Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Τα κόμματα στη Βρετανία δεν λένε την αλήθεια για τους φόρους και τις δαπάνες

tags :
Bloomberg: Τα κόμματα στη Βρετανία δεν λένε την αλήθεια για τους φόρους και τις δαπάνες
Κανένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα της Βρετανίας δεν παρουσιάζουν με ειλικρίνεια τα δημοσιονομικά τους σχέδια, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών (IFS).
Η πρωθυπουργός του Συντηρητικού κόμματος Theresa May, η οποία δεσμεύθηκε να διαγράψει το δημοσιονομικό έλλειμμα έως το 2025, είναι απίθανο να επιτύχει αυτόν τον στόχο χωρίς να επιβάλλει περαιτέρω φορολογία ή να βλάψει τις δημόσιες υπηρεσίες, σύμφωνα με έκθεση της ερευνητικής ομάδας που εδρεύει στο Λονδίνο.
Και ενώ η πρόταση του Εργατικού Κόμματος για αύξηση των δαπανών είναι λογική σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από την αύξηση της φορολογίας μόνο στα υψηλά εισοδήματα, όπως πρόβλεψε ο ηγέτης Jeremy Corbyn, δήλωσε το IFS σε μια ανάλυση των δεσμεύσεων των κομμάτων ενόψει των εκλογών της 8ης Ιουνίου.
Κανένα κόμμα "δεν είναι πραγματικά ειλικρινές με το κοινό", δήλωσε ο διευθυντής του IFS Paul Johnson.
"Είναι πιθανό ότι οι Συντηρητικοί είτε θα πρέπει να καταφύγουν σε φορολογικές αυξήσεις ή να αυξήσουν το δανεισμό τους για τη διάσωση των δημόσιων υπηρεσιών υπό αυξανόμενη πίεση, είτε θα διακινδυνεύσουν να αλλάξουν προς το χειρότερο την ποιότητα ορισμένων από αυτές τις υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας", είπε.
Οι Εργατικοί, σύμφωνα με το IFS, προτείνουν να αυξηθούν οι δαπάνες στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και 30 χρόνια και οι φόροι να φτάνουν στο υψηλότερο επίπεδο εν καιρώ ειρήνης.
Αυτό θα ήταν σύμφωνο με τα καναδικά και όχι τα σκανδιναβικά επίπεδα.
Ωστόσο, οι πολιτικές της θα αυξήσουν πολύ λιγότερο από τα 49 δισ. λίρες, πράγμα που σημαίνει ότι η φορολογική επιβάρυνση θα καταλήξει να αυξηθεί πολύ περισσότερο από ό, τι είχε προγραμματιστεί.
"Σε ένα μεγαλύτερο κράτος από αυτό που έχουμε αυτό είναι εφικτό", αλλά "οι Εργατικοί δεν πρέπει να προσποιούνται ότι μια τέτοια αλλαγή θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από μια μικρή μειοψηφία στην κορυφή", δήλωσε ο Johnson.
Οι εργαζόμενοι θα έχουν έλλειμμα περίπου 37 δισ. λίρες μεγαλύτερο από εκείνο των Συντηρητικών το 2021-22, το τελευταίο έτος της επόμενης κοινοβουλευτικής περιόδου, σύμφωνα με την έκθεση.
Ο στόχος των Συντηρητικών για συνολικό δημοσιονομικό ισοζύγιο μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2020 μπορεί να απαιτήσει ένα κοινοβούλιο λιτότητας, δήλωσε η IFS, καθώς τα τρέχοντα σχέδια θα μπορούσαν να φθάσουν το 1% περίπου του εθνικού εισοδήματος μέχρι το 2021-22.
"Ο μεγάλος κίνδυνος είναι ότι μετά από επτά χρόνια λιτότητας, δεν θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν τις προγραμματισμένες περικοπές δαπανών καθόλου, ή τουλάχιστον χωρίς να βλάψουν σοβαρά την ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών", ανέφερε η έκθεση.
Ο στόχος της μείωσης της μετανάστευσης θα προκαλέσει "σημαντικές" οικονομικές ζημίες, αναφέρει το IFS.
Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό λόγω του γερασμένου πληθυσμού της Βρετανίας, που θα αυξήσει τις πιέσεις των δαπανών για την υγεία, τις συντάξεις και την κοινωνική μέριμνα τις επόμενες δεκαετίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης