Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Η πτώση στις τιμές πετρελαίου ίσως τελικά να είναι προσωρινή...

tags :
Bloomberg: Η πτώση στις τιμές πετρελαίου ίσως τελικά να είναι προσωρινή...
Το Brent για το Δεκέμβριο του 2017 θα είναι περίπου 35 σεντς το βαρέλι πιο ακριβό από ότι ένα χρόνο αργότερα, πολύ περισσότερο από ότι κατά τη διάρκεια της αβεβαιότητας αυτό το μήνα
Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Khalid Al-Falih, δήλωσε ότι δεν ανησυχεί καθόλου για τις αντιδράσεις της πετρελαϊκής αγοράς, όταν οι τιμές του αργού πετρελαίου κατέρρευσαν την Πέμπτη (25 Μαΐου 2017), προσπαθώντας να εξηγήσει τη συμφωνία του ΟΠΕΚ για παράταση των περιορισμών στην προσφορά.
Ακολουθούν ορισμένες ενδείξεις από το Bloomberg ότι ίσως και να έχει δίκιο όταν πιστεύει ότι η ύφεση δεν θα διαρκέσει.
Τον Φεβρουάριο, τα hedge funds και οι χρηματοοικονομικοί επενδυτές έκαναν τεράστιες τοποθετήσεις ώστε οι τιμές να αυξηθούν.
Κάποιοι αναλυτές εξέφρασαν την άποψη - με ακρίβεια, όπως προέκυψε - ότι η πίεση προς τα κάτω στις τιμές θα αυξανόταν καθώς οι μεγάλες επενδύσεις ξετυλίγονταν.
Τώρα συμβαίνει το αντίθετο.
"Είδαμε τη μακρά πίεση τους τελευταίους μήνες αλλά μετά τη χθεσινή κίνηση υπάρχει χώρος για μια πιο σύντομη πίεση", δήλωσε ο ανώτερος οικονομολόγος ενέργειας της ABN Amro, Hans Van Cle Cleef.
"Νομίζω ότι αυτό είναι και το συμπέρασμα".



Η αγορά τιμολογούσε ελπίζοντας σε μια βελτιωμένη κατάσταση εφοδιασμού πριν μιλήσει ο Al-Falih.
Τίποτα δεν άλλαξε την Πέμπτη.
Το Brent για το Δεκέμβριο του 2017 θα είναι περίπου 35 σεντς το βαρέλι πιο ακριβό από ότι ένα χρόνο αργότερα, πολύ περισσότερο από ότι κατά τη διάρκεια της αβεβαιότητας αυτό το μήνα.
Η τιμολογιακή σχέση - που ονομάζεται αναδρομική και αφορά το μεγαλύτερο διάστημα αυτού του έτους - θεωρείται κανονικά ως διογκωτική.
"Τα βασικά στοιχεία δεν έχουν αλλάξει και επομένως τα spreads του Δεκεμβρίου βρίσκονται ακόμη σε καθυστέρηση", δήλωσε ο Jan Edelmann, αναλυτής εμπορευμάτων της HSH Nordbank.
"Έχουμε δει πόσο γρήγορα κινείται η αγορά, δεν είναι απίθανο να ακολουθήσει παρόμοια πορεία προς τις υψηλότερες τιμές".



Με όλη τη συζήτηση για την προσφορά, το άλλο μισό της εξίσωσης αποδεικνύει αυτό που λέει ο Al-Falih ότι είναι σωστό: η ζήτηση.
Η αγορά πετρελαίου κινείται σε ένα 3μηνο, όπου η παγκόσμια κατανάλωση έχει αυξηθεί για κάθε ένα από τα τελευταία οκτώ χρόνια.
Εάν η ζήτηση μπορεί να καλύψει την προσφορά, αυτό αρκεί για να δελεάσει τους μεγάλους επενδυτές των οποίων η πίστη δεν είναι μεγάλη,για να ωθήσει τις τιμές ψηλά κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.
"Με το στοκ των παραγωγών να μειώνεται, όπως και η δημιουργία αποθεμάτων, η επέκταση των περικοπών εφοδιασμού και η εποχιακή μετατόπιση της ζήτησης θα αυξήσουν τη ζήτηση από τα αποθέματα ", δήλωσε ο Harry Tchilinguirian, υπεύθυνος στρατηγικής για τις αγορές βασικών προϊόντων στην BNP Paribas.



Εάν η ζήτηση αυξάνεται, τα σχόλια του Al-Falih την Πέμπτη θα γίνουν ακόμα πιο σημαντικά.
Πρώτον, είπε ότι η Σαουδική Αραβία θα μειώσει τις εξαγωγές τους επόμενους μήνες.
Δεύτερον, είπε ότι η ροή στις ΗΠΑ θα μειωθεί σημαντικά.
Εάν η Σαουδική Αραβία κρατήσει την εν λόγω υπόσχεση, ποιες είναι οι συμβάσεις που θέλουν προσοχή;
Το αργό των ΗΠΑ είναι εδώ και πολύ καιρό φθηνότερο από το διεθνές Brent, αλλά αυτή η διαφορά θα μπορούσε να περιοριστεί.



Ακόμα, η αγορά πετρελαίου εξακολουθεί να είναι γεμάτη.
Ο αναλυτής της Petromatrix GmbH, Olivier Jakob, υποστηρίζει ότι ο ΟΠΕΚ ελπίζει ότι τα αποθέματα θα μειωθούν.
Οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για το αν οι χώρες παραγωγής θα καταφέρουν να συμμορφωθούν με τις περικοπές της παραγωγής στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, παράλληλα με την άνοδο της παραγωγής στις ΗΠΑ, κάνουν ορισμένους να υποστηρίζουν ότι ο ΟΠΕΚ εξακολουθεί να έχει σημαντικό πρόβλημα εφοδιασμού.
Ακόμα η άνοδος του σχιστόλιθου έχει φοβίσει τις Morgan Stanley και Goldman Sachs για τις τιμές το 2018.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης