Τελευταία Νέα
Διεθνή

AFP: «Έξι εναντίον ενός» για το κλίμα στη Σύνοδο των G7 – Πιθανό πολιτικό κόστος για τον Trump

AFP: «Έξι εναντίον ενός» για το κλίμα στη Σύνοδο των G7 –  Πιθανό πολιτικό κόστος για τον Trump
«Εδώ έχουμε μια κατάσταση έξι εναντίον ενός, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις για το αν οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στη συμφωνία του Παρισιού ή όχι» σημείωσε η Merkel
Πρόβλημα κοινής στρατηγικής διαπιστώνει το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) σε δημοσίευμά του για τη Σύνοδο Κορυφής των G7 στη Σικελία.
Ο  Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump ανακοίνωσε σήμερα (27/5) ότι θα αποφασίσει την επόμενη εβδομάδα, εάν οι ΗΠΑ θα τηρήσουν τη συμφωνία του Παρισιού του 2015 για τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Η απροσδόκητη ανακοίνωση ήρθε, καθώς η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών των G7 στη Σικελία βρέθηκε μπροστά σε αδιέξοδο στο συγκεκριμένο θέμα, με τους εταίρους να εκφράζουν την απογοήτευσή τους για την αποτυχία του Trump να δεσμευτεί στη συμφωνία που αποσκοπεί στην εξάλειψη της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο
«Θα  λάβω την τελική μου απόφαση για τη συμφωνία του Παρισιού την επόμενη εβδομάδα!» έγραψε ο Trump στο Twitter.
Ο Αμερικανός ηγέτης, που ολοκλήρωσε το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό, επιστρέφει στις ΗΠΑ χωρίς να δώσει τη συνήθη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής.
Η τελική διακήρυξη της συνάντησης αντανακλά ένα αδιέξοδο μεταξύ των ΗΠΑ και των έξι άλλων χωρών που συμμετέχουν, οι οποίες δεσμεύονται ένθερμα για τη συμφωνία του Παρισιού.
«Οι ΗΠΑ βρίσκονται στο στάδιο της αναθεώρησης των πολιτικών τους για την κλιματική αλλαγή και τη συμφωνία του Παρισιού και έτσι δεν είναι σε θέση να συμμετάσχουν, δίνοντας τη συναίνεσή τους», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Έξι εναντίον ενός»

Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel εμφανίστηκε επικριτική για τον Αμερικανό πρόεδρο χαρακτηρίζοντας τη συζήτηση μαζί του «πολύ δύσκολη και μη ικανοποιητική», σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.
«Εδώ έχουμε μια κατάσταση έξι εναντίον ενός, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις για το αν οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στη συμφωνία του Παρισιού ή όχι», επισήμανε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron έδωσε μία πιο θετική χροιά για τις συνομιλίες, χαρακτηρίζοντας τες χρήσιμες.
«Νομίζω ότι υπήρξε πρόοδος και έγινε μια πραγματική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων», σημείωσε ο Macron εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο Trump θα αποφασίσει να κρατήσει τη χώρα του στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού.
Οι υπόλοιποι ηγέτες των κρατών – μελών των G7 συμφώνησαν ότι ήταν «έξι εναντίον ενός» στη διάσκεψη των ισχυρών η οποία καλύπτει τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ιαπωνία. 
Σύμφωνα με τον Trump, ο οποίος κάποτε αποκάλεσε την αλλαγή του κλίματος ως «φάρσα» που διαπράχθηκε από την Κίνα, η Ουάσιγκτον αντιστάθηκε στην έντονη πίεση των εταίρων της για δέσμευση στη συμφωνία του 2015 με στόχο τον περιορισμό των εκπομπών άνθρακα.
Ωστόσο, ο Gary Cohn, οικονομικός σύμβουλος του Trump, δήλωσε την Παρασκευή 26/5/2017 ότι ο πρόεδρος είχε πει στους ομολόγους του στο G7, πως θεωρούσε το περιβάλλον σημαντικό.
«Οι απόψεις του εξελίσσονται, ήρθε εδώ για να μάθει», είπε ο Cohn. «Η βάση του για την απόφασή του τελικά θα είναι αυτό που είναι καλύτερο για τις ΗΠΑ», πρόσθεσε.
Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός άνθρακα στον κόσμο μετά την Κίνα.

Πολιτικό κόστος για τον Trump

Η εγκατάλειψη της συμφωνίας του Παρισιού θα επιφέρει υψηλό πολιτικό κόστος σε διεθνές επίπεδο για τις ΗΠΑ, με την Ευρώπη, τον Καναδά, την Κίνα και την Ιαπωνία να δεσμεύονται έντονα για τη συμφωνία, επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Επίσης ο Trump θα συναντούσε έντονη αντίθεση στις ΗΠΑ από περιβαλλοντικούς ακτιβιστές και από αμερικανικές εταιρείες που επενδύουν σε καθαρότερες τεχνολογίες.
Η Greenpeace εξέφρασε τη λύπη της για το αποτέλεσμα, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι το Trump θα μπορούσε να αλλάξει την απόφασή του.
«Η Ευρώπη, ο Καναδάς και η Ιαπωνία αποκάλυψαν πάλι πόσο εκτός του κλίματος με τον υπόλοιπο κόσμο βρίσκεται ο Trump», δήλωσε από τη Σικελία η Jennifer Morgan, διεθνής εκτελεστική διευθύντρια της Greenpeace.
Ωστόσο, η επανάσταση της καθαρής ενέργειας είναι «ασταμάτητη» με την υποστήριξη άλλων κυβερνήσεων και της βιομηχανίας, ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Οι ηγέτες πρέπει τώρα να επιμείνουν. Ο πρόεδρος Trump θα πρέπει τώρα να επιστρέψει στην Ουάσιγκτον και να πάρει τη σωστή απόφαση, να πάρει σοβαρά την αλλαγή του κλίματος και να αναλάβει δράση με τον υπόλοιπο κόσμο», τόνισε.
«Οι προσπάθειες του Trump να εκτροχιάσουν την παγκόσμια κλιματική δράση δεν θα κάνουν την Αμερική μεγάλη, θα καθυστερήσουν μόνο την Αμερική» επισημαίνει ο Iain Keith, διευθυντής της εκστρατείας του δικτύου ακτιβιστών Avaaz.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης