Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απειλή για την παγκόσμια οικονομία το χρηματοδοτικό κενό στα συνταξιοδοτικά συστήματα - Στα 400 τρισ. δολάρια το 2050

tags :
Απειλή για την παγκόσμια οικονομία το χρηματοδοτικό κενό στα συνταξιοδοτικά συστήματα -  Στα 400 τρισ. δολάρια το 2050
Το χρηματοδοτικό κενό του αμερικανικού συνταξιοδοτικού συστήματος υπολογίζεται σήμερα στα 28 τρισ. δολάρια
Ραγδαία επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσουν τις επόμενες δεκαετίες τα τρέχοντα επίπεδα των χαμηλών συνταξιοδοτικών παροχών, γεγονός που συνιστά απειλή για την παγκόσμια οικονομία.
Το χρηματοδοτικό κενό των οκτώ μεγαλύτερων συνταξιοδοτικών συστημάτων στον κόσμο, ανέρχεται στα 70 τρισ. δολάρια και προβλέπεται να αυξηθεί έως το 2050 στα 400 τρισ.δολάρια, σύμφωνα με μελέτη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, που αποδίδει την εξέλιξη αυτή στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής αλλά και στη μείωση του ποσοστού αποταμίευσης. 
Σύμφωνα με τη μελέτη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν σήμερα το αμερικανικό συνταξιοδοτικό σύστημα και ακολουθούν το ιαπωνικό και το κινεζικό.
Το χρηματοδοτικό κενό του αμερικανικού συνταξιοδοτικού συστήματος υπολογίζεται σήμερα στα 28 τρισ. δολάρια.
Ωστόσο, προβλέπεται πως θα αυξάνεται με μέσο ετήσιο ρυθμό 5% και προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 137 τρισ. δολάρια το 2050.
Το ιαπωνικό συνταξιοδοτικό σύστημα έχει σήμερα χρηματοδοτικό κενό ύψους 11 τρισ. δολαρίων, ωστόσο προβλέπεται πως θα αυξηθεί με ρυθμό 2%, οπότε το 2050 θα ανέρχεται σε 26 τρισ. δολάρια.
Το συνταξιοδοτικό αναμένεται να προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις στην Κίνα και στην Ινδία.
Το κινεζικό χρηματοδοτικό κενό προβλέπεται πως θα αυξάνεται με μέσο ετήσιο ρυθμό 7% και ότι θα φτάσει τα 119 τρισ. δολάρια το 2050.




Στην περίπτωση της Ινδίας προβλέπεται πως θα φτάσει τα 85 τρισ. δολάρια.
Για να υποστηριχθεί ένα λογικό επίπεδο εισοδήματος κατά τη συνταξιοδότηση, πρέπει να εξοικονομηθεί ένα ποσοστό 10% -15% του μέσου ετήσιου μισθού.
Σήμερα, τα μεμονωμένα ποσοστά αποταμίευσης στις περισσότερες χώρες είναι πολύ χαμηλότερα.
Τώρα, καθώς οι εργαζόμενοι εξετάζουν τα συνταξιοδοτικά τους υπόλοιπα με καθορισμένες εισφορές, χωρίς εγγυημένα οφέλη, συνειδητοποιούν ότι το εισόδημα συνταξιοδότησης που θα αποφέρουν οι αποταμιεύσεις τους θα είναι πολύ χαμηλότερο από το αναμενόμενο. 
Σημειώνεται ότι, την τελευταία δεκαετία, οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις των επενδύσεων ήταν σημαντικά χαμηλότερες από τους ιστορικούς μέσους όρους.
Οι μετοχές βρέθηκαν 3% -5% κάτω από τους ιστορικούς μέσους όρους και οι αποδόσεις των ομολόγων ήταν συνήθως χαμηλότερες κατά 1% -3%.
Τα χαμηλά επιτόκια έχουν αυξήσει τις μελλοντικές υποχρεώσεις και ταυτόχρονα οι αποδόσεις των επενδύσεων ήταν χαμηλότερες από τις αναμενόμενες και δεν ήταν σε θέση να αντισταθμίσουν το αυξανόμενο έλλειμμα συνταξιοδότησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης