Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μέλος του Κογκρέσου προτείνει νέο φόρο για την ανοικοδόμηση τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ

tags :
Μέλος του Κογκρέσου προτείνει νέο φόρο για την ανοικοδόμηση τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ
Ο πρόεδρος Trump εκτιμά ότι ο τοίχος θα κοστίσει περίπου 8 με 12 δισ. δολάρια, ενώ ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Mitch McConnell, εκτιμά ότι το κόστος θα είναι μεταξύ 12 με 15 δισ. δολαρίων
Έχοντας ξεπεράσει τις 100 ημέρες στην προεδρία των ΗΠΑ ο Donald Trump, μία από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις ακόμα παραμένει εξωπραγματική: την κατασκευή τείχους στα σύνορα Μεξικού – ΗΠΑ.
Ένα νομοσχέδιο, το HR 1813, που βρίσκεται επί του παρόντος στις επιτροπές, έχει ως στόχο να το αλλάξει.
Το νομοσχέδιο, που ονομάζεται "Νόμος Χρηματοδότησης Τοιχών των Συνόρων 2017", με τον εναλλακτικό τίτλο "τροποποίηση του νόμου περί μεταφοράς ηλεκτρονικών κεφαλαίων, με σκοπό την επιβολή τέλους μεταφοράς εμβασμάτων σε ορισμένες ξένες χώρες και για άλλους σκοπούς" παρουσιάστηκε στις 30 Μαρτίου 2017, από τον κ. Mike Rogers.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ένα τέλος 2% θα επιβαλλόταν σε όλες τις μεταφορές προσωπικών κεφαλαίων, αποκαλούμενες μερικές φορές εμβάσματα, τα οποία κατευθύνονται νότια των συνόρων.
Σύμφωνα με τον Rogers, "Τα εμβάσματα ή οι τραπεζικές μεταφορές χρησιμοποιούνται συνήθως από παράνομους μετανάστες για να μεταφέρουν χρήματα από τις ΗΠΑ στις χώρες καταγωγής τους".
Ωστόσο, το νομοσχέδιο δεν κάνει διάκριση μεταξύ εκείνων των πληρωμών που πραγματοποιούνται από παράνομους μετανάστες, έναντι εκείνων που είναι νόμιμα στη χώρα, λέγοντας απλώς ότι "εάν ο ορισθείς αποδέκτης μεταφοράς εμβασμάτων βρίσκεται σε ξένη χώρα, ο πάροχος θα εισπράττει από τον αποστολέα της μεταβίβασης ένα τέλος ίσο με 2 % του μεταφερόμενου ποσού σε δολάρια Ηνωμένων Πολιτειών (εξαιρουμένων των τελών ή άλλων επιβαρύνσεων που επιβάλλονται από τον πάροχο).
Αυτά τα τέλη εμβασμάτων θα υποβάλλονται στο Υπουργείο Οικονομικών για να δαπανηθούν για τη βελτίωση της ασφάλειας των συνόρων".
Οι καθορισμένες χώρες είναι το Μεξικό, οι χώρες της Καραϊβικής και το μεγαλύτερο μέρος της Λατινικής και Νότιας Αμερικής.
Όποιος προσπαθεί να αποφύγει το τέλος θα υπόκειται σε ποινή που δεν θα υπερβαίνει τα 500.000 δολάρια ή διπλάσια από την αξία των κεφαλαίων που εμπλέκονται στη μεταφορά χρημάτων, ή ποινή κάθειρξης 20 χρόνων στη φυλακή.
Τα χρήματα που εισπράττονται μέσω του τέλους, το οποίο επίσης αναφέρεται ως φόρος, θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή του τείχους.
Ο Trump είχε αρχικά δηλώσει ότι το Μεξικό θα πληρώσει για τον τοίχο, αλλά πήρε πίσω τη δήλωση αυτή τον Ιανουάριο, λέγοντας ότι οι φορολογούμενοι των ΗΠΑ θα πληρώσουν για την αρχική κατασκευή του τείχους.
Πρόσθετες προτάσεις περιλαμβάνουν συνοριακό φόρο 20% για το Μεξικό που πρότεινε ο γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου Sean Spicer (ο Spicer αργότερα διευκρίνισε ότι ο φόρος 20% δεν ήταν πρόταση, αλλά ένα παράδειγμα για το πώς θα βρεθούν κεφάλαια για τον τοίχο).
Και φυσικά τα μέλη του Κογκρέσου έχουν προτείνει τη δική τους εκδοχή, ενός φόρου για την πληρωμή του τείχους του φόρου προσαρμογής στα σύνορα.
Ο πρόεδρος Trump εκτιμά ότι ο τοίχος θα κοστίσει περίπου 8 με 12 δισ. δολάρια, ενώ ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Mitch McConnell, εκτιμά ότι το κόστος θα είναι μεταξύ 12 με 15 δισ. δολαρίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης