάσεις για όσο το δυνατόν περισσότερες συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών, παρόλο που δεν μπορεί να ξεκινήσει επίσημες διαπραγματεύσεις με άλλα έθνη μέχρι να ολοκληρωθεί το Brexit το 2019.
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Paolo Gentiloni, θέλει η G7 να απορρίψει τον προστατευτισμό. Η συντριπτική πλειοψηφίοα της ιταλικής οικονομίας υποστηρίζεται από τις εξαγωγές.
Οι εξαγωγές αντιπροσώπευαν πάνω από το 25% του ΑΕΠ το 2016 και ως εκ τούτου η χώρα είναι ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του ελεύθερου εμπορίου.
Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Shinzō Abe: Η Ιαπωνία είναι απογοητευμένη από την απόρριψη της διοίκησης του Trump για την περιφερειακή εμπορική συμφωνία εταιρικής σχέσης Trans-Pacific. Η οικονομία που εξαρτάται από τις εξαγωγές θα συνεχίσει να φέρει τη σημαία για το ελεύθερο εμπόριο.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel δεσμεύεται να αγωνιστεί για το ελεύθερο εμπόριο, υποστηριζόμενη από το γερμανικό πολιτικοεπιεχειρηματικό κατεστημένο.
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έχει ασκήσει κριτική στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ για το πλεόνασμα.
Οι εξαγωγές εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ του ΑΕΠ και η Merkel παραδέχθηκε ότι οι γερμανικές εταιρείες ενισχύονται το "πολύ αδύναμο" ευρώ.

Κλιματική Αλλλαγή



Ο Trump ζυγίζει αν θα εγκαταλείψει τη συμφωνία του Παρισιού, με μια μεγάλη διαμάχη να διαδραματίζεται ανάμεσα σε δύο στρατόπεδα κορυφαίων συμβούλων του.
Ενώ ο Trump έχει πει επανειλημμένα από τον περασμένο μήνα ότι είναι μόλις δύο εβδομάδες μακριά από τη λήψη απόφασης, ο εκπρόσωπος του δήλωσε πρόσφατα ότι ο πρόεδρος θα περιμένει μέχρι μετά τη σύνοσο της G7.
Ο Trump έχει ονομάσει προηγουμένως κλιματικές αλλαγές ως «φάρσα» και η διοίκησή του έχει καταργήσει πολλές από τις πολιτικές του προκατόχου του.
May: Το Ηνωμένο Βασίλειο φάνηκε πολύ πιο αφοσιωμένο στην περιβαλλοντική πολιτική στο πλαίσιο του David Cameron και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Με την άφιξη της Theresa May, αναδιπλώθηκε κάτω από την ομπρέλα της επιχειρηματικής και βιομηχανικής στρατηγικής.
Αυτό έχει προκαλέσει ανησυχία στους περιβαλλοντικούς ακτιβιστές ότι το κλίμα έχει υποβαθμιστεί ως προτεραιότητα από τη νέα βρετανίδα πρωθυπουργό.
Ο Abe είναι πιθανό να μιλήσει υπέρ της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα. Η Ιαπωνία έχει μείνει πίσω από τους στόχους για τις εκπομπές ρύπων από τότε που η καταστροφή της Φουκουσίμα την ανάγκασε να κλείσει το μεγαλύτερο μέρος των πυρηνικών εργοστασίων της.
Οι τοπικές αντιρρήσεις κατέστησαν δύσκολη την επανεκκίνηση των περισσότερων αντιδραστήρων.
Gentiloni: Η Ιταλία έχει θέσει την αλλαγή του κλίματος ψηλά στην ατζέντα της G7. Επιθυμεί να υλοποιήσει τους στόχους που θέτει η Ατζέντα για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του 2030 και δήλωσε ότι θέλει να επιβεβαιώσει τη σημασία της συμφωνίας του Παρισιού του 2015, η οποία ζητά από τα έθνη να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Ωστόσο, το δικό του ιστορικό για την επίτευξη των στόχων για τις εκπομπές άνθρακα, ωστόσο, δεν ανταποκρίνεται αρκετά στη ρητορική του.


Μεταναστευτικό



Abe: Η Ιαπωνία είναι μία από τις πιο κλειστές χώρες στον κόσμο, αλλά ανοίγει αργά και σταθερά γίνεται πιο δεκτική στη μετανάστευση.
Αποδέχθηκε 27 πρόσφυγες το 2015, το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Λόιγω της γήρανσης του πληθυσμού, επιδιώκει να φέρει πιο εξειδικευμένους επαγγελματίες.
Η εκτελεστική διαταγή του Trump για τη θέσπιση προσωρινής απαγόρευσης ταξιδιού σε πρόσφυγες και μετανάστες από έξι μουσουλμανικά έθνη εξακολουθεί να μπερδεύεται στα δικαστήρια.
Η απαγόρευση, μαζί με την πρόταση του Trump για την κατασκευή ενός συνοριακού τοίχου στα σύνορα με το Μεξικό για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, έχει προσελκύσει επικρίσεις από αρκετούς ηγέτες της G7.
Ο Trump παρέμεινε προκλητικός, λέγοντας ότι η απαγόρευση της μετανάστευσης και ο τοίχος στα σύνορα  συμμορφώνεταιμε τη φιλοσοφία του "Πρώτα η Αμερική".
May: H επιθυμία για μείωση της μετανάστευσης οδήγησε στην ψήφο του Brexit, και η Theresa May εμμένει στη δέσμευση να μειώσει την μετανάστευση σε λιγότερο από 100.000.
Η επιθυμία για έλεγχο των συνόρων ευθυγραμμίζεται περισσότερο με τις απόψεις των ΗΠΑ αν και η ρητορική και ο τόνος είναι αρκετά διαφορετικές από εκείνες των τριών άλλων ευρωπαϊκών εθνών που υπερασπίζονται την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας στην ΕΕ.
Gentiloni: Η Ιταλία επέλεξε τη Σικελία για τη συνεδρίαση της G7 έτσι ωστε να εστιάσει την προσοχή της στο πρόβλημα των προσφύγων. ΄
Περισσότεροι από 53.000 μετανάστες εισήλθαν στην Ευρώπη δια θαλάσσης από την αρχή του έτους, με το 85% να φτάνει στην Ιταλία, συχνά μέσω της Σικελίας και της κοντινής Λαμπεντούζα, του νοτιότερου νησιού της χώρας.
Macron: Η Γαλλία παραμένει στη ζώνη της Σένγκεν και θα συνεχίσει να δέχεται πρόσφυγες.
Ωστόσο θέλει μεγαλύτερο συντονισμό με τους εταίρους της στην ΕΕ όσον αφορά τη διαχείριση των ροών και περισσότερων ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, δεδομένης των τρομοκρατικών επιθέσεων στο έδαφός της.
Trudeau: Ο Καναδάς προσπάθησε να έχει το κέικ του και να το τρώει και για την μετανάστευση, υποστηρίζοντας την υποδοχή των προσφύγων, μειώνοντας ταυτόχρονα την πρόσληψή του το 2017. Η χώρα παρόλα αυτά προασπίζει τη μετανάστευση και την ποικιλομορφία και θα πιέσει από κάθε σκλήρυνση των συνόρων, Θα χρειαζόταν πρόσφυγες που ο Αμερικανός γείτονας της έφυγε.
Η Merkel επέστρεψε δημοσκοπικά μετά τα προβλήματα που είχε αντιμετωπίσει λόγω της άφιξης περισσότερων από 1 εκατομμυρίου προσφύγων στη Γερμανία από το 2015, που προκλήθηκε από μια πολιτική ανοικτών συνόρων που ονομάζεται "καταστροφικό λάθος".
Η Μέρκελ υποστηρίζει ότι μέτρα για τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, με την Τουρκία, είναι απαραίτητες για τη διατήρηση του ελεύθερου εμπορίου.
Έχει υποσχεθεί να βοηθήσει την Ιταλία να αντιμετωπίσει την εισροή μεταναστών.

Σχέσεις με τη Ρωσία



Gentiloni: Η Ιταλία τάσσεται υπέρ του διαλόγου σχετικά με τις κυρώσεις στις σχέσεις με τη Ρωσία, η οποία αποτελεί σημαντικό εμπορικό εταίρο της Ρώμης.
Abe: Η Ιαπωνία έχει ένα δίλημμα για τη Ρωσία.
Η κυβέρνηση διαφώνησε έντονα κατά της προσάρτησης της Ουκρανίας, εν μέσω ανησυχιών σχετικά με τις όλο και πιο δυναμικές ενέργειες της Κίνας γύρω από τα αμφισβητούμενα νησιά της Ανατολικής Κίνας.
Αλλά ο Abe έχει μια προσωπική σχέση με τον Πούτιν και επιδιώκει να βελτιώσει τους δεσμούς με τη Ρωσία.
Ο Trump  αντιμετωπίζει ένα πολύ μεγάλο σκάνδαλο για το εάν η στελέχη της προεκλογικής του εκστρατεία ήταν σε συνεννόηση με Ρώσους αξιωματούχους.
Ο Macron κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας τόνιζε επανειλημμένα ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν μοιράζεται αξίες με τη Γαλλία ή τους βασικούς συμμάχους της.
Ωστόσο ο Macron είπε ότι θα συνεχίσει να μιλάει με τον Putin τον οποίο περιμένει την ερχόμενη εβδομάδα στο Παρίσι.
Η επιστροφή της Ρωσίας στη G8 δεν είναι στο τραπέζι για τους Γάλλους.
Trudeau: Ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Chrystia Freeland, ο οποίος είναι ουκρανικής κληρονομιάς, είναι ένας από τους πιο σκληρούς επικριτές του Putin και για το λόγο αυτό του έχει απαογορευτεί η είσοδος στη Ρωσιά.
Η αρχική στάση της Merkel στο θέμα της Ουκρανίας  βοήθησε να μετατραπεί σε κύριο ευρωπαϊκό αντίπαλο για τον Putin.
Η γερμανίδα Καγκελάριος έχει επενδύσει πολιτικό κεφάλαιο στη διατήρηση των οικονομικών κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία.
Μετά την πρώτη συνάντησή της με το Trump στην Ουάσινγκτον, η Merkel δήλωσε ότι υποστηρίζει την ευρωπαϊκή διαδικασία για μια μόνιμη εκεχειρία και πολιτική διευθέτηση στην ανατολική Ουκρανία.
May: Οι σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με τον Putin παραμένουν παγωμένες.
Τον Απρίλιο, ο υπουργός Εξωτερικών Boris Johnson ακύρωσε ένα ταξίδι στη Μόσχα - το πρώτο που είχε προγραμματιστεί από το 2012 - μετά τη χρήση χημικών όπλων από τη συριακή κυβέρνηση υποστηριζόμενη από τη Ρωσία, λέγοντας ότι η Βρετανία «αποδοκιμάζει τη συνεχιζόμενη υπεράσπιση της Ρωσίας στο καθεστώς Assad».
Ήταν σταθερή στην υποστήριξή του για κυρώσεις για την Ουκρανία.
Παρόλα αυτά, το Λονδίνο είναι ένας μαγνήτης για πλούσιους Ρώσους να επενδύσουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης