Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Ιδιαίτερα δυσαρεστημένη η Κίνα με τη διακήρυξη των G7 για τη νοτιοανατολική θάλασσά της

Reuters: Ιδιαίτερα δυσαρεστημένη η Κίνα με τη διακήρυξη των G7 για τη νοτιοανατολική θάλασσά της
Οι G7 εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση στη Νότια Θάλασσα της Κίνας και ζήτησαν την αποστρατικοποίηση κάποιων διαφιλονικούμενων νησιών
Η Κίνα είναι "ιδιαίτερα δυσαρεστημένη" με τις επισημάνσεις που έκαναν οι G7 για θέματα που αφορούν την νότια και ανατολική θάλασσά της και πρόσθεσε ότι και οι σύμμαχοί τους θα πρέπει να σταματήσουν να κάνουν ανεύθυνα σχόλια, μεταδίδει το Reuters.
H Kίνα έχει δεσμευτεί να επιλύσει τις διαφωνίες με όλα τα κράτη και να διατηρήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ανατολική και τη νότια θάλασσά της, ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Lu Kang την Κυριακή 28/5.
Η Κίνα ελπίζει οι G7 και άλλα κράτη να σεβαστούν τις προσπάθειες των χωρών της περιοχής στον χειρισμό των διαφωνιών και να σταματήσουν να κάνουν ανεύθυνα σχόλια, συμπλήρωσε ο Lu.
Στο κοινό τους κείμενο οι G7 υποστήριξαν ότι ανησυχούν για την κατάσταση στη Νότια Σινική Θάλασσα και στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας.
Ζήτησαν επίσης να υπάρξει αποστρατικοποίηση των διαφιλονικούμενων περιοχών.
Η Κίνα έχει μία φιλονικία με την Ιαπωνία για μία σειρά ακατοίκητων νησίδων στην ανατολική της θάλασσα.
Το Πεκίνο έχει αξιώσεις και στη Νότια Θάλασσα της Κίνας, για την οποία έχουν επίσης βλέψεις το Μπρουνέι, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ και η Ταϊβάν.
Οι ΗΠΑ έχουν επικρίνει την κατασκευή τεχνητών νησιών από την Κίνα για να φιλοξενήσουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις, επειδή θεωρούν ότι θα είναι ένα πλήγμα για την ελεύθερη ναυσιπλοϊα.
Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ένα πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ έκανε διέλευση από τον ύφαλο Mischief στα διαφιλονικούμενα νησιά Spratly.
Ο ελιγμός του προκάλεσε την οργή της Κίνας για πρώτη φορά επί κυβέρνησης Trump.
Οι G7 είναι οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Ιταλία, ο Καναδάς και η Ιαπωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης